REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
68
L. Messi pasiruošęs pokyčiams (nuotr. SCANPIX)

Lionelis Messi šokiravo futbolo pasaulį. Argentinos žvaigždė nusprendė palikti „Barcelona“ klubą, kuriame praleido beveik du dešimtmečius. Tokia žinia iškėlė aibę klausimų futbolo gerbėjų galvose. O kas laukia toliau?

68

Lionelis Messi šokiravo futbolo pasaulį. Argentinos žvaigždė nusprendė palikti „Barcelona“ klubą, kuriame praleido beveik du dešimtmečius. Tokia žinia iškėlė aibę klausimų futbolo gerbėjų galvose. O kas laukia toliau?

REKLAMA

Įvairūs šaltiniai tvirtina, kad šešiskart geriausiu pasaulio futbolininku pripažintas L. Messi bendrauja su buvusiu savo treneriu Pepu Guardiola ir gali prisijungti prie turtingojo „Manchester City“ klubo.

„Man City“ šių, turbūt vienų netikėčiausių bręstančių mainų futbolo pasaulyje, kol kas nekomentuoja, o „Barcelona“ pripažino, kad jų kapitonas ir klubo simbolis iš tiesų nusprendė savo karjeros nebaigti ten, kur žadėjo visą gyvenimą – „Camp Nou“ stadione Barselonoje.

Akivaizdu, kad L. Messi noras palikti Barseloną ir sprendimas dėl ateities bus veikiamas daugybės sudėtingų procesų, tačiau pats „Barcelona“ klubo palikimas jau byloja apie milžiniškas permainas.

REKLAMA
REKLAMA

„Barca“ neseniai baigė vieną blogiausių sezonų šiame amžiuje – puikiai tą nykų žaidimą iliustravo rekordinis 2:8 pralaimėjimas prieš Miuncheno „Bayern“ vienuolikę, po kurio iškart buvo atleistas treneris Quiqe‘as Setienas.

REKLAMA

Prie „Barcos“ vairo netrukus stojo klubo legenda, buvęs Nyderlandų futbolininkas Ronaldas Koemanas. Būtent su šio trenerio atėjimu į „granatinių“ komandą siejamas ir L. Messi išvykimas. Daug kur užsienio žiniasklaidoje skelbiama, kad naujasis „Barcelonos“ treneris pranešė klubo senbuviams, tarp jų ir L. Messi bei Luisui Suarezui, kad jų vaidmuo komandoje šiuo metu yra per didelis – tai reiškia, kad visiškų klubo ikonų autoriteto klausimas yra pakibęs ant plauko.

Su nauju treneriu Barselonoje prasidės permainos. Tačiau dabar tai – tik ledkalnio viršūnė. L. Messi tokiu, visiškai netikėtu ir kartais net neįsivaizduojamu veiksmu, tarsi pasiuntė visame pasaulyje esantiems „Barcos“ gerbėjams žinutę: „Laikas keistis“. Netiesiogiai argentinietis skatina patį „Barcelonos“ klubo prezidentą Josepą Maria Bartomeu atsistatydinti iš pareigų.

REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt, remdamasis „The Athletic“ parengta analize, žvelgia į paskutines 24 valandas, po truputį pradėjusias drebinti milžinišką futbolo pasaulį.

Kas ką tik nutiko?

Žinomas Barselonos žurnalistas Alfredo Martinezas antradienį vienoje radijo stotyje paskelbė, kad L. Messi savo klubui išsiuntė faksą, kuriame aiškiai nurodė norįs palikti klubą.

Netrukus „Barcelona“ patvirtino, kad iš tikrųjų gavo futbolininko faksą. „The Athletic“ skelbia, kad žaidėjo tėvas ir agentas Jorge taip pat susisiekė su klubu ir informavo apie savo sūnaus sprendimą.

„Barcelona“, nenorėdama atrodyti kaip „blogiukų“ organizacija ir nenorėdama sukelti milžiniško išankstinio šurmulio, žiniasklaidai teatsakė, kad „klubas gavo žaidėjo faksogramą ir į ją atsakė. Atsakymas buvo toks, kad klubas tikisi Messi matyti „Barcoje“ iki karjeros pabaigos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar Messis gali tiesiog išvykti?

L. Messi sutartis su „Barcelona“ baigia galioti 2021 metų birželį. Tai reiškia, kad pasibaigus kitam sezonui šį žaidėją, sumokėjus 700 mln. Eurų, galėtų nusipirkti bet koks kitas klubas. Ir, atrodytų, ties čia sutarčių sąlygos baigiasi, tačiau taip nėra.

Pasirašydamas paskutinę sutartį L. Messi išsireikalavo sąlygos, kuri leistų jam nemokamai palikti komandą dar 2020 metų sezono metu, jei jis to norės. Ir, panašu, nori.

Tokį sprendimą L. Messi, pagal sutarties sąlygas, turėjo pranešti iki birželio 10 dienos. Vis dėlto, dėl pasauline pandemija tapusio COVID-19 viruso protrūkio sezonas smarkiai užsitęsė, todėl Argentinos žvaigždė tokį savo norą pareikšti turėjo pilną teisę ir iškart po 2:8 sutriuškinimo Čempionų lygoje rugpjūčio 14 dieną.

REKLAMA

L. Messi atstovai mano, kad būtent sezono sustabdymas ir pratęsti terminai yra tai, kas labiausiai glumina „Barcelona“ klubą šioje situacijoje – birželį L. Messi dar tikrai būtų likęs, o dabar, pasinaudodamas susidarusia situacija, jis nori „nemokamo“ perėjimo į kitą komandą.

Vis dėlto, taip paprasta tikrai nebus. Jau dabar aišku, kad 700 mln. Eurų klausimas taps milžiniška erdve ginčams, greičiausiai eigoje atsidursiantiems teisme. „Barca“ toli gražu nėra pasiruošusi paleisti ryškiausios savo žvaigždės be jokio pelno.

Kaip L. Messi pasiekė tokį tašką?

Vienas ryškiausių visų laikų futbolininkų yra turbūt ir ryškiausias visų laikų „Barcelonos“ simbolis. Vis dėlto, akivaizdu, kad gerieji laikai jau praeityje.

REKLAMA

L. Messi jau seniai buvo nusivylęs tuo, kaip viskas vyko Barselonoje. Nepaisant didelių pastangų ir pergalių „La Liga“ čempionate arba Ispanijos taurės turnyruose, nesėkmės Čempionų lygoje skaudėdavo labiausiai. Be šio trofėjaus Barsa skaičiuoja jau penkmetį.

Dar skaudžiau argentiniečiui buvo jo artimiausių draugų ir komandos žvaigždžių, tokių, kaip Carlesas Puyolis, Xavi, Andresas Iniesta, Dani Alvesas, išvykimas. Turbūt nė vienas naujas klubo pirkinys neatstojo tų tikrųjų „Barcelonos“ karžygių.

Tuo metu santykiai tarp klubo valdybos ir senbuvių, įskaitant L. Messi, sparčiai blogėjo. Šis sezonas tapo savotiška iliustracija viso to, kas Barselonoje vyko jau kelis pastaruosius metus – L. Messi į pagalbą pasitelkdavo ir žiniasklaidą bei socialinius tinklus, kai norėdavo išreikšti savo nepasitenkinimą valdybos sprendimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, dabar jau atleistas sporto direktorius Ericas Abidalis argentinietį apkaltino dėl trenerio Ernesto Valverde atleidimo, taip pat nemažai kalbų kilo tada, kai „Barca“ paprašė savo žaidėjų ženkliai susimažinti atlyginimus COVID-19 krizės akivaizdoje.

„The Athletic“ šaltiniai kalba, kad pagrindinė problema buvo ta, jog L. Messi pavargo nešti klubą ant savo pečių ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų – dažnai jam buvo priskiriama atsakomybė, kurios futbolininkai įprastai neprisiima.

Bėdų čia, tiesa, yra dar daugiau. Po skandalingo pasirodymo Čempionų lygoje klubo prezidentas J. Bartomeu viešai pasake, kad dėl pralaimėjimo kalti yra vyriausi žaidėjai, kurie akivaizdžiai nežaidė geriausio savo futbolo, galbūt specialiai tam, kad būtų atleistas dar vienas treneris.

REKLAMA

Netrukus prezidentas paskyrė naują trenerį R. Koemaną, kuris iškart pranešė urugvajiečiui L. Suarezui, kad jam laikas išeiti. Svarbu paminėti, kad L. Suarezas ir L. Messi išties yra artimi bičiuliai. Po dvidešimt keturių valandų klubą pasiekė ir argentiniečio faksas, kuriame – noras palikti komandą.

Buvęs „Barcelona“ darbuotojas „The Athletic“ papasakojo, kad su L. Suarezu neakivaizdžiai susidoroti Barsoje buvo bandoma ne kartą, o tai ir išvargino L. Messi.

„Tai nėra tiesiog klubo performavimas. Tai yra ataka prieš visą klubo istoriją, iš viršaus į apačią ir atvirkšiai. Messiui atsibodo Barsoje. Naujas treneris Koemanas tik dar labiau įtikino, kad turbūt laikas išeiti. Geriausias Messi draugas yra Suarezas, o jie su juo elgėsi baisiai. Jis (L. Messi – aut. past.) yra apsisprendęs. Jis paliks komandą. Tai bus „Man City“ arba „Inter“ klubai“.

REKLAMA

Kiek realu, kad L. Messi žais „Manchester City“?

Atsakant į šį klausimą reiktų grįžti trumpam į praeitį. Dar šių metų vasario mėnesį „Man City“ dar kartą patvirtino, kad norėtų bet kokia kaina įsigyti L. Messi.

Sąlyga buvo labai paprasta - „Man City“ valdžiai nesvarbu, kiek ir kam reikės sumokėti, svarbiausia, kad L. Messi žaistų jų komandoje.

Pasaulis nuo to laiko dramatiškai pasikeitė, bet du svarbiausi faktoriai lieka tie patys: „Man City“ nori matyti Messi, o Messi nori palikti „Barcą“.

Ar tai laikinas sprendimas? Galbūt jis persigalvos? Galbūt „Barca“ blokuos šį perėjimą? Atsakyti dar anksti, tačiau akivaizdu, kad „Man City“ valdyba jau trina rankomis – taip arti savo svajonės jie dar nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu tai reiškia, kad per kelias pastarąsias savaites tikrai buvo surengtas solidus skaičius posėdžių, svarbiausiuose koridoriuose vyko rimti pokalbiai, nes šia idėja yra tikima. Dabar Mančesterio klubui belieka laukti ir atsižvelgti į tai, kas vyksta Katalonijoje.

Politiškai ir istoriškai „Man City“ aukščiausiems vadovams ir Pepui Guardiolai niekada nebuvo lengva derėtis su „Barca“. „Man City“ savininkai, kaip Khaldoonas Al-Mubarakas, L. Messio paslaugomis ėmė domėtis nuo tada, kai pats dėjo pirmą žingsnį Mančesterio klubo valdyboje. Sporto direktorius Txiki Begiristainas ir vyriausias direktorius Ferranas Soriano laikosi tokios pozicijos – jie tikrai nori, kad tai įvyktų, bet nenori, kad visi žinotų, kad jie to nori.

REKLAMA

Supaprastintai tai skambėtų maždaug taip: „Man City“ padarys viską, kad L. Messi atsidurtų jų klube, bet tai yra žvėriškai sudėtinga, žinant, kiek daug pats L. Messi reiškia „Barcelona“ klubui. Čia tiktų vieno užsienio žurnalisto mintis: „Niekas, absoliučiai niekas, nenori būti blogais vaikinais „Camp Nou“ stovykloje“.

Sunki ši situacija ir dėl to, kad niekas nenori likti kaltas dėl L. Messi sprendimo. Niekas nenori teisintis, kodėl L. Messi pasirinko būtent juos – o atsakymas, žinant visuotinį požiūrį į „Man City“, būtų Artimųjų Rytų pinigai, kuriems neįmanoma atsispirti. Tačiau tokio įvaizdžio „miestiečiai“ nori atsikratyti.

REKLAMA

Dėl to „Man City“ reikalų sparčiai neskubins. Turbūt klubo valdyba dabar laikosi tokio principo: „sprendimą Lionelis priėmė pats, o mes pasinaudojome galimybe“. Vis dėlto, iki naujo L. Messi parašo dar tikrai reikės palaukti.

Įdomu ir tai, kad L. Messi perėjimas iš „Barcos“ į „Man City“ iš esmės pakeistų ne vieno, o dviejų futbolo super klubų stuktūras – niekas vienam žaidėjui nėra mokėjęs tiek daug, kiek potencialiai „Man City“ mokėtų naujam savo dievukui. Taip pat būtų pažeistos visos iki šiol nusistovėjusios normos tiek Mančesteryje, tiek Barselonoje – tokių skambių perėjimų šiame amžiuje futbole dar nebuvo.

„The Athletic“ siūlo pagalvoti, kaip turėtų jaustis kiti šių dviejų komandų žaidėjai, kai iš esmės visas dėmesys ir visi pinigai yra sukami aplink vieną vienintelį L. Messi. Žinoma, taip nebūtų amžinai, tačiau pirmieji mėnesiai ar net metai atrodytų tarsi kitoje futbolo planetoje.

REKLAMA
REKLAMA

Verta paminėti ir tai, kad milžiniškus pinigus klubai įprastai investuoja į 20-25 metų žaidėjus, kurie dar turi potencialo augti. Štai vertingiausiu žaidėju pasaulyje dabar laikomas 21-erių prancūzas Kylianas Mbappe, bet L. Messi perėjimas tarsi pakeistų nusistovėjusią tvarką ir ją vėl pradėtų formuoti iš naujo.

Reikia nepamiršti, kad tokiam gigantui, kaip „Man City“ vien staigiakojo burtininko saugų grandyje kitam sezonui neužteks – klubas norės įsigyti ir pajėgių gynėjų, tarkime, Kalidou Kalibouly, kuris irgi yra vienas brangiausių žaidėjų savo pozicijoje. Ar Mančesterio turtuoliai pasiruošę pirkti abu futbolininkus? Ar neteks L. Messi pačiam susimažinti algą? Tokių klausimų šią dieną dar yra labai daug.

O kaip Milano „Inter“ klubas?

Kovoje dėl L. Messi parašo tikrai nėra vienas dalyvis. Vis garsiau kalbama ir apie Milano „Inter“ klubo norus savo sudėtyje matyti Argentinos dievuką.

Neseniai buvo ir įvairių provokacijų, netgi tokių, kaip „Inter“ ir „Napoli“ rungtynių dieną L. Messi siluetu nušviesta Milano miesto katedra.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad L. Messi tėvas neseniai įsigijo nekilnojamo turto prestižiniame Milano rajone, visiškai greta pagrindinio „Inter“ biuro. Vis dėlto, tai nebūtinai susiję su jo sūnaus tolimesne karjeros eiga.

REKLAMA

„The Athletic“ skelbia ir tai, kad argentiniečio Lionelio giminės medis taip pat šiek tiek auga Italijoje – čia futbolininkas turi nemažai giminių.

„Inter“ savo sudėtyje jau turi ryškią žvaigždę, į kurią sutelktas didžiausias dėmesys ateičiai – Lautaro Martinezą. Vis dėlto, kiek anksčiau klubo vadovai yra kalbėję, kad būtent L. Martinezui mokytis iš L. Messi, būnant vienoje komandoje, būtų tarsi svajonė.

Tiesa, „Inter“ toli gražu nėra toks turtingas klubas, kaip „Barcelona“ ar „Man City“. Kalbėdamas apie gandus, „Inter“ vadovas Beppe Marotta prasitarė, kad mokėti išpirką Barselonos klubui tiesiog nėra jokių šansų.

„Tai fantazijos, utopinė situacija“, – apie galimą L. Messi atvykimą, pabrėždamas 700 mln. eurų mokestį, neseniai sakė jis.

Kur dar gali pakryti L. Messi karjera?

Futbolo istorijoje yra buvę pačių įvairiausių scenarijų. Vis dėlto, dažnai ir klubą keičiantys futbolininkai būdavo skandalingesni nei kuklusis L. Messi.

Jei kalbėtume apie kitus klubus, kurie gali kovoti dėl argentiniečio parašo, natūraliai turėtume paminėti turtingiausius klubus, kurie, visų pirma, galėtų sau tai leisti. Vienas tokių yra Madrido „Real“. Vis dėlto, čia privalu paminėti, kad „Real“ prezidentas ne kartą yra pareiškęs, kad norėtų L. Messi Madride nepaisant Barselonos ir Madrido priešpriešos.

REKLAMA

Anksčiau Luisas Figo lygiai taip pat paliko „Barcą“ ir persikėlė į „Real“, bet L. Messi tikrai nėra toks vyrukas. Dabartinis „Real“ nėra tas klubas, kuris galėtų mesti visus projektus į šoną ir susitelkti tik kovai dėl L. Messi, o pats futbolininkas irgi nėra tas, kuris spjaus į beveik du dešimtečius kurtą pasaką Barselonoje ir prisijungs prie aršiausių konkurentų.

Kiti turtingi klubai, tokie kaip „Chelsea“ ar Paryžiaus „Saint-Germain“, panašu, kovoje dėl L. Messi parašo irgi nedalyvaus. Abu šie klubai neparodė didelio susidomėjimo iškart po žinios apie argentiniečio išvykimą, o tai turbūt reiškia, kad jis yra per brangus.

Nemažai ryškių futbolininkų pritraukė ir kylanti MLS lyga Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). Ten persikėlė tokie žaidėjai, kaip Zlatanas Ibrahimovičius ar Wayne'as Rooney. Vis dėlto, L. Messi dar neartėja prie savo karjeros pabaigos. Nors jam jau 33 metai, aukščiausiame lygyje dar bent kelis metus jis tikrai gali žaisti.

L. Messi yra neeilinė figūra futbolo pasaulyje. Tai neeilinis žmogus ne tik „Barcelona“ klubui, bet ir visai Katalonijai. Turbūt ir kiekvienam futbolu besidominčiam vaikui pasaulyje. Vis dėlto, viskam ateina laikas. Panašu, kad atėjo laikas L. Messi pokyčiams, kuriems jis pats yra pasiruošęs. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų