REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Molėtus drebina mieste susibūrusi nepilnamečių nusikaltėlių „Erdvinių“ gauja, su kuria esą nesusitvarko nei valdininkai, nei policija. Įbauginti molėtiškiai skundžiasi, kad gaujos nariai ne tik puola, į šiukšlių dėžę kiša ar iki sąmonės netekimo sumuša mažamečius, keliaujančius į mokyklą, bet ir šiurpina suaugusius, niokoja miesto turtą.

Molėtus drebina mieste susibūrusi nepilnamečių nusikaltėlių „Erdvinių“ gauja, su kuria esą nesusitvarko nei valdininkai, nei policija. Įbauginti molėtiškiai skundžiasi, kad gaujos nariai ne tik puola, į šiukšlių dėžę kiša ar iki sąmonės netekimo sumuša mažamečius, keliaujančius į mokyklą, bet ir šiurpina suaugusius, niokoja miesto turtą.

REKLAMA

Valdininkai skėsčioja rankomis, policija didelės problemos nemato. Kantrybę prarandantys nukentėjusiųjų tėvai ketina burtis ir, nesulaukę pagalbos iš valdininkų, dorotis savais būdais.

„Seka iki namų, sumuša, pinigus atima ir grasina nužudyti“

Parkelį prie gimnazijos, kur dažniausiai nuo mieste susibūrusios „Erdvinių“ gaujos nukenčia mažamečiai, rodo molėtiškis Marius.

„Čia veikia tokia grupelė pilnamečių, nepilnamečių vaikų susijungusių, kurie vaikšto po dešimt, po septynis, po aštuonis žmones vienoje grupėje. Dažniausiai išeina naktimis. Jie tiesiog seka juos iki namų, sumuša ir pinigus atima ar begrasina. Grasina, kad mes tave nužudysim, kad vaikas net keliasi anksčiau eiti į mokyklą, kad juos aplenktų“, – sako molėtiškis Marius Zlatkauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinėje erdvėje iškėlęs problemą, vyras sako sulaukęs dešimčių nuo gaujos nukentėjusių vaikų tėvų žinučių. Jose kraupios istorijos, kurias viešinti tėvai tiesiog bijo.

REKLAMA

„Silpnesnį paprasčiausiai sukišę ir visi juokiasi. Į šiukšliadėžę vaiką. Kas nusikalto, žodį ten jiems prieš pasakė, ten esmė tokia buvo, kad kažkas pasakė žodį prieš, paėmė cigaretę, užbikino į ranką. Taip, čia faktai“, – pasakoja M. Zlatkauskas.

Viešai papasakoti savo istorijas bijo ne tik nepilnamečių tėvai, gaujos keršto bijo ir kiti suaugę. Tad apie „Erdvinius“ dažnas papasakoja tik, kai nusukam filmavimo kamerą. Prieš ją vienas kitas užsimena esą gauja ne tik baugina praeivius, bet ir niokoja miesto erdves: „Buvo čia papuošta, anksčiau prieš šventę. Gėlyčių, vazoniukai, dar kažkas, tai suniokota biškį buvo. Papuošta buvo ir suniokota.“

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės pasakojo kraupias istorijas

Ne viešai žmonės pasakoja kraupias istorijas, esą, norint tapti šios gaujos nariu, naujai priimamas turi ir degtinės stiklinę išlenkti, ir iškentėti į ranką gesinamos cigaretės skausmą. O apie tai, kad tokia gauja susibūrė, Mariui išdavė ir gaują palikę nariai. Vyras rodo kelias žinutes, kuriose nariai dėsto, ką ir kaip vykdo gauja.

„Dažniausiai geria alkoholį arba rūko žolę. Yra atvejų, kad kartais ratų ir be gaidžio gauna amfetamino. Yra trys pilnamečiai, tai ten gauti alkoholio ar nupirkti cigarečių nesunku“, – teigia M. Zlatkauskas.

Pavadinimas „Erdviniai“ kilęs esą iš Molėtuose įkurtos jaunimo erdvės, kur jaunimas gali pozityviai praleisti laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kaip sako vietiniai, ir čia valdo „erdviniai“.

Štai vienos molėtiškės žinutė: „Molėtų kultūros centre buvo įkurta „Jaunimo erdvė“. Skirtas darbuotojas veiklai organizuoti ir prižiūrėti. Žodžiu, gali eiti bet koks jaunimas, kuris nori bendrauti, bet neturi tam sąlygų. Bet koks neįeis, nes okupuota žalio jaunimėlio.“

Daugiausiai veikia iš asocialių šeimų

Daugiausia, kaip sako molėtiškis, gaujoje veikia nepilnamečiai bei pilnamečiai iš asocialių šeimų, arba Molėtų vaikų savarankiško gyvenimo namų gyventojai. Jie neva nusikalsta ne tik mieste, bet baugina ir pačius šių namų gyventojus.

Pasak molėtiškių, nukentėjo čia ir auklėtojos, ir nepilnamečiai. Tiesa, įstaigos vadovybė apie tai kalba nenoriai.

REKLAMA

„Praktiškai, žinokit, būna tokie pavieniai patyčių atvejai, bet rimtų neturėjom“, – kalbėjo direktoriaus pavaduotoja Žydrūnė Vaidachovičienė.

Dievagojasi pavaduoja, kad kalbos esą gaujoje yra šių namų gyventojų nepagrįstos.

„Globos namų vaikai tai gaujai nepriklauso. Mes turėjom tą vienintelį atvejį, kada buvo šitas vaikas, o jeigu kažkas linkę nusikalsti ar padaromi kiti nusikaltimai, mes iš karto informuojame policiją ir policija tiria toliau“, – sako Ž. Vaidachovičienė.

Policija: padėtis kontroliuojama, pažeidėjai žinomi

O štai vietiniai priduria – ir policija, ir savivaldybė prieš gaują bejėgiai. Molėtų valdžia nesutinka, esą problema žinoma seniai ir mėginama ją spręsti. Tačiau nėra taip paprasta, mat apie gaują girdi tik iš socialinės erdvės, tiesiogiai neva į valdininkus niekas nesikreipia. O ir savivaldybė viena, kaip sako atstovai, tikrai nesusitvarkys.

REKLAMA

„Tikrai iki mūsų, iki administracijos tokie nei pareiškimai, nei skambučiai nepasiekė. Ką mes darom, tai šią vasarą buvo skirta apie 60 000 eurų vien vaikų stovykloms. Buvo ir dienos stovyklų, kur vaikai galėjo praleisti laiką. O apie tos viešosios tvarkos pažeidimus, o apie tuos viešosios tvarkos pažeidimus, tai turbūt policija, jie ten geriau žino“, – pasakoja administracijos direktorius Sigitas Žvinys.

„Po mokyklos, po jaunimo erdvės laiko jaunimas kaip ir neužimtas. Kad jį užimtų, kad su juo bendrauti, nėra vienas atsakingas dalyvis, tai yra ir šeima, ir mokykla, ir socialiniai darbuotojai“, – teigia jaunimo reikalų koordinatorė Vilma Mečiukonienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos atstovai raštu pateikė komentarą, esą padėtis kontroliuojama. Pažeidėjai pareigūnams žinomi. Esą jų yra gerokai mažiau, nei kalba molėtiškiai.

Esą čia vos trys keturi žmonės. Vienas jų per pernai ir šiemet baustas devynis kartus, pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai. Kitas baustas 11 kartų, pradėti  5 ikiteisminiai tyrimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų