REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politinių kalinių skaičius Baltarusijoje išaugo iki 41, penktadienį pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

Politinių kalinių skaičius Baltarusijoje išaugo iki 41, penktadienį pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

REKLAMA

„Baltarusijoje – devyni nauji politiniai kaliniai. Rugpjūčio 28-osios duomenimis, jų yra 41“, – sakoma centro pranešime.

„Aliaksandras Franckevičius, Akichiro Chanada, Aliaksandras Šabalinas, Juryjus Ulasavas, Ihnatas Sidorčykas, Juryjus Savickis, Arciomas Kvašeuskis, Tacjana Kaneuskaja ir Arciomas Sacukas, kuriems pareikšti kaltinimai dėl masinių neramumų, pripažinti politiniais kaliniais“, – teigiama pranešime.

Teisių gynėjai šių asmenų persekiojimą laiko „politiškai motyvuotu ir sieja jį su tuo, kad jie naudojasi teise dalyvauti taikiuose susirinkimuose ir reikšti savo nuomonę apie paskelbtus prezidento rinkimų rezultatus“.

Baltarusių teisių gynėjų bendruomenė reikalauja „nedelsiant paleisti politinius kalinius ir nutraukti jų baudžiamąsias bylas“.

REKLAMA
REKLAMA

Minsko teismas sugrąžino papildyti keturių sulaikytų žurnalistų bylas

Minsko rajoninis teismas penktadienį peržiūrėjo keturių žurnalistų, išvakarėse sulaikytų per protesto akciją, administracines bylas ir sugrąžino Rajono vidaus reikalų valdybai (RVRV) papildyti, pranešė Baltarusijos žurnalistų asociacija (BŽA).

REKLAMA

Televizijos „Belsat“ „žurnalistei Kaciarynai Andrejevai iškeltą bylą teisėjas nusprendė sugrąžinti RVRV papildyti. Ją jau paleido“, – „Telegram“ kanale parašė asociacija.

Baltarusijos žurnalistų asociacija taip pat informavo, kad sugrąžintos ir fotografo Aliaksandro Vasiukovičiaus bei operatorių Maksimo Kolitouskio (Gorčankos) ir Andrejaus Jaroševyčiaus bylos.

Bylos jiems iškeltos dėl dalyvavimo nesankcionuotoje akcijoje.

Minske ketvirtadienį vakare per protestus buvo sulaikyta apie 50 žurnalistų, kurių dauguma vėliau buvo paleisti, patikrinus jų dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu K. Andrejeva, A. Vasiukovičius, M. Kolitouskis ir A. Jaroševičius atsisakė atiduoti patikrinti savo išmaniuosius telefonus milicijos pareigūnams, nurodė BŽA. Jiems buvo surašyti protokolai ir jie buvo iki teismo palikti laikinojo sulaikymo izoliatoriuje.

Penktadienį asociacija kreipėsi į Baltarusijos tyrimų komitetą, reikalaudama pradėti baudžiamąją bylą dėl masinių trukdymų teisėtam žurnalistų darbui.

Europos Sąjunga paragino Baltarusijos valdžią paleisti sulaikytus žurnalistus.

Baltarusija. ES tikisi iš valdžios nedelsiamo ir besąlygiško sulaikytų žurnalistų ir visų taikių protestuotojų paleidimo“, – ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) atstovas Peteris Stano (Pėteris Stano) penktadienį parašė tviteryje.

Pasak P. Stano, žiniasklaida privalo „dirbti savo darbą be jokių gąsdinimų“.

„Laisva spauda turi lemiamą reikšmę demokratijai, kurios reikalauja Baltarusijos žmonės“, – pabrėžė ES diplomatijos vadovo atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų