REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Serologinius tyrimus greitaisiais testais dėl koronaviruso sveikatos priežiūros įstaigoms leista atlikti ir tais atvejais, kai siekiama nustatyti buvusį susirgimą.

Serologinius tyrimus greitaisiais testais dėl koronaviruso sveikatos priežiūros įstaigoms leista atlikti ir tais atvejais, kai siekiama nustatyti buvusį susirgimą.

REKLAMA

Tai numatyta trečiadienio pasirašytame sveikatos apsaugos ministro, operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendime.

Iki šiol serologinius testus buvo leidžiama atlikti tik tais atvejais, kai asmuo turi ryškius COVID-19 ligai būdingus simptomus, tačiau pakartotiniai molekulinės diagnostikos (PGR) metodu atlikti tyrimai yra neigiami.

Taip pat tokius testus buvo leidžiama atlikti, kai siekiama identifikuoti imuninį atsaką į koronaviruso infekciją, tačiau ne anksčiau kaip 14 dienų nuo simptomų pradžios.

„Pakeitimas atliktas siekiant sudaryti galimybę pasitikrinti asmenims, kurie nejautė simptomų, tačiau nori žinoti, ar jie yra sirgę koronavirusine infekcija“, – BNS atsiųstame komentare teigė SAM Farmacijos politikos skyriaus vyriausioji specialistės Monika Dabulė.

REKLAMA
REKLAMA

Serologiniai COVID-19 tyrimai rodo organizme susidariusius antikūnus. Jų metu analizuojamas žmogaus kraujas.

Molekulinės diagnostikos (PGR) metodu atliekami tyrimai rodo esamą infekciją. Jų metu analizuojami kvėpavimo takų gleivinės mėginiai.

REKLAMA

„Svarbu pažymėti, kad greitieji testai skirti tik profesionaliam naudojimui, kai rezultatus vertina ir interpretuoja sveikatos priežiūros specialistai. Tai reiškia, kad namų sąlygomis, be sveikatos priežiūros specialisto, jie neturėtų būti naudojami“, – pridūrė SAM atstovė.

Vis dėlto Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorė Nora Ribokienė sako, kad ir anksčiau gydymo įstaigos galėjo atlikti tyrimus buvusiai ligai nustatyti, nes iki šiol galioję „teisės akto ribojimai gan lengvai apeinami“. 

Kaip BNS sakė A. Veryga, nors serologinių tyrimų galimybės išplečiamos, taip pat nustatomi tam tikri įpareigojimai – kai tokiais testais nustatoma, kad yra susiformavę IgM klasės antikūnai, būtina atlikti tyrimą molekulinės diagnostikos (PGR) metodu.

„Turime pasakyti, kas bus, jei testas bus teigiamas, kaip žmonėms elgtis“, – aiškino jis.

Prasidėjus imuniniam atsakui į virusinę infekciją, įprastai pirmiausia susidaro IgM klasės antikūnai, vėliau pradeda gamintis IgG klasės antikūnai, jie gali išlikti ilgą laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų