REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
92
Rugpjūčio 23 d. protestas Minske (nuotr. Scanpix)

Europos Sąjungos ambasadoriai per susitikimą su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Vladzimiru Makejumi pareiškė, jog opozicijos Koordinacinės tarybos narių persekiojimas yra neleistinas. 

92

Europos Sąjungos ambasadoriai per susitikimą su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Vladzimiru Makejumi pareiškė, jog opozicijos Koordinacinės tarybos narių persekiojimas yra neleistinas. 

REKLAMA

„Europos diplomatai pažymėjo, jog Koordinacinės tarybos narių persekiojimas valdžios nurodytu pagrindu yra neleistinas“, – sakoma ES atstovybės pranešime feisbuke.

Be to, ES diplomatai priminė apie anksčiau pateiktus prašymus leisti jiems lankytis tardymo izoliatoriuose ir lankyti Baltarusijos piliečius, kuriuos Minske dirbantys bloko šalių ambasadoriai laiko dėl politinių motyvų areštuotais asmenimis.

„ES diplomatai pabrėžė, kad tik taikus ir demokratinis procesas žiniasklaidos nepriklausomumo ir laisvės, stiprios pilietinės visuomenės sąlygomis padės surasti tvarius sprendimus“, – sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„Misijų vadovai taip pat išreiškė susižavėjimą drąsa, su kuria Baltarusijos piliečiai išėjo į gatves protestuoti prieš rinkimų klastojimą ir ginti savo teisės į laisvę bei demokratinį atstovavimą. Baltarusiai ragina savo valdžią pradėti atvirą dialogą apie savo šalies ateitį“, – pabrėžė ES atstovybė.

REKLAMA

„ES ne kartą ragino Baltarusijos valdžią ieškoti adekvačių sprendimų nutraukiant smurtą ir pradedant tikrą, plataus masto nacionalinį dialogą“, – sakoma pareiškime.

Atsižvelgdami į šias aplinkybes ES ambasadoriai Minske paprašė susitikimo su V. Makejumi.

Baltarusiją krečia gili politinė krizė nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, šį postą nepertraukiamai užimantis nuo 1994 metų. Opozicija ir ES šalys sakė laikančios šiuos rinkimus suklastotais.

REKLAMA
REKLAMA

Per masinius protestus, įsiplieskusius po balsavimo, buvo sulaikyta apie 7 000 žmonių, keletas demonstrantų žuvo. Nėra žinoma, kad būtų pradėtas koks nors baudžiamasis tyrimas dėl teisėsaugos darbuotojų neproporcingo smurto vaikant protestuotojus ir įtariamų kankinimų bei smurto prieš areštuotuosius sulaikymo vietose.

Garsiausia Koordinacinės tarybos prezidiumo narė, Nobelio literatūros premijos laureatė Sviatlana Aleksijevič, trečiadienį buvo apklausiama Baltarusijos tyrimų komitete. Žurnalistams ji teigė atsisakiusi duoti parodymus ir pareiškė, kad Koordinacinės tarybos veikla yra visiškai teisėta.

S. Aleksijevič buvo iškviesta į Tyrimų komitetą kaip liudytoja baudžiamojoje byloje, kuri iškelta dėl Koordinacinės tarybos sudarymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koordinacinės tarybos prezidiumo narė Maryja Kalesnikava, pagrindinės A. Lukašenkos varžovės rinkimuose Sviatlanos Cichanouskajos padėjėja, į apklausą buvo iškviesta ketvirtadienį. Šią savaitę taip pat buvo apklaustas buvęs kultūros ministras ir diplomatas, Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška.

Dviem Koordinacinės tarybos nariams buvo skirta  po 10 parų arešto už nesankcionuotų mitingų organizavimą ir nepaklusimą pareigūnų įsakymams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų