REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki paskutinės minutės laukę moksleivių tėvai šturmuoja šalies parduotuves. Jei prieš kelias savaites prekybos centrų lentynose išdėliotus mokyklinius reikmenis tautiečiai dar apeidavo, rugsėjo pirmosios išvakarėse tėveliai šiuos skyrius tiesiog apgulė.

Iki paskutinės minutės laukę moksleivių tėvai šturmuoja šalies parduotuves. Jei prieš kelias savaites prekybos centrų lentynose išdėliotus mokyklinius reikmenis tautiečiai dar apeidavo, rugsėjo pirmosios išvakarėse tėveliai šiuos skyrius tiesiog apgulė.

REKLAMA

Suaugusieji šluoja ne tik rašiklius ar sąsiuvinius, bet ir elektronikos priemones, mat baiminasi, kad ir vėl teks su atžalomis mokytis iš namų. O štai mokytojai antradienį tikrai sulauks bent vieno kardelio. Šių gėlių jau nupirkta tūkstančiai.

Kuprines, sąsiuvinius, rašiklius ir kitas prekes apžiūrinėjantys suaugusieji sako, kad elgtis it studentams paskutinę naktį privertė nežinomybė. Esą Lietuvoje pradėjus kilti užsikrėtimų skaičiui, tėvai laukė, ar mokyklos nuo antradienio tikrai įsileis jų atžalas. Kiti gi mokslo metų išvakarėse atėjo tik pasipildyti dar per karantiną įsigyto „moksleivio krepšelio“:

„Kadangi visgi pamokos vyks, tai atėjome ir kuprinės pasižiūrėti, ir kitų daiktų. Atėjome paskutinę dieną, nes ir laukėme iki paskutinės minutės.“

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo minčių kažko neimti. Viską pagal sąrašą labai minimaliai, nes parduotuvės vis tiek neužsidarys, tad viską apkarpėme.“

„Mes jau prieš tai buvome prisipirkę, kadangi buvo karantinas prasidėjęs. Taip pat ir elektrinių prietaisų. Daiktų antrokams reikia mažiau nei pirmokams.“

REKLAMA

Pasak prekybininkų, pagrindinių prekių kainynas išliko toks, koks ir pernai, tačiau pasirinkimų, kaip ir kasmet, daugėja. Klientai gali įsigyti ir nuo keliolikos iki keliasdešimt eurų kainuojančias kuprines, gali rinktis ir garsių prekinių ženklų produktus, kurie jau atsieis gerokai brangiau. Visgi moksleivio krepšelio vidurkis yra apie 100–150 eurų. Atlikus apklausą, tokią sumą rinkosi maždaug 40 procentų tėvų. Trečdalis yra pasiryžę pakloti ir iki 200 eurų, na o likusieji stengiasi įtilpti į 50 eurų.

„Manau, kad apie 200 eurų, jei su uniformomis, kuprine.“

„100 eurų. Kol kas.“

„Maximos“ atstovai rugpjūčio pradžioje jau buvo sunerimę – kanceliarinių ir mokyklinių prekių pardavimai, palyginus su 2019-aisiais, krito 15 procentų. Tomas Bašarovas sako, kad tam įtaką padarė karantinas. Pandemijai prasidėjus ir vaikams mokantis nuotoliniu būdu, tėveliai masiškai ėjo prekintis ir pardavimus padidino net 42 procentais.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiek praėjusiais metais, tiek šiemet populiariausių prekių penketukas yra nepasikeitęs. Tai yra tušinukai, rašikliai, popierius, klijai, koregavimo priemonės“, – sako „Maxima“ atstovas Tomas Bašarovas.

Klientai bangavo ir kituose prekybos centruose. Štai  „Rimi“ didesnio dėmesio sulaukė tik praėjusią savaitę ir iki pirmadienio kanceliarinių prekių pardavimai išaugo jau trečdaliu. O daugiausiai įsigyjama popieriaus gaminių: tai ir sąsiuviniai, užrašų knygutės, pratybos, popierius piešimui. Gerokai gausiau vaikus tėveliai aprūpina ir elektronikos priemonėmis. Daugiau nuperkama net tokių smulkmenų kaip USB raktai ar laidai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai nėra naujos prekės, bet tos, kurių šiemet perka daugiau, tai, kas skirta mokymuisi namuose nuotoliniu būdu. Tai elektroninės prekės, tie patys spausdintuvai, šviestuvai ant darbo stalo, telefono aksesuarai“, – pasakoja „Rimi“ atstovė Renata Keršienė.

O kaip gi rugsėjo pirmoji be gėlių. Sveikinti mokytojus tautiečiai jau įprato įteikdami kardelius. Ir jų galima įsigyti tiek prekybos centruose, tiek turguje. Tiesa, parduotuvėse jie kiek pigesni. Štai su akcija žiedų galima įsigyti ir už 49 centus, o turguje viena gėlė jau įkainota dviem eurais.

„Visų pirma, labai atsižvelgiu į dukros norus. Sakau, rinkis, kokias nori gėles, bet nugali klasika. Sako, dovanosiu tai, ką ir anksčiau dovanojau.“

REKLAMA

Nors turguje gėlės išties kiek brangesnės, prekeiviai sako, kad čia jos ir didesnės, ir geriau prižiūrėtos, nuolat laistomos. Na, o greta dažniausiai mokytojams įteikiamų kardelių pamažu atsiranda ir kitokių žiedų – tai ir jurginai, saulėgrąžos, kitos laukų gėlės.

„Numeris vienas yra kardelis. Buvo ir liks. Žinoma, renkasi ir rožes, kam patinka. Bet kardeliai pirmoje vietoje“, – teigia prekiautoja Božena.

Rugsėjo pirmąją švęs 323 tūkstančiai moksleivių. Iš jų 27 tūkstančiams tai bus pirmoji diena mokykloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų