REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinėse Valstijose savaitę, pasibaigusią rugpjūčio 22 dieną, milijonas žmonių pateikė pirminius prašymus dėl nedarbo išmokų, ketvirtadienį pranešė Darbo departamentas.

Jungtinėse Valstijose savaitę, pasibaigusią rugpjūčio 22 dieną, milijonas žmonių pateikė pirminius prašymus dėl nedarbo išmokų, ketvirtadienį pranešė Darbo departamentas.

REKLAMA

Šis skaičius buvo maždaug 100 000 mažesnis palyginti su ankstesne savaite ir atitiko lūkesčius, tačiau gyventojų, pateikusių paraiškas pagal specialią programą, teikiančią išmokas darbuotojams, kurie paprastai neatitinka tokių programų reikalavimų, skaičius praėjusią savaitę padidėjo maždaug 82 000 iki 607 806.

Jungtinėse Valstijose nuo kovo vidurio buvo atleista dešimtys milijonų darbuotojų, kai paskelbus karantiną sustojo įmonių veikla, nors vėliau atleidimų banga ėmė slūgti.

Visgi nepaisant užimtumo atsigavimo požymių, savaitiniai naujų paraiškų skaičiai vis dar yra didesni nei skaičiai, fiksuoti pasaulinės finansų krizės įkarštyje.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo departamento duomenys parodė, kad jau faktiškai išmokas gaunančių gyventojų procentinė dalis per savaitę, pasibaigusią rugpjūčio 15 dieną (vėliausiai laikotarpis, kurio duomenys yra žinomi), sumažėjo 0,2 punkto iki 9,9 procento.

REKLAMA

Keturių savaičių slankusis paraiškų vidurkis taip pat sumažėjo iki maždaug 1,1 mln., o per savaitę, pasibaigusią rugpjūčio 22 dieną, sumažėjo maždaug 107 000.

Iš paskelbtų duomenų matyti, kad 27 mln. žmonių vis dar gauna tam tikrą valstybės pagalbą, o tai yra milžiniškas skaičius.

Nors Kongresas pandemijos pradžioje priėmė įstatymą, pagal kurį kiekvieną savaitę bedarbiams buvo mokamos 600 JAV dolerių siekiančios papildomos išmokos, šios lėšos baigėsi liepos pabaigoje, o įstatymų leidėjai dar nesutarė, ar pratęs programą.

„Pakartotinių paraiškų skaičiaus mažėjimas ketvirtą savaitę iš eilės teikia dar daugiau vilties ir rodo darbuotojų įdarbinimo augimą, nors galbūt tai gali rodyti skaičių tų gyventojų, kurie jau išnaudojo jiems taikomos paramos galimybes“, – pažymėjo „High Frequency Economics“ vyriausioji JAV ekonomistė Rubeela Farooqi (Rubela Faruki).

REKLAMA
REKLAMA

Visgi analitikė atkreipė dėmesį į išliekančius naujų prašymų dėl nedarbo išmokos rodiklius, kurie gali reikšti, kad atleidimai tebevyksta, o tai rodytų silpną ekonomiką, kuri gali išlikti tokia daug ilgiau nei tikėtasi.

„Grįžimas į ikipandeminį lygį bus neapibrėžtas ir truks ilgai“, – pabrėžė ji.

Atskirai Prekybos departamentas paskelbė pakartotinį antrojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto (BVP) įvertį, kuris apėmė mėnesius, kai įmonės buvo uždarytos, siekiant sustabdyti COVID-19 plitimą.

Naujas įvertis rodo, kad metine išraiška antrojo ketvirčio BVP sumažėjo 31,7 procento.

Nors tai yra šiek tiek geresnis skaičius nei anksčiau prognozuoti 32,9 proc., tačiau tai vis tiek yra didžiausias ketvirtinis nuosmukis bent jau nuo 1947 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų