REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos valdžia šeštadienį atšaukė žurnalistų, dirbančių keliose užsienio žiniasklaidos priemonėse, įskaitant naujienų agentūrą AFP, akreditaciją, artėjant dar vienai masinei demonstracijai prieš prezidento rinkimų rezultatus.

Baltarusijos valdžia šeštadienį atšaukė žurnalistų, dirbančių keliose užsienio žiniasklaidos priemonėse, įskaitant naujienų agentūrą AFP, akreditaciją, artėjant dar vienai masinei demonstracijai prieš prezidento rinkimų rezultatus.

REKLAMA

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, kuris yra valdžioje nuo 1994 metų, susiduria su precedento neturinčiais protestais nuo ginčijamų rugpjūčio 9-osios rinkimų, kuriuos jis tvirtina laimėjęs su 80 proc. balsų.

Opozicija atmetė oficialius rezultatus kaip suklastotus ir šį mėnesį jau surengė dvi dideles demonstracijas bei paragino sekmadienį surengti dar vieną plataus masto protestą.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Anatolijus Glazas sakė, kad sprendimas atšaukti žurnalistų akreditacijas buvo priimtas atsižvelgus į Baltarusijos kovos su terorizmu padalinio rekomendacijas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis nenurodė, kiek žurnalistų paveikė šis sprendimas, tačiau užsienio žiniasklaidos priemonės, įskaitant BBC, „Reuters“ ir „Laisvosios Europos radiją/Laisvės radiją“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), pranešė apie kelių jų žurnalistų akreditacijų atšaukimą.

REKLAMA

BBC atstovas spaudai patvirtino, kad dviem transliuotojo žurnalistams, dirbantiems jo Rusijos tarnybai Minske, buvo panaikintos akreditacijos ir kad sprendimas įsigaliojo iškart.

„Kuo griežčiausiai smerkiame šį nepriklausomos žurnalistikos užgniaužimą. Raginame Baltarusijos valdžią atšaukti šį sprendimą ir leisti mūsų žurnalistams toliau dirbti savo darbą“, – sakė BBC.

AFP dirbančių baltarusių žurnalistų akreditacijos irgi buvo atšauktos.

„Nebuvo pateikta jokio paaiškinimo, o mes nežinome jokios priežasties, kodėl spaudos darbuotojų akreditacijos turėtų būti atšauktos“, – sakė AFP pasaulio naujienų direktorius Philas Chetwyndas (Filas Četvindas).

REKLAMA
REKLAMA

„Raginame valdžios institucijas atnaujinti jų akreditacijas, kad jie galėtų toliau nepriklausomai ir nešališkai skelbti apie faktus Baltarusijoje“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūra AP savo ruožtu pranešė, kad du jos Maskvoje įsikūrę žurnalistai, rašę apie įvykius Baltarusijoje, šeštadienį buvo deportuoti į Rusiją, o jos Baltarusijos žurnalistų akreditacijos buvo panaikintos 

„AP ragina Baltarusijos vyriausybę grąžinti nepriklausomų žurnalistų akreditacijas ir leisti jiems toliau pranešti pasauliui faktus, kas vyksta Baltarusijoje“, – sakė AP santykių su žiniasklaida direktorė Lauren Easton (Lorin Iston).

„Baltarusijos žmonės jau nebebijo“

Į Lietuvą pasitraukusi buvusi Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja pareiškė, kad šalies valdžios sprendimas panaikinti užsienio žurnalistų akreditacijas yra dar vienas ženklas, jog A. Lukašenkos režimas yra „morališkai bankrutavęs“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mane labai neramina naujienos iš Minsko apie tai, kad režimas atšaukinėja vakarietiškos žiniasklaidos akreditacijas ir išvaro žurnalistus iš Baltarusijos“, – šeštadienį išplatintame pranešime teigė S. Cichanouskaja.

„Jei tai yra tiesa, tai yra dar vienas ženklas, kad šis režimas yra morališkai bankrutavęs, ir vienintelis būdas, kaip jis bandys išsilaikyti valdžioje, yra baimės kurstymas ir gąsdinimas“, – sakė ji.

Pagrindinės A. Lukašenkos oponentės prezidento rinkimuose teigimu, „ši taktika nesuveiks“.

„Baltarusijos žmonės jau nebebijo. Mes laimėsime. Tamsiausia valanda visada būna prieš aušrą“, – pareiškė S. Cichanouskaja.

REKLAMA

JAV ambasada Minske taip pat pasmerkė veiksmus prieš žurnalistus.

„Mes palaikome Baltarusijos žmones, siekiančius demokratinės, klestinčios ateities, ir palaikome jų raginimą Baltarusijos vyriausybei vykdyti demokratines reformas ir gerbti žmogaus teises“, – sakoma pareiškime.

Prezidento rinkimų rezultatus atmetė Europos Sąjunga, kuri rengia sankcijas aukštiems Baltarusijos pareigūnams ir paragino A. Lukašenką užmegzti dialogą su opozicija.

 65-erių A. Lukašenka savo ruožtu atsisako nusileisti ir sako, kad Vakarai planuoja jį nuversti.

Smurtinį milicijos susidorojimą su protestuotojais pasmerkė teisių grupės ir Vakarų lyderiai.

Mažiausiai keturi žmonės žuvo ir šimtai buvo sužeisti, o beveik 7 000 protestuotojų buvo sulaikyti.

Po rinkimų trumpam buvo sulaikyti keli Baltarusijoje dirbantys žurnalistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų