REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministrų siūlymai, kad apsauginės kaukės tiek mokytojams, tiek mokiniams pertraukų metu būtų privalomos, papiktino moksleivių tėvus. Jie įsitikinę, kad kaukės vaikų neapsaugos nuo viruso, o tik pridarys žalos.

Ministrų siūlymai, kad apsauginės kaukės tiek mokytojams, tiek mokiniams pertraukų metu būtų privalomos, papiktino moksleivių tėvus. Jie įsitikinę, kad kaukės vaikų neapsaugos nuo viruso, o tik pridarys žalos.

REKLAMA

Pagal Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pateiktas rekomendacijas, kaukes pamokų metu dėvės tik mokytojai ir tuo atveju, kai jiems nepavyks palaikyti saugaus atstumo nuo vaikų.

Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMS) ministras Algirdas Monkevičius teigė, kad epidemiologinei situacijai pablogėjus, kaukių gali prireikti ir mokiniams. Tačiau kol kas kalbama, kad kaukės vaikams būtų privalomos tik pertraukų metu.

„Kuomet galime užtikrinti vaikų saugumą pamokos metu, jiems kaukių tikrai nereikės (…) Mokyklos susitarė, kad per pertraukas tikrai privaloma (dėvėti kaukes – aut. past). Mes siūlėme operacijų vadovui sugriežtinti šitą sąlygą“, – aiškino A. Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlymą dar svarstys

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad dėl to dar bus svarstoma kartu su A. Monkevičiumi.

„Logikos tikrai būtų, nes tai būtų papildoma apsaugos priemonė, reikia tik pasižiūrėti, kiek realu tai įgyvendinti. Manau, kad tai visai gera mintis.

REKLAMA

Pasitarsime, reikėtų pasimatuoti temperatūrą, pasižiūrėti, kaip yra pasiruošusios (mokyklų – aut. past.) bendruomenės. Labai tai sudėtinga dabar yra daryti, nes daug darbo turėjo atlikti pačios švietimo įstaigos pasiruošdamos: dėl srautų valdymo ir kitų dalykų“, – penktadienį teigė A. Veryga.

Tėvai nepatenkinti

Ministrų svarstymai, kad kaukės pertraukų metu būtų privalomos, sukėlė diskusijas tarp moksleivių tėvų. Kai kurie iš jų piktinosi tokiu siūlymu ir teigė, kad vaikai nemokės tinkamai nešioti kaukių, tad jos pridarys daugiau žalos nei naudos. 

REKLAMA
REKLAMA

„Kaukių dėvėjimo poveikis sveikatai kelia daug diskusijų, vaikams jos išvis nėra rekomenduojamos. Kaukės galbūt veikia, kai yra naudojamos pagal taisykles: keičiamos atitinkamais laiko tarpais, uždedamos ir nuimamos naudojant dezinfekciją.

Neįsivaizduoju, kaip mokytoja ne tik vykdys savo pagrindines pareigas, bet ir prižiūrės, kad vaikai teisingai naudotų kaukes. Man pačiai po 15 minučių pamėlsta rankos ir sukasi galva. Niekas man neįrodys, kad tai visiškai nekaltas skudurėlis“, – pasakoja trijų vaikų mama Judita.

Jai pritaria ir Greta: „Tik teisingas kaukių dėvėjimas duoda naudos. Jei vaikai dėsis tą pačią kaukę, tai prisikvėpuos tik to, kas prisirinko nuo paviršių. O kas pasirūpins tokiu dideliu kiekiu kaukių, kad vaikai galėtų jas keisti kiekvieną pertrauką? Ir kas pasirūpins, kad kiti neapčiupinėtų?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leis vaikams nenešioti kaukių

Trijų vaikų mama Alicija aiškina, kad kaukės neapsaugo nuo koronaviruso, nes dažniausiai jas nešioja netinkamai.

„Visi nešioja tą pačią kaukę kelias savaites, o kartais ir mėnesį. Pažiūrėkit, traukia tą pačią jau net pajuodavusią ir susiburbuliavusią.

Galvojat vaikai nešios kitaip? Savo vaikui liepsiu kaukę nešioti ant smakro ir niekas man nieko nepadarys. Kiekvienas tėvas, mama supranta kaukių žalą sveikatai, bet tyli“, – įsitikinusi Alicija.

Mama Julija pasakoja, kad vaiko mokykloje jau nuspręsta dėl privalomo kaukių dėvėjimo pertraukų metu. Tad moteris vaikui nupirko movą, kurį jis nešios vietoj kaukės.

REKLAMA

„Mano sprendimas – kaukė šalikėlis, laidus orui. Jis vaikui ant kaklo bus nuo ryto iki kol grįš namo. Jokių nuimamų ir uždedamų kaukių vaikui neduosiu. Aš nežinočiau ir nematyčiau, ar ji nebuvo iškritus vaikui iš rankų ar kišenės, prieš vėl dedant ant veido“, – teigia Julija. 

„Tikrai nekankinsiu vaiko“

Rūtos vaikas serga bronchine astma. Moters teigimu, pabuvus 10 minučių su kauke, vaikui pradeda svaigti galva, trūkti oro, pykina. Ji nerimauja, kad vaikas negalės lankyti mokyklos, nes blogai jausis.

„Net neįsivaizduoju kaip vaikas jausis su kauke vien važiuodamas autobusu į mokyklą. O jeigu dar reiks mokykloje su ja būti, tai vaikas tiesiog negalės lankyti ugdymo įstaigos, nes visą laiką blogai jaustis, reikės vaistų“, – nerimauja Rūta.

REKLAMA

Mama teigia, kad neves vaiko į mokyklą, jeigu jam reiks dėvėti kaukę.

„Tikrai nekankinsiu vaiko psichologiškai ir nealinsiu vaistais. Ar aš už nuotolinį mokymąsi? Taip. Aš už tai, kad į mokyklą eitų tik tie, kurie negali likti namuose. O nuotoliniu mokytųsi vaikai, kurie serga lėtinėmis ligomis arba turi, kas juos prižiūrėtų namuose“, – sako Rūta.

Norėtų, kad vaikai mokytųsi nuotoliniu būdu 

Mama Žydrūnė teigia, kad mokyklose vaikai nebus apsaugoti nuo koronaviruso. Ji palaiko nuotolinio mokymo idėją. 

„Aš už nuotolinį mokymą, nesuprantu, kaip galima vaikus leisti su kaukėmis. Mokykloje jie vis tiek nebus apsaugoti nuo viruso“, – teigia ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jai pritaria ir mama Eleonora: „Labai norėčiau, kad būtų vykdomas nuotolinis mokymas saugioje aplinkoje – namuose“, – sako ji. 

A. Monkevičius buvo minėjęs, kad esant viruso grėsmei, daugiau tėvų gali norėti vaikus ugdyti namuose, tam pasiruošti reikėtų papildomų lėšų, nes vieno vaiko mokymas namuose kainuoja apie 11 tūkst. eurų.

„Tokių vaikų sąrašas yra nemažas, pirminiais duomenimis, tai yra beveik 10 procentų vaikų. Ir, aišku, vieno vaiko kaina, jeigu jam yra skiriamas mokymas namuose, yra nemaža – tai per 11 tūkst. eurų“, – kalbėjo ministras. 

Nuotolinį mokymą vadina absurdu

Lietuvos tėvų forumo (LTF) pirmininkas Darius Trečiakauskas tv3.lt portalui teigė manantis, kad vaikai turi mokytis įprastu būdu. Jis taip pat įsitikinęs, kad koronavirusas vaikams nėra pavojingas ir jiems kaukių nereikia. 

REKLAMA

„Įsivaizduokit, kad šeimoje auga pradinukai: vienas pirmokas, kitas trečiokas. O jei dar koks ketvirtokas, penktokas. Apie kokį nuotolinį mokymą tokio amžiaus vaikams mes galim šnekėti?

Vadinasi, tėvai turi neiti į darbą, sėdėti su vaikais ir kartu mokytis. Kažkoks absurdas“, – piktinosi D. Trečiakauskas.

„Pasaulio mokslininkai pateikia informacijos, kad koronavirusas mažiausiai paveikia vaikus (…) Apsaugos priemonės reikalingos gal tik mokytojams, kurie yra rizikos grupėje“, – pridūrė LTF pirmininkas.

Mokslo metai prasidės įprastai

Portalas tv3.lt primena, kad mokslo metai kaip ir įprastai šiemet prasideda rugsėjo 1-ąją. Mokiniai ir studentai turėtų pradėti mokytis įprastiniu būdu klasėse ir auditorijose. 

REKLAMA

Pirmo kurso studentams rekomenduojama mokslo metus pradėti nuo rugsėjo 14 d. Šią datą turėtų pasitvirtinti aukštosios mokyklos.

Per mokslo metus bus nuolat stebima epidemiologinė situacija, nustatyti kriterijai, į kuriuos bus atsižvelgiama organizuojant ugdymą kiekvienoje savivaldybėje.

Daugiau apie naujuosius mokslo metus žiūrėkite reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų