REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismas išklausė biurų pastatą Vilniuje savadarbe galinga bomba susprogdinti bandžiusį jaunuolį. Terorizmu kaltinamas jurbarkietis kaltę pripažįsta, sako, kad dabar gailisi dėl savo poelgio. Aiškėja, kad jurbarkietis veikė su internete suburta neonacistine grupuote: jai vadovavo 13-metis iš Estijos.

Teismas išklausė biurų pastatą Vilniuje savadarbe galinga bomba susprogdinti bandžiusį jaunuolį. Terorizmu kaltinamas jurbarkietis kaltę pripažįsta, sako, kad dabar gailisi dėl savo poelgio. Aiškėja, kad jurbarkietis veikė su internete suburta neonacistine grupuote: jai vadovavo 13-metis iš Estijos.

REKLAMA

Jei ne prisipažinimas ir atgaila už pasikėsinimą surengti tikrą teroristinį aktą 21-ienų metų Gediminui Beržinskui grėstų ypač ilgi metai nelaisvės. Teismas pradėjus nagrinėti beveik prieš metus įkliuvusio vaikino bylą aiškėja, dabar ilgam už grotų jis veikiausiai nebus patupdytas. 

Šią istoriją teisėsaugininkai ilgai slėpė nuo visuomenės, veikiausiai todėl, kad teisėsaugininkai siekė išsiaiškinti visus šios neonacistinės grupuotės narius.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad ketinta susprogdinti „Western Union“ pastatą teisėsaugininkai pranešė tik po beveik metus trukusios tylos, kai byla jau buvo ištirta, įtariamasis sučiuptas, o pati neonacistinė grupuotė neutralizuota.

REKLAMA

Paaiškėjo, kad grupuotę „Feuerkrieg Division“ internete subūrė 13-metis estas. Išaiškintas mažametis tik pabartas – dėl amžiaus jo negalima teisti.

Prie jo suburtos grupuotės prisijungė Belgijos, Didžiosios Britanijos, Airijos, Latvijos, Vokietijos, Rusijos, Kanados ir Jungtinių Amerikos valstijų, Norvegijos piliečiai. Jie ne vien skleidė neapykantą žydams ir musulmonams – atvirai agitavo pradėti baltųjų karą  prieš šiuos žmonės ir juos žudyti.

„Manau, kad prašoma bausmė yra adekvati, kadangi, kad ir nekilo sunkių pasekmių, vis dėlto buvo padėtas didelės galios sprogmuo. Jeigu jis būtų sprogęs, mes šiandien tik galim galvoti, kas būtų įvykę“, – sako prokuroras Šarūnas Astrauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Bendraminčių kalbų prisiklausęs jaunuolis iš Jurbarko nusprendė veikti. Neonacistą prie „Western Union“ užfiksavo stebėjimo kameros: nufilmuota, kaip pernai spalio 5-ąją naktį jis padėjo sprogmenį, išpaišė svastiką ir kitus užrašus.

Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai neutralizavo prie durų paliktą iš šešių kilogramų sprogstamosios medžiagos pagamintą sprogmenį su laikrodiniu mechanizmu. Anot specialistų, savadarbio sprogmens galia prilygsta pustrečio kilogramo trotilo. Sprogimas būtų suniokojęs ne tik „Western Union“ pastatą, per jį veikiausiai žūtų ir žmonių.

Beržinskas įkliuvo maždaug po savaitės. Teisme vaikinas papasakojo, kad nacizmu susidomėjo būdamas 12-os metų. 14-os metų pradėjo gaminti sprogmenis, juos bandydavo miškuose. Po mokyklos vaikinas bandė studijuoti Karo akademijoje, ją metęs vėliau įstojo į programų sistemų studijas Vilniaus kolegijoje. Karo akademijoje vaikinas nepritapo: Karo akademijos kursiokai žinojo apie jo pažiūras, tačiau joms nepritarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai nuo kolegijos kursiokų savo ketinimus Beržinskas slėpė. Medžiagas sprogmenų gamybai vaikinas laikė bendrabučio kambaryje spintoje, kai kambariokų nebūdavo, gamindavo bombą. Pernai rugsėjį jis ėmė ruoštis sprogdinimui.

Pirma vaikinas nusprendė susprogdinti Užsienio reikalų ministeriją, tačiau sumanymo atsisakė –  matyt bijojo įkliūti. Teisme vaikinas sakė, kad prie „Western Union“ nustatė laikrodinį mechanizmą taip, kad sprogimas įvyktų po valandos. Pasišalinęs jis iš karto grįžo į bendrabutį, tačiau sprogimas neįvyko. Vaikinas dar norėjo grįžti, pasižiūrėti, kodėl, tačiau neišdrįso.

„Šioje byloje reikia vertinti ir kitas aplinkybes, kaltininkas yra tikrai jauno amžiaus, ilgiau su juo pabendravus, tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek iš jo parodymų matosi, kad asmuo kažkuriam gyvenimo etape pasuko ne ta linkme, manau, kad šis asmuo gali pakeisti savo pažiūras, pasitaisyti, tai manau prašoma bausmė yra adekvati“, – pasakoja Š. Astrauskas.

REKLAMA

Vos įkliuvęs dėl bandymo susprogdinti „Western Union“ pastatą Beržinskas sakė besigailintis, nes planavo daugiau sprogdinimų. Tačiau beveik metus praleidęs tardymo izoliatoriuje jis sako, kad gailisi dėl to, ką padaręs. Savo poelgį jis dabar esą vertina itin kritiškai. Kaltinamojo byla teisme nagrinėjama pagreitinto proceso tvarka, nes teisiamasis pripažįsta savo kaltę. Vien todėl kaltinamajam bausmė bus sumažinta iš karto trečdaliu.

Prokuroras paprašė skirti šešerius metus. Jei teismas patikės vaikino atgaila,  veikiausiai skirs ne ilgesnę, nei ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Greičiausiai jau po trejų metų Gediminas Beržinskas jau galės mėgautis laisvę – nes jau metus praleido už grotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų