REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinė savaitė iki mokslo metų pradžios, o reikalavimai mokykloms tik griežtėja. Jų vadovai sako dalies nebepajėgsiantys įgyvendinti, o tėvai susirūpinę dėl vaikų saugumo. Rugsėjo 1-ąją vaikai ateis į šventę, tačiau vėliau dalis mokyklų prašo nuotolinį ugdymą derinti su įprastu. Tačiau ministerija kol kas neskuba apsispręsti.

Paskutinė savaitė iki mokslo metų pradžios, o reikalavimai mokykloms tik griežtėja. Jų vadovai sako dalies nebepajėgsiantys įgyvendinti, o tėvai susirūpinę dėl vaikų saugumo. Rugsėjo 1-ąją vaikai ateis į šventę, tačiau vėliau dalis mokyklų prašo nuotolinį ugdymą derinti su įprastu. Tačiau ministerija kol kas neskuba apsispręsti.

REKLAMA

Vilniaus licėjaus kieme – skamba dainos ir gitara. Mokiniai ruošiasi Rugsėjo 1-ajai. Mokslo metų pradžios šventė šiemet nors ir įvyks gyvai, bet bus gerokai kuklesnė ir gal net su kaukėmis. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija mokyklas ragina atsisakyti masinio renginio.

„Gali skirtis valandos ir vieta, jei oras leistų ir įmanoma, tai būtų gražu daryti lauke, o jei patalpoje, tai laikantis reikalavimų ir kur saugaus atstumo negalima išlaikyti – tai būtų kaukės“, – sako ministras Algirdas Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvelius kausto nežinia ir baimė, kaip teks pradėti rugsėjį mokslo metus:

„Visi galvoja bus nebus, o aš galvoju reikia saugotis, ir savo vaikus ir kitus vaikus.“

„Baiminamės, bet galvojam, kad žmonės laikysis, saugosis.“

O mokyklos jau ginkluojasi kaip reikiant ir diegia įvairias naujoves. Modernų patalpų dezinfekavimo aparatą įsigijo Kauno technologijos universiteto Inžinerijos licėjus.

REKLAMA

„Tas išpučiamas dezinfekcinis dūmas paliekamas 2–3 valandoms, jis dezinfekuoja paviršius – viršuje, apačioje kėdes, klaviatūras, nepadaro žalos dokumentams“, – pasakoja KTU Inžinerijos licėjaus direktorius Dainius Žvirdauskas.

O štai Vilniaus licėjus pirmasis šalyje įsirengė bekontaktę temperatūros matavimo sistemą. Mokyklos dėžėmis perka dezinfekavimo ir vienkartines apsaugos priemones.

„Dezinfekuojame kabinete paviršius, durų rankenas, taip pat turime užsipirkę vienkartinių kaukių, pirštinių ir respiratorių, kur apsaugo viską, nepraleidžia, dėliojame tualetuose skysčius, kad galėtų rankas dezinfekuoti, ir stengiamės palikyti tą švarą“, – teigia KTU Inžinerijos licėjaus direktoriaus pavaduotoja Sandra Vaitekūnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vadovai pripažįsta, kad šiemet prieš mokslo metų pradžią daug nerimo. Jie braižo schemas ir kuria mokinių judėjimo planus, draus vaikams bičiuliautis pertraukų metu, bet rėžia atvirai – dalies pateiktų reikalavimų tiesiog neįmanoma įgyvendinti.

„Sudėtinga labai yra didmiesčių mokykloms ir suvaldyti srautus, kad kiekviena klasė turėtų savo kabinetą, kad turėtų priėjimą į rūbinėlę, persirengti“, – kalbėjo D. Žvirdauskas.

„Atstumų Klasėse išsaugoti neįmanoma yra – tai yra nerealu. Bet kadangi mūsų vaikai vyresni tai prašysiu dėvėti kauke kiek tai įmanoma. Patalpos mažos, duok Dieve, kad atstumą nuo mokytojo – tą pavyktų išlaikyti“, – sako Saulės gimnazijos direktorė Sonata Drazdavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistai sako, kol kas rekomendacijų pamokose mokiniams dėvėti kaukes – nėra, nebent pertraukų metu, o pedagogams dengt veidą teks dažniau.

„Jei gali išlaikyti dviejų metrų atstumą, tai aiškindami naują medžiagą prie lentos gali dirbti ir be apsaugos priemonių, bet jei jie judės tarp mokinių, teiks konsultacijas prie mokinio, tokiu atveju reikės dėvėti nosį ir burną dengiančias apaugos priemones“, – pasakoja ministerijos atstovė Jolanta Navickaitė.

Ruošiamasi ir nuotoliniam mokymui ateityje – ministerija nupirko ir išdalijo pedagogams beveik 2000 nešiojamųjų kompiuterių. O mokyklos vis garsiau prabyla apie nuotolinio ir įprasto mokymo derinimą jau nuo Rugsėjo 1-osios, ypač vyresnėms klasėms.

REKLAMA

„Matyčiau tai, kas dvi savaites, tas dvi savaites, kol srautas vaikų bus namuose, praeis tas inkubacinis laikotarpis, kada jie gali susirgti, tada jie dvi savaites ateina į mokykla, tie kurie sveiki. Tada iškeliauja kiti, taip vyktų srautais“, – teigia S. Drazdavičienė.

Ministerijų atstovai sako tai dar svarstysią, o verslininkai tam jau siūlo įvairiausių sprendimų, kaip palengvinti nuotolinį mokymąsi namuose.

„Tai yra specialus garsiakalbis su itin jautriais integruotais mikrofonais – ar mokytojas kalba klasėje ar vaikai kažką, jiems nereikia specialių ausinių ar mikrofonų, kad vaikai, esantys namuose, juos girdėtų“, – kalbėjo UAB „Lantelis“ komercijos direktorius Mindaugas Pozingis.

REKLAMA

Tačiau kol kas jokių sprendimų dėl nuotolinio mokymosi nėra. O toliau dėliojami gana griežti reikalavimai mokykloms.

„Atskiri įėjimai, maitinimas skirtingu laiku, visos tos priemonės skirtos tam, kad jei įvyktų situacija, kai būtų užkratas mokykloje, tai būtų galima izoliuoti vieną dvi klases, o ne visą mokyklą“, – sako Visuomenės sveikatos departamento vadovas Audrius Ščeponavičius.

Ministerija siūlo leisti gal net valgyti mokiniams klasėse iš vienkartinių indų arba neštis patiems. Tačiau tėvų forumo atstovai tokius siūlymus deda į šuns dienas.

„Tas maitinimasis tose pačiose klasėse, tam pačiam prikvėpuotam ore, tam virusų balione nuskambėtų juokingai, jei nebūtų liūdnai“, – pasakoja tėvų forumo pirmininkas Darius Trečiakauskas.

Mokyklas konsultuos 750 sveikatos specialistų, o prireikus ugdymas kiekvienoje įstaigoje gali būti organizuojamas individualiai. O aukštųjų mokyklų pirmakursiai studijas pradės vėliau – rugsėjo 14-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų