REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį pateikdamas naujausią informaciją dėl koronaviruso plitimo šalyje suvaldymo informavo apie pasirašytas rekomendacijos dėl valstybės ir savivaldybės institucijų būtinų darbo sąlygų pakeitimo.

Valstybės operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį pateikdamas naujausią informaciją dėl koronaviruso plitimo šalyje suvaldymo informavo apie pasirašytas rekomendacijos dėl valstybės ir savivaldybės institucijų būtinų darbo sąlygų pakeitimo.

REKLAMA

„Jau ir patys vadovaujamės rekomendacijomis, susitinkame nuotoliniu būdu. (...) Šias sąlygas rekomenduojama taikyti tiek privačiose įstaigose, tiek įmonėse. Pagal galimybes siūloma organizuoti darbą pamainomis, brigadomis, grupėmis, kurių darbuotojai nesikeičia ir nesimaišo ir nesikeičia. Tą kai kurios įmonės jau taiko“, – kalbėjo A. Veryga.

Jis pabrėžė, kad įmonėje ar įstaigoje nustačius koronavirusą, tai leistų nesiimti radikalių priemonių, t.y. nereikėtų izoliuoti didelės dalies darbuotojų ir stabdyti įmonės ar įstaigos veiklos. 

REKLAMA
REKLAMA

Reguliuoti darbo pradžios laiką

Kita ministro įvardyta rekomendacija – pagal galimybes skirtingiems darbuotojų srautams taikyti skirtingas darbo pradžios, pabaigos, pietų laikus. 

REKLAMA

„Tai tikslas toks pats – kad kuo mažesnės grupės darbuotojų susitiktų ir bendrautų. Toks siūlymas buvo nuskambėjęs ir dėl ugdymo įstaigų, kad vaikai mažiau susiburtų“, –  kalbėjo jis.

Ministras pabrėžė, kad siekiama, kad atskiros grupės kuo mažiau bendrautų, kad užkratas neišplistų. Posėdžius ir pasitarimus rekomenduojama organizuoti nuotoliniu būdu, jei tai daroma gyvai, dėvėti apsaugos priemones.

Jei gabenami darbuotojai vienu transportu, neturėtų būti asmenų iš skirtingų pamainų.

Taip pat rekomenduojama, kad skirtingų pamainų, grupių asmenys neturėtų kontaktų valgymo, rūkymo ir kitose bendrojo naudojimo patalpose. Skirtingose pamainose dirbančių asmenų rekomenduojama ir nevežti viena transporto priemone", – vardijo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Plačiau susipažinti su rekomendacijos galima čia.

Rekomendacijos dėl vaikų maitinimo

Ministras kartu informavo ir apie taip jis informavo, kad pasirašytos rekomendacijos dėl srautų valdymo užtikrinant maitinimą.

Pirmenybė, kaip informavo jis, rekomenduojama teikti maitinimuisi klasėse iš namų atsineštu maistu ir gėrimais. 

„Tokiu atveju, kai mokiniams, kurie maitinami nemokamai, išduodami maisto daviniai, pirmoji rekomendacija, jei jos neįmanoma realizuoti, pateiktos rekomendacijos, kaip organizuoti maitinimą ugdymo įstaigų valgyklose“, – sakė A. Veryga.

Komentuodamas nuo rugsėjo didinamą leidžiamą renginių dalyvių skaičių ministras yra pabrėžęs, kad mokyklos turėtų apgalvoti, kaip rugsėjo 1-osios paminėjimą organizuoti išvengiant didelio būriavimosi. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Logiškiausia būtų skaidyti renginius į nedideles grupes, kur būtų galima išlaikyti atstumus. Aišku, suaugusiesiems, kurie ateina į įstaigą, reikėtų be kažkokių atsikalbinėjimų turėti veido apsaugos priemones. 

Nes susirinkę žmonės vis tiek bendrauja tarpusavyje, o tai nėra ta grupė kaip šeima, kurie matosi kasdien. Tikrai reikėtų padaryti juos kompaktiškus, kelis per dieną, kad vaikų ir tėvelių nesusirinktų per daug, kad kaip galima mažesnis būtų kontaktas“, – yra sakęs jis.

Naujų atvejų – 32

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 32 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 16 iš jų registruota Vilniaus, po 4 Panevėžio ir Kauno apskrityse. Tuo metu, Molėtų ir Tauragės apskrityse užfiksuota po 3 naujus COVID-19 ligos atvejus, Alytaus ir Marijampolės apskrityse – po 1 atvejį.

REKLAMA

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 24 žmonės, 7 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Be to, per praėjusią parą registruotas 1 įvežtinis atvejis – COVID-19 liga patvirtinta asmeniui, į Lietuvą grįžusiam iš Maltos. 

Kaip informavo NVSC gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė, vakar dienos duomenimis, 36 hospitalizuoti, 7 reanimacijoje, deguonies kaukės reikalinga 20 gydomų asmenų, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 2 asmenimis.

14 naujų atvejų siejama su židiniais

3 vakar Vilniaus apskrityje nustatyti atvejai yra siejami su židiniu įmonėje „Intersurgical“. Visi asmenys buvo izoliacijoje, tyrimas koronavirusinei infekcijai nustatyti atliktas dėl turėto sąlyčio. Šiuo metu registruotas 41 su šiuo protrūkiu susijęs atvejis. Kaip jau skelbta, vertinama, kad židinys įmonėje turi sąsajų su šeiminiu protrūkiu Molėtų rajone.

REKLAMA

Dar 3 atvejai, registruoti Vilniaus apskrityje, siejami su židiniu vienoje statybų įmonėje. Šiuo metu registruoti 5 susiję susirgimai.

Be to, dar 4 atvejai, vakar registruoti Panevėžio apskrityje, siejami su židiniu žemės ūkio kooperatyve „Šiaurės aruodai“, įsikūrusiame Pasvalio rajone. Iš viso, epidemiologų vertinimų, su židiniu šiuo metu siejami 8 COVID-19 ligos atvejai.

1 naujas atvejis vakar registruotas Vilniuje veikiančioje metalinius dangtelius gaminančioje įmonėje. Tai 6-asis infekcijos atvejis, susijęs su šiuo židiniu.

Dar 1 atvejis Vilniaus apskrityje siejamas su protrūkiu chore „Draugiški projektai“. Iš viso skaičiuojami 29 su šiuo protrūkiu susiję COVID-19 ligos atvejai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toliau aktyvus išlieka ir židinys dovanų čekius parduodančios įmonės administracijoje Vilniuje. Vakar patvirtintas 1 susijęs atvejis. Asmuo nėra šios įmonės darbuotojas. Iš viso su protrūkiu šiuo metu siejama 10 užsikrėtimo COVID-19 liga atvejų. Pirmasis susirgimas šioje įmonėje siejamas su Panevėžio rajone vykusia šeimos švente.

Be to, 1 naujas, vakar Vilniaus apskrityje registruotas atvejis, siejamas su protrūkiu UAB „Geruda“. Iš viso su šiuo židiniu siejami 7 registruoti atvejai, įskaitant patvirtintą praėjusią parą.

Be to, nustatyta, kad 10 žmonių – po 3 Vilniaus, Tauragės ir Molėtų apskrityse bei 1 Marijampolėje – užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtinta COVID-19 liga.

REKLAMA

7 asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 7 asmenys – 3 Vilniaus, 3 Kauno ir 1 Alytaus apskrityse. Asmenys tirti dėl COVID-19 ligai būdingų simptomų.

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 2906 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 967 asmenų, 1840 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų