REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį vėl užfiksavus susirgimų COVID-19 augimą valstybės operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė apie koreguojamą testavimo strategiją.

Trečiadienį vėl užfiksavus susirgimų COVID-19 augimą valstybės operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė apie koreguojamą testavimo strategiją.

REKLAMA

Jo teigimu, augant atvejų skaičiui atsiranda daugiau židinių, asmenų, kuriuos reikia tirti ne profilaktiškai.

„Todėl šiek tiek bus mažinamas profilaktinių tyrimų skaičius savivaldybėse, kurios yra įtraukiamos į rizikingų savivaldybių sąrašą. Tačiau, kaip minėjau, bus plečiamas simptominių testavimų sąrašas ir židinių esančių asmenų skaičius. Su tuo šiek tiek susiję pasikeitimai, kuriuos planuoja Karštoji linija“, – sakė ministras.

Kaip informavo A. Veryga, bus suformuotos dvi atskiros eilės.

„Viena bus nesimptominiams asmenims, kurie tiriasi profilaktiškai, kita eilė – kur bus nustatytas tam tikras fiksuotas procentas, kaip kalbėta, iš pradžių – apie 10 procentų vietų ir laikų, paliktų mobiliuosiuose punktuose, būtent simptominiams asmenims, kad jie galėtų greitai užsiregistruoti ir atlikti tyrimą“, – informavo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kas lėmė šiuo pasikeitimus, ar reagentų stygius, ministras tvirtino, kad tyrimų apimtys nemažėja, tik prioritetas suteikiamas kitokiam testavimui.

REKLAMA

Įtraukiami ir mokytojai

Jis pridūrė, kad yra parengtos tvarkos ir rekomendacijos dėl mokytojų testavimo greitaisiais testais, yra nusiųsti prašymai savivaldybėms, kad nurodytų, kiek greitųjų testų reikėtų.

„Preliminariai iš pradžių planuojama 70-iai proc. mokytojų, nes tikrai, tikėtina, kad visi šimtu procentų nesitirs, nes tai nebus privalomas testavimas, daugiau galimybė atlikti testą. Savivaldybės turės tai susiplanuoti su sveikatos priežiūros įstaigomis“, – sakė A. Veryga.

Jis pranešė, kad šiuo metu yra pakoreguota tvarka ir dėl PGR testų, kurie atliekami dabar, tvarkos.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu atveju, jei būtų nustatytas teigiamas greitasis testas, būtų registruojamas žmogus ir atliekamas vadinamas PGR testas“, – informavo jis.

Jo teigimu, girdimas noras ne tik iš mokytojų bendruomenės pasitikrinti, ar jie persirgo.

„Bus toliau dirbama ir su kitais sektoriais – vidaus reikalų sistema. Tokį norą testuotis yra išsakė ir socialinių įstaigų specialistai, tad planuosim ir kitų grupių testavimą“, – sakė jis.

SAM vėliau patikslino, kad profilaktiškai toliau bus testuojami gydymo ir globos namų darbuotojai bei gydymo įstaigų pacientai. Nuo rugpjūčio 31 d. profilaktiniai tyrimai nebus atliekami socialiniams darbuotojams, ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojams, mobiliųjų punktų darbuotojams, pasienio punktuose dirbantiems Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir Valstybinės augalininkystės tarnybos darbuotojams. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palengvino tvarką dėl savitarnos 

Ministras kartu informavo, kad šiek tiek pakoreguota tvarka dėl savitarnos viešbučiuose ir furšeto metu.

„Buvo daug  kalbama, daug nusiskundimų  ar prašymų ir verslo struktūrų. Tvarka yra pakoreguota leidus tą savitarną, bet nustačius tam tikras griežtas taisykles, kad būtų valdomi srautai, nesusigrūsta ir kitos rekomendacijos“, – informavo jis.

36 nauji atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 36 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 14 iš jų registruota Vilniaus, po 6 – Kauno, Utenos ir Panevėžio, dar 4 – Klaipėdos apskrityse.

REKLAMA

 Po kontakto su sergančiaisiais užsikrėtė 27 žmonės, 8 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Be to, per praėjusią parą Panevėžio apskrityje registruotas 1 įvežtinis atvejis – asmuo į Lietuvą grįžo iš Didžiosios Britanijos.

17 naujų atvejų yra siejami su židiniais

7 vakar Vilniaus ir Utenos apskrityse nustatyti atvejai yra siejami su židiniu įmonėje „Intersurgical“. Visi asmenys buvo izoliacijoje, tyrimas koronavirusinei infekcijai nustatyti atliktas dėl turėto sąlyčio. Šiuo metu registruota 16 su šiuo protrūkiu susijusių atvejų. Kaip jau skelbta, vertinama, kad židinys įmonėje turi sąsajų su šeiminiu protrūkiu Molėtų rajone.

REKLAMA

Taip pat 2 atvejai, nustatyti per vakar, siejami su rugpjūčio 15-16 d. Prienų rajone vykusiu „PravalFestu“. Vakar COVID-19 liga patvirtinta dviem šio renginio dalyviams, kuriems pasireiškė koronavirusinei infekcijai būdingi simptomai. Iš viso su šiuo renginiu siejami 7 atvejai, įskaitant patvirtintus per vakar.

Be to, vakarykštę parą Kauno apskrityje COVID-19 liga patvirtinta dviem užsieniečiams, dirbantiems Kaune veikiančioje logistikos įmonėje. Iš viso su protrūkiu dabar siejami jau 26 atvejai.

Dar 2 atvejai Kaune siejami su židiniu „Lietuvos geležinkeliai“ padalinyje Kaune. Abu atvejai yra antriniai, t. y. asmenys nėra šios įmonės darbuotojai. Epidemiologų vertinimu, iš viso su židiniu siejami 4 atvejai, įskaitant patvirtintus per vakar.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toliau aktyvus išlieka ir grožio salone Kaune įsiplieskęs židinys. Vakar registruotas 13-asis susijęs COVID-19 ligos atvejis. Šis atvejis antrinis, žmogui yra pasireiškę koronavirusui būdingi simptomai.

Tuo metu, Vilniuje vakar patvirtintas dar 1 koronavirusinės infekcijos atvejis, siejamas su židiniu chore „Draugiški projektai“. Atvejis yra antrinis, t. y. vertinama, kad asmuo užsikrėtė, pabendravęs su choro veikloje dalyvaujančiu asmeniu. Skaičiuojama, kad iš viso su šiuo židiniu dabar siejami 25 susirgimai, įskaitant patvirtintą vakar.

Be to, dar 1 atvejis Vilniuje yra siejamas su židiniu vienos dovanų čekius parduodančios įmonės administracijoje. Iš viso su protrūkiu šiuo metu siejami 7 užsikrėtimo COVID-19 liga atvejai.

REKLAMA

Naujas židinys vakar registruotas Panevėžio apskrityje. COVID-19 liga nustatyta žemės ūkio kooperatyvo „Šiaurės aruodai“, įsikūrusio Pasvalio rajone, darbuotojui. Tai antrasis susirgimas šioje įmonėje. Tuo metu, pirmojo asmens užsikrėtimo aplinkybės, epidemiologų vertinimu, siejamos su Akademine kredito unija Kaune.

Be to, nustatyta, kad 10 žmonių – 6 Vilniaus, 3 Klaipėdos, 1 Panevėžio apskrityse – užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtinta COVID-19 liga.

8 asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 8 asmenys – 3 Panevėžio, 3 Vilniaus ir po 1 Kauno bei Klaipėdos apskrityse. Asmenys tirti dėl COVID-19 ligai būdingų simptomų.

REKLAMA

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 2762 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 862 asmenų, 1802 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Bendras koronavirusinės infekcijos nustatytas skaičius siekia 2762. Šiuo metu koronaviruso infekcija tebeserga 862 asmenys, 1802 – pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 85 asmenys, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų. Izoliacijoje yra 4097 žmonės.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje užfiksuoti 179 įvežtiniai atvejai. Per praėjusią parą laboratorijose ištirti 5436 ėminiai, iš viso iki šiol ištirtas 623 tūkst. 841 ėminys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų