REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krikštynos – graži šeimos šventė, tačiau neretai į ją pakviestiems svečiams gali tekti ir rimtai pasukti galvą, bandant išsiaiškint, ką ir už kokias sumas šia proga dovanoti. Vienas populiariausių ir, tikriausiai, paprasčiausių variantų – dovanų vokeliai. Krikštynų organizatoriai sako, kad bendro tokių dovanų etiketo nėra, bet atskleidžia sumas, kurias įdėję į vokelį tikrai neprašausite.

Krikštynos – graži šeimos šventė, tačiau neretai į ją pakviestiems svečiams gali tekti ir rimtai pasukti galvą, bandant išsiaiškint, ką ir už kokias sumas šia proga dovanoti. Vienas populiariausių ir, tikriausiai, paprasčiausių variantų – dovanų vokeliai. Krikštynų organizatoriai sako, kad bendro tokių dovanų etiketo nėra, bet atskleidžia sumas, kurias įdėję į vokelį tikrai neprašausite.

REKLAMA

Šventes vaikams organizuojančios įmonės „Linksmas lagaminas“ atstovė Gerda Būtaitė tv3.lt pasakoja, jog didžioji dalis šeimų, su kuriomis jiems yra tekę susidurti, per savo vaikų krikštynas svečių prašo dovanoti ne žaislus, graviruotus šaukštus, statulėles ar kitus panašius daiktus, bet būtent pinigus. 

„Svečiai dažniausiai renkasi dovanoti pinigus, nes taip yra paprasčiau, bet ir pačios šeimos, kurios organizuoja šventę, dažnai išreiškia tokius norus“, aiškina renginių organizatorė.

REKLAMA
REKLAMA

Internete ir specializuotose parduotuvėse yra netgi pardavinėjami būtent krikštynoms skirti dovanų vokeliai, pagaminti iš medžio ar aukštesnės kokybės popieriaus, su specialiomis graviūromis ir paveiksliukais. Vidutinė tokių vokų kaina – nuo 7 iki 10 eurų.

REKLAMA

Žmonių nuomonės šiuo klausimu išsiskiria

Kaišiadoryse gyvenanti Aušra visai neseniai atšventė savo sūnaus krikštynas. Moteris sako, kad pati pinigų vokelyje į tokią šventę niekada nėra nešusi, tad ir savo svečių to daryti neprašė.

„Svečiams iš viso nieko nesakiau apie dovanas. Kas ką gali, tą ir dovanoja. Bet pinigų vokeliuose gavome, po 50 arba 100 eurų“, – tv3.lt aiškina neseniai pakrikštyto berniuko mama.

Aušra pripažįsta, jog nors iš šventės svečių to ir nesitikėjo, gauti pinigų vokeliuose vis dėl to yra tikrai naudinga, nes gali nusipirkti tai, ko tau tikrai reikia.

REKLAMA
REKLAMA

Kita kalbinta mama Kornelija pasakoja, jog išgirdusi iš krikštynas organizuojančios šeimos prašymą atnešti dovanas pinigine forma, ji tam išleistų ne daugiau 30 eurų. Tėvų neprašyta ji pinigų nedovanotų iš viso.

„Manau, kad krikštynų proga kūdikiui daug geriau yra dovanoti kažką mielo, ką tas vaikas paaugęs galėtų įvertinti. Manau, kad jam užaugus daug smagiau būtų prisiminti tikras krikštynų dovanas, o ne pinigus“, – savo nuomonę paaiškina moteris.

Dar viena pašnekovė, vilnietė Airida, pripažįsta, jog draugų ir artimųjų šventėms pinigų niekuomet nepagaili, o į kelias krikštynas, kuriose jai teko dalyvauti, vokelyje yra nešusi nuo 100 iki 150 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai priklauso nuo to, keli žmonės dovanoja. Jei į krikštynas einame dviese ar trise, tai ir dovanojame didesnes sumas, bent jau po 50-70 eurų nuo žmogaus. Taip pat sumą labai nulemia ir tai, kaip gerai pažįsti šeimą“, – tv3.lt atskleidžia Airida.

Šventės ir dovanos nenusileidžia vestuvėms

„Linksmas lagaminas" atstovė G. Būtaitė teigia, jog labai sunku numatyti, kokią sumą būtų galima laikyti tinkama dovanoti tokios šventės proga, nes tai labai priklauso ir nuo svečio asmeninių finansinių galimybių. Taip pat įtakos turi ir statusas – ar tai paprastas svečias, ar krikšto tėvai.

„Krikšto tėvai rečiau dovanoja pinigus, o dažniau pramogas šventės dieną ar akcentus, tokius kaip animatoriaus apsilankymas, burbulų šou, fotografas, krikšto rūbai ar desertai. Tačiau tikrai yra buvę ir atvejų, kai krikšto tėvai dovanoja pinigus – ne kartą yra tekę matyti 500 eurų ir daugiau“, – įspūdingų sumų neslepia švenčių organizatoriai.

REKLAMA

Kitos šventes organizuojančios ir dekoruojančios studijos „Artišokas“ įkūrėja Elena Survilienė taip pat pritaria tam, kad pastaraisiais metais krikštynos ir jų dovanos tampa vis įmantresnės ir prabangesnės. Organizatorė sako, kad kai kurios jos matytos krikštynos savo mastu jau beveik niekuo nesiskiria ir nuo vestuvių.

„Yra priimta manyti, kad neva svečias turi „susimokėti už save“, bet nemanau, kad būtų teisinga taip skaičiuoti. Krikštynos, kurias mes organizuojame – tai visada mažytis pasirodymas, čia nėra apsiribojama vien pasisėdėjimu šeimos rate, todėl ir šventės kaina ženkliai šokteli. Kartais net teisingiau yra mandagiai atsisakyti dalyvauti šventėje, negu eiti į ją su pustuščiu vokeliu. Nebent jūs esate labai artimas giminaitis“, – apie tai, kodėl vis dažniau žmonės krikštynų proga dovanoja itin dideles sumas, pasakoja E. Survilienė.

REKLAMA

Kokią sumą dovanoti gali nuspręsti tik patys svečiai

G. Būtaitės pastebėjimu, paprasti kviestiniai svečiai krikštynų dovanai dažniausiai išleidžia nuo 100 iki 150 eurų, priklausomai nuo dovanojančių asmenų kiekio.

Studijos „Artišokas" įkūrėja E. Survilienė tikslios sumos įvardinti nesiryžta, mat jos nuomone, tai yra labai individualus dalykas, o nustatytos sumos tiesiog negali būti. 

„Tai kiekvieno svečio garbės reikalas. Tikiu, kad pasiturinčių šeimų krikštynose ir dovanojamos sumos yra didesnės, nes juos supa panašūs žmonės. Kuklesnėse krikštynose ir vokeliai automatiškai bus plonesni. Manau, viskas tiesiog priklauso nuo žmogaus galimybių", – tv3.lt aiškina renginių organizatorė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar būna tokių tėvų, kurie atsisakytų pinigų vokeliuose arba dar prieš šventę prašytų svečių pasirinkti kitokias dovanas, E. Survilienė pripažįsta, jog su tokia situacija susidurti jai dar neteko. 

„Neseniai teko organizuoti šventę, kurioje dalyvavo 90 proc. užsieniečių, tai buvo labai keista stebėti, kaip jie visi išsirikiavo sveikinimams tuščiomis rankomis. Su vokeliais ėjo tik tie likę 10 proc. lietuvių, visi kiti pinigus pervedė į specialiai tam sukurtą PayPal sąskaitą", – dar viena išskirtiniu sveikinimo būdu pasidalina švenčių organizavimo studijos įkūrėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų