REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Laisvės atėmimų vietos ligoninės sekmadienio popietę pabėgusio už nužudymą nuteisto Jevgenijaus Sotikovo gausios pareigūnų pajėgos nesėkmingai ieško jau beveik parą laiko.  

Iš Laisvės atėmimų vietos ligoninės sekmadienio popietę pabėgusio už nužudymą nuteisto Jevgenijaus Sotikovo gausios pareigūnų pajėgos nesėkmingai ieško jau beveik parą laiko.  

REKLAMA

Tai jau ne pirmas incidentas per metų laikotarpį Lietuvos įkalinimo įstaigų sistemoje, kai tenka gaudyti pasprukusius ir pasislėpusius nuteistuosius.

Naujienų portalas tv3.lt primena apie pastaraisiais metais nuteistųjų įvykdytus sėkmingus ir ne itin pavykusius pabėgimus. Vieno nuteistojo, pavojingu sadistu įvardyto nuteistojo, nepavyko surasti iki šiol, nors prabėgo jau beveik metai.

Laisve džiaugėsi pusvalandį

Šių metų balandį buvo pranešta, kad iš pataisos namų Vilniuje buvo pabėgęs nuteistasis. 1994 metais gimęs nuteistasis už neteisėtą disponavimą elektronine mokėjimo priemone ir jos duomenų panaudojimą bei sukčiavimą iš pataisos namų pabėgo vidurnaktį.

Kalėjimų departamento duomenimis, nuteistasis pabėgo per Vilniaus pataisos namų langą. Vyras turėjo teisę laisvai išeiti ir grįžti numatytu laiku, tačiau nustatytu laiku privalėjo būti įstaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pataisos pareigūnai, bendradarbiaudami su policija, pradėjo nuteistojo paiešką. Beveik po pusvalandžio nuo pabėgimo mieste nuteistąjį sulaikė policijos pareigūnai. Jis grąžintas į pataisos namus ir izoliuotas.

REKLAMA

Šis nuteistasis, kurio  bausmės  pradžia – 2017 metai, o pabaiga – 2022 metais, prarado teisę išvykti be sargybos ar palydos ir buvo grąžintas bausmę atlikinėti į pataisos namus įprastine tvarka. 

Prižiūrėtoja tapo įkaite

Daugiau dramatiškiau viskas klostėsi šių metų sausio pabaigoje. Tąkart iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus, paėmęs įkaite pareigūnę, pabėgti bandė itin žiaurus nusikaltėlis. Iki gyvos galvos nuteistas už dviejų aštuoniolikmečių nužudymą grasino pareigūnei savadarbiu peiliu.

Iki gyvos galvos nuteistas ir jau 16 metų kalintis 35-erių Dovydas Kriaučiūnas įrėmė savadarbį peilį į kaklą dar nė metų sistemoje nedirbančiai pareigūnei ir grasino nužudyti, reikalaudamas netrukdomai išeiti į laisvę.

REKLAMA
REKLAMA

Pamainoje dirbę pareigūnai užuot iškart jį puolę nusprendė leisti šiam išeiti iš tardymo izoliatoriaus. Kalinys buvo sulaikytas panaudojus elektros impulsinį prietaisą „Taser", kai paleido pareigūnę ir bandė sprukti.

„Tai buvo jam leista padaryti kontroliuojant visą jo judėjimą, kitiems pareigūnams būnant betarpiškai šalia. Ir iškart už tardymo izoliatoriaus teritorijos, už vartų pareigūnai toliau persekiojo nuteistąjį, jam paleidus pareigūnę. Ir netrukus, netoli tardymo izoliatoriaus, jis buvo sulaikytas“, – tuomet pasakojo Kalėjimo departamento direktorius Virginijus Kulikauskas.

Nesugrįžo iš trumpalaikės išvykos

2020-ųjų sausio pradžioje iš trumpalaikės išvykos į namus Elektrėnuose, negrįžo nuteistasis, kuris 2019 m. balandį Kauno apygardos teismo nutartimi, buvo perkeltas atlikti bausmę į Pravieniškių atvirąją koloniją. Vyras buvo nuteistas už nužudymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sigitas Skomorokevičius (gimęs 1969 m.) į trumpalaikę išvyką į namus buvo išleistas sausio 3 d. Asmuo yra nuteistas pirmą kartą, bausmės atlikimo metu drausminių nuobaudų neturėjo, nuolat dirbo, už nepriekaištingą elgesį ir pažangą mažinant nusikalstamo elgesio riziką, buvo skatintas 21 kartą, todėl nuolat savaitgaliais vykdavo į namus. Nuteistasis buvo ruošiamas lygtiniam paleidimui, jo nusikalstamo elgesio rizika buvo žema.

Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodeksas numato, kad nuteistieji, laisvės atėmimo bausmę atliekantys atvirojoje kolonijoje ir neturintys galiojančių nuobaudų už bausmės atlikimo metu padarytus pažeidimus, kartą per savaitę iki dviejų parų ne darbo metu gali parvykti į Lietuvos teritorijoje esančius namus ar aplankyti artimus giminaičius.

REKLAMA

Vis dėlto, po daugiau kaip savaitės, sausio 13-ąją, nuteistasis pats sugrįžo į Pravieniškių pataisos namus. Nuteistojo teigimu, būdamas laisvėje jis lankė artimuosius ir draugus Elektrėnuose, Vilniuje ir Varėnos r., vartojo alkoholinius gėrimus, todėl prarado dokumentus, asmeninius daiktus ir pastarąsias dienas laiką leido negyvenamame name Varėnos r. Neturėdamas pragyvenimo šaltinio, nusprendė grįžti į įkalinimo įstaigą.

Spruko iš darbo vietos

Praėjusių metų rugsėjo 13 d. iš darbo vietos Kaune (Laisvės al. 30) pasišalino nuteistasis Andrius Kalasiūnas, kuriam buvo suteikta teisė išvykti be sargybos arba be palydos už pataisos įstaigos teritorijos ribų.

REKLAMA

1984 metais gimęs vyras pasišalino iš statybvietės Laisvės alėjoje. Už vagystę teistas ir Pravieniškių pataisos namuose bausmę atliekantis vyras dirbo be sargybinių priežiūros. nuteistas už buvusios savo merginos, nusprendusios jį palikti, neteisėtą laisvės atėmimą ir pasikėsinimą nužudyti itin žiauriai kankinant. Kaltinimą šioje byloje palaikęs Kauno apygardos prokuroras per baigiamąsias kalbas net palygino teisiamąjį su Aušvico koncentracijos stovyklos budeliu Josefu Mengele.

Gavus informaciją apie nuteistojo pasišalinimą, iš karto buvo informuota įstaigos vadovybė, Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos budėtojas ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtojas bei nedelsiant buvo paskelbta jo paieška. Prabėgo beveik metai, o šis nuteistasis iki šiol nesurastas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų