REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį vykusi „Laisvės kelio“ akcija, per kurią apie 50 tūkst. žmonių susikibo rankomis, išreikšdami palaikymą už demokratines permainas kovojantiems baltarusiams, praėjo be incidentų, sako akcijos organizatoriai ir sostinės policija. 

Sekmadienį vykusi „Laisvės kelio“ akcija, per kurią apie 50 tūkst. žmonių susikibo rankomis, išreikšdami palaikymą už demokratines permainas kovojantiems baltarusiams, praėjo be incidentų, sako akcijos organizatoriai ir sostinės policija. 

REKLAMA

Vilniaus apskrities policijos Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Donatas Daukantas sakė, kad viskas vyko „sklandžiai, tvarkingai, drausmingai ir atsakingai“. 

„Kokių nors rimtų pažeidimų nebuvo, gal net ir sakyčiau apskritai pažeidimų nelabai buvo (...) Organizatoriai savo darbą padarė puikiai, matyt, tai irgi prisidėjo prie sklandaus įgyvendinimo“, – pirmadienį BNS sakė už policijos darbą akcijos metu atsakingas buvęs pareigūnas. 

Jis pasakojo, kad policininkai užfiksavo vieną eismo įvykį, kai iš mašinos išlipusią moterį kliudė kitas automobilis, tačiau teigė, kad rimtų sužalojimų išvengta. Taip pat po akcijos kelyje link Vilniaus susidarė transporto spūstys, bet apie 22 val. automobilių srautas vėl buvo įprastas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Iš esmės viskas kaip ir gerai praėjo, neskaitant mūsų to bruožo dar labai gajaus –  paskutinę minutę visur važiuoti. Tikrai nemažai žmonių „Laisvės kelią“ sutiko automobiliuose, nes akivaizdu, kad per vėlai buvo išvažiuota. Čia ir viešoj erdvėj buvo nusiskundimų, kad išvažiavo šeštą valandą ir stovi kamštyje“, – sakė D. Daukantas. 

REKLAMA

Tai, kad neįsiklausę į raginimus atvažiuoti anksčiau dalis žmonių užstrigo automobilių spūstyse, pasakojo ir akcijos organizatorius Andrius Tapinas. 

„Negali turbūt išvažiuoti prieš šešias, kad per keturiasdešimt minučių pasieksi savo tašką, jeigu tau yra bandoma sakyti kelias dienas ir policijos, ir organizatorių, kad šeštą turi ne išvažiuoti, o jau būti savo vietoje“, – BNS sakė jis. 

A. Tapinas teigė, kad likus pusvalandžiui iki akcijos pradžios organizatoriai per radiją ir kitas informavimo priemones pradėjo raginti žmones nebevažiuoti į jiems paskirtus sektorius, o stoti į grandinę bet kur. 

REKLAMA
REKLAMA

„Koks gi skirtumas, kur toje grandinėje tu atsidursi, tai manau, kad didžioji dalis žmonių, kurie stovėjo spūstyse, spėjo tą padaryti“, – kalbėjo organizatorius. 

Pasak jo, pirminiais skaičiavimais, akcijoje iš viso dalyvavo tarp 45  tūkst. ir 50 tūkst.  žmonių, o skaičiuojant kartu su mažesnėmis palaikymo akcijomis kituose Lietuvos miestuose, tikrai sulaukta 50 tūkst. dalyvių. 

„Matydami iš drono, kiek yra žmonių grandinėje, taip pat matydami, kiek gerokai daugiau, nei planuota, susirinko Katedros aikštėje, galėtume manyti, kad buvo tarp 45 ir 50 tūkstančių. Papildomai turbūt galima pridėti žmones kituose Lietuvos miestuose, ten aišku buvo šiek tiek mažesnės grandinės, turbūt organizatoriai patikslins dar skaičius“, – sakė A. Tapinas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad organizatoriai akcijos metu negavo jokių pranešimų apie incidentus, išskyrus kelis sugedusius automobilius. 

„Didžiausias incidentas turbūt buvo ką tik išplatintas Baltarusijos gynybos ministerijos pranešimas, kad esą mūsų šnipinėjimo zondu iš aštuonių balionų (...) buvo pažeista oro erdvė ir pakelti koviniai sraigtasparniai tą grėsmę neutralizavo. Sakyčiau, toks kliedesių rinkinukas, kaip čia mes bandėme šnipinėti baltarusius iš oro balionų“, – juokėsi A. Tapinas. 

„Laisvės kelio“ organizatorius pasakojo su komanda sulaukęs daug komentarų ir padėkų tiek iš Baltarusijos žurnalistų, tiek iš paprastų žmonių, jis vylėsi, kad palaikymo žinutė pasiekė kaimyninės valstybės žmones. 

REKLAMA

„Buvo tas nerimas, kad galbūt yra blokuojama ta informacinė erdvė, bet aš manau, kad mūsų žinutė, jog Lietuvos žmonės yra kartu su baltarusiais, tikrai pasiekė savo tikslą. Tikiuosi, tai yra tikrai geras postūmis, geras impulsas kaimynams toliau tęsti savo darbus, toliau protestuoti, toliau streikuoti ir nesitraukti, nes akivaizdu, kad diktatorius svirduliuoja, laksto su automatu ir nežino, ką daryti“, – teigė jis. 

Rankomis susikibusių žmonių grandinė akcijoje „Laisvės kelias“ sekmadienį nusidriekė 32 kilometrus – nuo Katedros aikštės Vilniuje iki pasienyje su Baltarusija esančio Medininkų memorialo. 

Renginyje dalyvavo prezidentas Gitanas Nausėda, kadenciją baigę prezidentai Valdas Adamkus ir Dalia Grybauskaitė, pirmasis atkurtos Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, ministrai, Seimo nariai, merai, kt.

REKLAMA

Virš „Laisvės kelio“ skrido dešimt mažųjų orlaivių, žemės keliu vyko motociklų kolona, dviratininkai, o Katedros aikštėje į dangų pakeltas oro balionas su 15 metrų tautine Baltarusijos vėliava.

Ši akcija vyko rugpjūčio 23 dieną, kaip ir Baltijos kelias, kai 1989 metų rugpjūčio 23-iąją į gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino susikibo daugiau kaip milijonas žmonių. Tuomet pasauliui buvo pasiųsta žinia apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos siekį nutraukti sovietinę okupaciją ir atkurti nepriklausomybę. 

Pasibaigus „Laisvės kelio“ akcijai Medininkų pilies kieme surengtas Baltarusijos palaikymo koncertas ir televizijos maratonas. Surinktos lėšos atiteks organizacijai „BY Help“, kuri nuo 2017 metų gina sužeistus, suimtus, persekiojamus baltarusius ir jų šeimas. A. Tapino teigimu, televizijos maratono metu surinkta daugiau nei 200 tūkst. eurų. 

„Labai didelė banga buvo aukojama iškart po „Laisvės kelio“, kai tik prasidėjo transliacija iškart šoko į viršų skaičiai. Manau, kad tai yra tikrai, kaip per tokį trumpą laiką, labai solidi finansinė parama nuo režimo nukentėjusiems baltarusiams“, – sakė „Laisvės kelio“ organizatorius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų