REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ypač daug nerimo prieš mokslo metus tėvams kyla aiškinantis, kaip reikės elgtis vaikui sukarščiavus ar tiesiog ėmus sloguoti. Nors tokiems asmenims ugdymo procese dalyvauti draudžiama, prievolės tikrinti vaikų sveikatą ugdymo įstaigoms neliko. Mokyklos gi tikina, kad yra pasiruošusios stebėti vaikų sveikatą, nors didžiausio atsakingumo laukia iš pačių tėvų.

Ypač daug nerimo prieš mokslo metus tėvams kyla aiškinantis, kaip reikės elgtis vaikui sukarščiavus ar tiesiog ėmus sloguoti. Nors tokiems asmenims ugdymo procese dalyvauti draudžiama, prievolės tikrinti vaikų sveikatą ugdymo įstaigoms neliko. Mokyklos gi tikina, kad yra pasiruošusios stebėti vaikų sveikatą, nors didžiausio atsakingumo laukia iš pačių tėvų.

REKLAMA

Dar rugpjūčio viduryje valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasirašytais įsakymais numatoma, kaip turės būti organizuojamas mokymo procesas ugdymo įstaigose – tiek darželiuose, tiek mokyklose, tiek aukštojo mokslo įstaigose.

Be kitų rekomendacijų, nurodoma, kad ugdymo procese tiek moksleiviams, tiek studentams draudžiama dalyvauti, jei pasireiškia karščiavimas (37,3 laipsnių ir daugiau temperatūros) ar kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, kitų užkrečiamųjų ligų požymių (pvz., kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir kt.). 

REKLAMA
REKLAMA

Draudžia mokyti, bet prievolės tikrinti neliko

Vis dėlto neilgai trukus ministras prievolę tiek matuoti temperatūrą, tiek sekti minėtuosius simptomus prieš asmenims patenkant į įstaigą atšaukė, mat pasiskųsta, kad nėra galimybių visiems ateinantiems matuoti temperatūrą dėl labai didelių srautų.

REKLAMA

„Žinoma, reikalavimas stebėti vaikų ir studentų sveikatą ir toliau išlieka. Žmonės ir toliau turi būti sąmoningi. Tėveliai turėtų neleisti karščiuojančių, sergančių vaikų į darželius, mokyklas ir kitas ugdymo įstaigas, o studentai, jei prastai jaučiasi, karščiuoja, serga – neiti į universitetus. 

Kitaip tariant, jei yra toks pakeitimas, tai jokiu būdu nereiškia, kad galima piktnaudžiauti ir rizikuoti vieni kitų sveikata“, – informavo ministro patarėja Lina Bušinskaitė.

Visų iš eilės netirs?

Nors pačios įstaigos tokį sprendimą sveikina ir taip pat pirmiausia prašo tėvų ir mokytojų atsakomybės, vis dėlto kaip atrodys negaluojančių vaikų mokymas, nėra iki galo aišku. 

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, tolimesni veiksmai vaikui suslogavus ar kitaip panašiai sunegalavus nereiškia, kad jam būtinai turės būti atliekami COVID-19 tyrimai. 

„Kaip įprastai, reikės pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, ką daryti. Tačiau jei gydytojas matys, kad yra infekcijos simptomai, reikės atlikti ir tyrimus dėl COVID-19“, – aiškino ministerijos atstovai.

Portalas tv3.lt primena, kad jau yra numatyti scenarijai, kaip turėtų elgtis mokykla, jei joje būtų užfiksuotas COVID-19 atvejis.

Gydytojai ragina „įjungti“ sveiką protą

Medikai gi sako rudens laukiantys su dideliu rūpesčiu, bet pabrėžia, kad keliomis dalimis pakilusi temperatūra ir karščiavimas toli gražu nėra tas pats.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Aukštadvario pirminės sveikatos centro šeimos gydytojos Jurgos Dūdienės, vaikui vos suslogavus ar keliomis dalimis pakilus temperatūrai, pirmas žingsnis tikrai neturėtų būti vizitas pas gydytojus.

„Pirmiausia bet kuriuo atveju turi būti pokalbis telefonu ir išklausęs situaciją gydytojas nuspręs, ar reikalinga apžiūra, ar gali vaikas gydytis su tėvais namuose kaip visada“, – sakė ji.

Kada vaikas išties karščiuoja

Specialistė pabrėžė, kad vos šiek tiek virš 37 pakilusi temperatūra dar nėra karščiavimas, jis skaičiuojamas nuo 38 laipsnių temperatūros.

„Taip, tos kelios dalys paprastai rodo, kad organizmas yra susidūręs su kažkokia, greičiausiai virusine infekcija, bet jei tai yra paprasčiausia sloga, nėra varginančio kosulio ir dusulio, tiek mažas, tiek suaugęs pacientas gali gydytis namuose.

REKLAMA

Ir matuojant temperatūrą mokyklose visada reikėtų protingai pasižiūrėti. Tikrai nėra visada būtinybės tą pačią akimirką, tą pačią dieną skubėti pas gydytojus“, – aiškino gydytoja.

COVID-19 tyrimų atlikti neskubama

Pašnekovė pabrėžė, kad tos kelios dalys juo labiau nėra pretekstas skubėti atlikti Covid-19 tyrimą.

Anot J. Dūdienės, net esant žinomam artimam kontaktui, bet nesant simptomų ir saugiai izoliavusis 14 dienų namuose nėra būtinybės iškart tą pačią dieną atlikti tyrimus, net jei laukiama eilėje.

„Jei tai elementari sloga ir kelios dalys, tai nėra rodiklis, kad reikia atlikti tyrimą, tam reikia atitikti tam tikrus kriterijus, simptomus. 

REKLAMA

Manau, kad tuos algoritmus bendradarbiaujant su mokyklomis, gydymo įstaigomis, NVSC galėsime pateikti, kad išvengtume neaiškumų“, – pastebėjo ji.

Šeimos gydytoja neslėpė, kad laukia sunkus ruduo, tačiau prie kai ko ir ugdymo įstaigos jau yra įpratusios.

„Taip, mes turėsime sunkius metus, sunkią žiemą, diferencijuoti daug patologijų teks visiems išmokti. Kai yra geras kontaktas su šeimos gydytoju, slaugytoju, manau, daug tėvų yra įpratę tai spręsti. Juo labiau ne pirmus metus tiek ir ugdymo įstaigos ir su gripo, ir viduriavimo ligomis susiduria“, – atkreipė dėmesį ji.

Mokyklos aprūpintos temperatūros matuokliais 

Anot Mokyklų vadovų asociacijos tarybos pirmininko Dainiaus Žvirdausko, nors prievolė tikrinti atvykstančiųjų sveikatą buvo panaikinta, didžioji dalis mokyklų yra pasirengusios tą daryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Praktiškai visos įstaigos didesne ar mažesne apimtimi yra įsigijusios nuotolinius karščiavimo aparatus, priklausomai pagal mokinių srautą. Taigi tokią galimybė tikrinti sveikatą visuomenės sveikatos specialistai, kurie dirba mokyklose, turės“, – portalui kalbėjo jis.

Visgi, kaip pabrėžė pašnekovas, svarbiausia yra komunikacija su tėvais, klasių auklėtojais.

„Bus įspėti tėvai, kalbama su klasių vadovais, mokytojais, kad jei vaikas atsikėlęs jaučia simptomus, kurie yra aprašyti operacijų vadovo dokumentuose ir būdingi šiai Covid-19 ligai, ar tai sloga, ar karščiavimas, neitų į ugdymo įstaigą.

Pagrindinis požymis, kas pabrėžiama, yra karščiavimas, kada vaikas galėtų pasilikti namuose ir neiti. Jei mokykloje aptinkama, kad vaikas karščiuoja ir pats gal to nejaučia, yra numatyti visi algoritmai, ką daryti, paskambinti tėvams, kad jie galėtų pasiimti vaiką ir jis kurį laiką galėtų būti izoliacijoje“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Kartu jis pridūrė, kad pasigirsta tokių siūlymų, jog vaikai galėtų mokytis rotuojantis po dvi savaites. 

„Čia būtų ta logika, kad dvi savaites trunka tas inkubacinis laikotarpis. Ir tokiu būdu rastume kaip būdų apsisaugoti tų idėjų  vadovai siūlo daug ir, tikimės, bus rezultatas“, – sakė D. Žvirdauskas.

Jis pabrėžė manantis, kad reikėtų daugiau pasitikėti mokykla, klasės vadovu, mokytoju, nes jie turi artimiausią kontaktą su šeima ir jie turi daugiausiai informacijos. 

„Šiaip gali būti visas sąrašas, jei vaikas yra silpnesnio imuniteto, kad jam kada reiktų nerizikuoti, gal simptomai, kuriose panašūs, nors ir nėra visiškai tie, kad irgi vertėtų susilaikyti ir likti namuose“, – pastebėjo pašnekovas.

REKLAMA

Darželiai atsipalaidavę ir nebuvo

Savo ruožtu Ikimokyklinės įstaigos teigia jau kuris laikas dirbančios padidinto saugumo režimu. 

„Kaip buvome pasiruošę, kai atsidarėme po karantino, taip ir iki šiol dirbame labiau įtemptu režimu. Tėvai vis dar yra neįleidžiami į patalpas, priimami prie durų, kaukės būtinos, temperatūra matuojama.

Mes atsipalaidavę niekada nebuvome, turime bekontakčius termometrus, kuriais nesudėtinga pamatuoti temperatūrą ir dienos metu, jei kyla įtarimas“, – pasakojo Nevalstybinių ikimokyklinių ugdymo įstaigų asociacijos pirmininkė Ieva Jagminienė.

Pašnekovė priminė, kad vaikui pasireiškus užkrečiamųjų ligų požymiams visada apie tai būdavo pranešama tėvams, kad kreiptųsi į gydymo įstaigą, o vaikas izoliuojamas atskiroje patalpoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji kartu teigė, kad patys tėvai tapo labai sąmoningi ir net per daug atsargiai žiūri.

„Pavyzdžiui, kurie nori nauji ateiti nuo  rugsėjo, labai atsargiai vertina, kaip čia bus viskas. Tai ir mes patys juos raminame, kad esame pasiruošę ir prisitaikę, bet kiti tėvai nusprendžia dar palaukti. Taigi sąmoningumas labai jaučiamas“, – sakė I. Jagminienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų