REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijoje tęsiasi neramumai: sulaikomi protestuotojai, žurnalistai

papildyta 21.38 val.

Minske ketvirtadienio vakarą Nepriklausomybės aikštėje prie Raudonosios bažnyčios, kur vyksta protesto akcija, buvo sulaikyta apie 100 žmonių, tarp jų daugiau kaip 10 žurnalistų, pranešė žiniasklaida.

Minske ketvirtadienio vakarą Nepriklausomybės aikštėje prie Raudonosios bažnyčios, kur vyksta protesto akcija, buvo sulaikyta apie 100 žmonių, tarp jų daugiau kaip 10 žurnalistų, pranešė žiniasklaida.

REKLAMA

Tiesioginio eterio metu Nepriklausomybės aikštėje buvo sulaikyti „Radio Svoboda“ (Laisvės radijo) korespondentas Alehas Hruzdilovičius ir operatorius Andrejus Rabčykas.

Kiek vėliau Baltarusijos žurnalistų asociacija informavo, kad Nepriklausomybės aikštėje sulaikyti dar apie 10 žurnalistų.

Portalo tut.by teigimu, jėgos struktūrų pareigūnai reikalavo, kad žurnalistai nefilmuotų įvykių aikštėje.

Protestuotojai ketvirtadienį surengė eitynes nuo stačiatikių Šventosios Dvasios katedros Laisvės aikštėje iki katalikų Raudonosios bažnyčios Nepriklausomybės aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak liudininkų, protesto akcijoje dalyvavo apie tūkstantis žmonių su plakatais ir vėliavomis. Pro šalį važiuojantys automobilių vairuotojai jiems palaikymą reiškė spausdami garso signalus.

REKLAMA

Be to, sulaikomi protestuotojai. Pareigūnai apsupo protesto prie Raudonosios bažnyčios dalyvius, pasirinktinai vedasi vyrus į furgonus sulaikytiesiems vežti.

Žmogaus centro „Viasna“ duomenimis, Minske iš viso buvo sulaikyti beveik 100 žmonių.

„Šiandien Minske per taikią protesto akciją sulaikyti 97 žmonės“, – sakoma atnaujintame nevyriausybinės organizacijos pranešime.

„Viasna“ pateikė sulaikytųjų, įskaitant areštuotus žurnalistus, sąrašą.

Ketvirtadienio akcija susijusi su išvakarėse Nepriklausomybės aikštėje vykusiais įvykiais. Trečiadienio vakarą Baltarusijos jėgos struktūros išvaikė protesto akciją Nepriklausomybės aikštėje ir Raudonojoje bažnyčioje apie 30–40 minučių įkalino maždaug 100 žmonių. Pareigūnai įrengė savo postą prie įėjimo į maldos namus. Kai kurie akcijos dalyviai buvo sulaikyti.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnų veiksmai sukėlė Baltarusijos katalikų bažnyčios vadovybės pasipiktinimą. Minsko-Magiliavo arkivyskupas metropolitas, Baltarusijos katalikų vyskupų konferencijos pirmininkas Tadeušas Kondrusevičius jėgos struktūrų veiksmus bažnyčios teritorijoje pavadino „neadekvačiais ir neteisėtais“ bei pareikalavo dėl jų pradėti tyrimą.

Minsko Raudonąją bažnyčią apjuosė „solidarumo grandine“

Maždaug 100 moterų, dauguma vilkinčių baltomis suknelėmis, ketvirtadienį „solidarumo grandine“ apjuosė Raudonąją bažnyčią prie vyriausybės rūmų Nepriklausomybės aikštėje Minsko centre, pranešė baltarusių kanalai socialiniame tinkle „Telegram“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant prasidėjusio lietaus, akcijos dalyvių skaičius augo.

Portalas tut.by informavo, kad moterys rankomis susikibo į „grandinę“, kai kurių rankos buvo surištos baltais kaspinais.

Tuo metu prie protestuotojų grandinės priėjęs apylinkės inspektorius pranešė, kad prieš akcijos dalyves pradėtas administracinis procesas.

„Dėl jūsų pradėtas administracinis procesas pagal straipsnį (dėl masinių renginių organizavimo arba rengimo tvarkos), prisistatykite“, – įsakė jis.

Moterys jam nepakluso teigdamos, kad tiesiog išėjo pasivaikščioti.

Trečiadienį Baltarusijos jėgos struktūros išvaikė protesto akciją Nepriklausomybės aikštėje ir Raudonojoje bažnyčioje apie 30–40 minučių įkalino maždaug 100 žmonių. Pareigūnai įrengė savo postą prie įėjimo į maldos namus. Kai kurie akcijos dalyviai buvo sulaikyti.

REKLAMA

Pareigūnų veiksmai sukėlė Baltarusijos katalikų bažnyčios vadovybės pasipiktinimą. Minsko-Magiliavo arkivyskupas metropolitas, Baltarusijos katalikų vyskupų konferencijos pirmininkas Tadeušas Kondrusevičius jėgos struktūrų veiksmus trečiadienio vakarą bažnyčios teritorijoje pavadino „neadekvačiais ir neteisėtais“ bei pareikalavo dėl jų pradėti tyrimą.

„Neadekvatūs ir neteisėti veiksmai, vykę Šventojo Simono ir Šventosios Elenos bažnyčios teritorijoje, turi būti ištirti, o kaltininkai nubausti pagal įstatymus“, – teigiama ketvirtadienį išplatintame T. Kondrusevičiaus pareiškime.

Jame taip pat rašoma, kad „tokie jėgos struktūrų darbuotojų veiksmai neprisideda prie įtampos mažinimo, siekiant kuo greitesnės santarvės ir taikos atkūrimo baltarusių visuomenėje tokiu metu, kai Katalikų bažnyčia ragina pradėti dialogą, siekiant išspręsti iki šiol mūsų šalyje nematytą socialinį-politinį konfliktą“.

REKLAMA

T. Kondrusevičius sakė, kad būdamas užsienyje „su dideliu skausmu“ sužinojo, kad rugpjūčio 26 dieną  OMON pareigūnai blokavo Raudonosios bažnyčios įėjimus ir išėjimus.

„Pagal Baltarusijos konstituciją žmonės turi teisę melstis, tam laisvai patekdami į bažnyčią ir išeidami iš jos. Įėjimų į šventovę blokavimas ir trukdymas žmonėms iš jos išeiti yra grubus tikinčiųjų žmogaus teisių ir tikėjimo laisvės pažeidimas“, – pabrėžė metropolitas.

Jis pritarė anksčiau Minsko-Mogiliovo arkivykupijos generalinio vikaro vyskupo Jurijaus Kasabuckio pareiškimui dėl trečiadienio incidento.

„Būdamas Baltarusijos katalikų vyskupų pirmininkas kategoriškai protestuoju prieš neteisėtus jėgos struktūrų veiksmus, kuriais pirmiausia turėtų būti siekiama ginti pagrindines piliečių teises, įskaitant teisę į tikėjimo laisvę, o ne trukdyti jas įgyvendinti“, – sakė T. Kondrusevičius.

Baltarusijoje jau trečią savaitę tęsiasi protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Rinkimų laimėtoju buvo paskelbtas dabartinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, šiame poste dirbantis nuo 1994 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų