REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijoje ir toliau tęsiasi protestai prieš diktatorių Aleksandrą Lukašenką. Šalį apskriejo naujas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip OMON pareigūnai lazdomis talžo sulaikytuosius. Vienam jų viską pavyko įamžinti slapta kamera, kurios jėgos struktūrų pareigūnai – laimė – nepastebėjo.

Baltarusijoje ir toliau tęsiasi protestai prieš diktatorių Aleksandrą Lukašenką. Šalį apskriejo naujas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip OMON pareigūnai lazdomis talžo sulaikytuosius. Vienam jų viską pavyko įamžinti slapta kamera, kurios jėgos struktūrų pareigūnai – laimė – nepastebėjo.

REKLAMA

Autentiški kadrai, kuriuos nufilmavo slapta 48-erių Minsko gyventojo Deniso Germanovo kamera. Ją vyras smeigtuku buvo pritvirtinęs prie savo bliuzono. Kamera įamžino OMON'ininkų žiaurumą, dėl kurio jau 18 dienų iš eilės baltarusiai eina į gatves ir vienbalsiai sako: „Neužmiršime ir neatleisime!“.

OMON'ininkai D. Germanovą ir kitus sulaikytuosius daužo be gailesčio, nors vienas jų sako, kad nė nedalyvavo proteste, tiesiog ėjo prošal namo iš darbo. Kitas prašo jo nebemušti, nes jam lūžo koja.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu D. Germanovas pripažįsta, kad pareigūnai jį sulaikė viename sostinės prospektų, kai po suklastotų prezidento rinkimų rugpjūčio 10-ąją vyras su kitais baltarusiais stovėjo solidarumo grandinėje.

REKLAMA

Vyras sako, kad tądien pareigūnai jį negailestingai sudaužė tris kartus – sulaikant, šiame automobilyje ir galiausiai Okrestino izoliatoriuje. Būtent jame D. Germanovas kojinėje paslėpė kamerą, kurios OMON'ininkai nesurado ir dabar jis pasauliui gali parodyti tikrąjį jėgos struktūrų veidą.

O štai vakar prieš OMON'ininkus stoja 73-ejų Nina Bahinskaja, kuri reikalauja atiduoti jai protestų simboliu tapusią, istorinę Baltarusijos vėliavą. Kelti rankos prieš senolę OMON'o pareigūnai nedrįsta.

Tačiau, pavyzdžiui, 40-iai minučių įkalinti 100 žmonių Raudonojoje bažnyčioje pačiame protestų įkarštyje – sau leidžia. Iš viso vakar OMON'as sulaikė per pusšimtį žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Minske įvykius stebintis žurnalistas Denisas Dudinskis sako, kad šis jėgos struktūrų žingsnis išprovokavo visuomenės pasipiktinimą.

„Po kelių minučių čia turi prasidėti taiki akcija ir bendra malda – provoslavų ir katalikų. Tikintieji protestuos prieš jėgos panaudojimą per taikią akciją, taip pat reikalaus atšaukti prezidento rinkimų rezultatus. Taip pat šiandien visoje šalyje prasideda deputatų atšaukimas iš Baltarusijos respublikos Atstovų rūmų. Tai – žemieji parlamento rūmai. Šią procedūrą lydi šūkis: „Deputatas, kuris tyli, mums nereikalingas.“ Iš viso yra 110 deputatų.

Prieš kiekvieną deputatą reikia surinkti ne mažiau nei 150 parašų. Reikia pabrėžti, kad ir patys deputatai atsisako savo pareigų. Štai ką parašė savo socialiniame tinkle parašė miesto tarybos narė Olga Cesakova: „Dėl Baltarusijoje susidariusios situacijos, aš nematau tolimesnės savo, kaip deputatės, veiklos“, – teigia žurnalistas Denisas Dudinskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu, kai Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai renkasi į Berlyną, kur aptars sankcijas A. Lukašenkos režimui.

Diktatorius A. Lukašenka ir toliau tautą dusina propaganda. Per vyriausybės pasitarimą jis melagingai jau ne pirmą kartą pareiškė, kad Lenkija siekia užgrobti vakarinę Gardino sritį. Taip pat skelbia, kad prieš jo šalį pradėtas „diplomatinis karas“. Į tokius diktatoriaus pareiškimus skrieja NATO vadovo atsakas.

„NATO šiame regione neturi jokių padidintų karinių pajėgumų, todėl bet koks bandymas tai panaudoti kaip pretekstą sutramdyti taikius protestuotojus yra visiškai nepateisinamas“, – sako NATO generalinis sekretorius Jens Stoltenberg.

REKLAMA

Tuo tarpu propagandiniai Rusijos kanalai RT ir „Ria Novosti“ skelbia, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neva jau suformavo teisėsaugos pareigūnų rezervą, kuris prireikus vyks į Baltarusiją. Putinas teigia, kad pajėgas telkia prašomas Baltarusijos prezidento, tačiau Kremliaus vadovas tvirtina, kad Rusija pajėgų nesiųs, kol, jo žodžiais tariant, ekstremistiniai elementai Baltarusijoje neperžengs linijos ir nepradės siautėti.

Na, o kalbant apie propagandą – geriausias to pavyzdys ištransliuotas per A. Lukašenkai pavaldų Baltarusijos kanalą, iš kurio išėjus baltarusiams žurnalistams, dirba Rusijos propagandistai. Vedėja praneša, kas nutiko opozicijos atstovei Marijai Kolesnikovai, kai ji stojo neva ne prieš savo rėmėjus.

Atrodo, kad protestuotojai ją ragina išeiti, tačiau štai koks tikrasis, propagandistų neiškarpytas vaizdo įrašo originalas.

Tiek šiame, tiek kitame vaido įraše paliktas tik žodis „išeik“, o štai kreipinys „Lukašenka“ iškirptas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų