REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso užkratui šienaujant lietuvius dešimtimis, valdžia nori uždrausti linksmybes iki paryčių. Dėl viruso grėsmės barams, naktiniams klubams, restoranams, lauko kavinėms gali tekti dirbti trumpiau.

Koronaviruso užkratui šienaujant lietuvius dešimtimis, valdžia nori uždrausti linksmybes iki paryčių. Dėl viruso grėsmės barams, naktiniams klubams, restoranams, lauko kavinėms gali tekti dirbti trumpiau.

REKLAMA

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga piktinasi, kad žmonės per daug atsipalaidavo, nesilaiko saugaus atstumo, nedėvi kaukių, tai esą parodė svaitgalį surengti masiniai patikrinimai.

Naktinio Vilniaus pramogautojams koronavirusas nebaisus. Baruose, restoranuose, lauko kavinėse, naktiniuose klubuose dengti nosį ir burną būtina, tačiau ši taisyklė pasilinksminimo vietų lankytojoms nerūpi. Minioje sunku rasti nors vieną žmogų, kuris dėvėtų kaukę.

„Esam per daug atsipalaidavę ir užsimiršę, ir užmiršę, kaip gyvenom per karantiną, ir situacija negerėja“, – sako ministras A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Visoje Lietuvoje policija, visuomenės sveikatos specialistai bei maisto ir veterinarijos tarnyba savaitgalį tikrino viešojo maitinimo įstaigas, koncertus, kitus renginius. Apsilankius 1309-iose vietose, užfiksuota 326 pažeidimai.

REKLAMA

„Dalis asmenų nedėvėjo kaukių arba kitų priemonių, arba jas dėvėjo netinkamai ir dėl atstumo tarp asmenų laikymosi, ką ypatingai viešuose renginiuose, kur susiburia daug žmonių, nėra lengva išlaikyti“, – pasakoja visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė.

Kas penktoje tikrintoje kavinėje, bare, restorane verslas tinkamai nesirūpina darbuotojų sveikata: nematuojama kūno temperatūra, vis dar naudojami uždrausti bendri indeliai su cukrumi, druska, nėra iškabų su reikalinga prevencine informacija. Inspektoriai pasigenda ir žmonių noro dėvėti kaukes, kai lankytojai nevalgo, negeria.

REKLAMA
REKLAMA

„Lankytojai vengia tų kaukių, bet tikimės, kad po šitų patikrinimų tikrai ir paprasti lankytojai daugiau dėmesio kreips į savo pačių saugumą. Kai valgai, turi ateiti su kauke, atsisėsti, užsisakyti, tik tada ją nusiimti. Kaukę galima nusiimti tik tada, kai yra valgoma ar yra geriama“, – teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Ona Keblienė.

Nors inspektoriai fiksavo šimtus pažeidimų, baudas gavo tik patys atkakliausi taisyklių laužytojai. Dėl nosį ir burną dengiančių veido kaukių nedėvėjimo savaitgalį nubausta 11-a žmonių. Visi likę pramogautojai bei verslininkai gavo įspėjimus.

„Klausiat, kodėl nėra visiems surašyti įpareigojimai, baudos paskirtos. Tikslas yra ne baudų prisirinkti, tikslas, kad žmonės elgtųsi atitinkamai. Ir dėvėtų arba kaukę, arba laikytųsi atstumo, naudotų rankų higieną“, – kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su neatsakingomis pramogomis A. Veryga planuoja kovoti kitais ginklais. Vyriausybė nori trumpinti kavinių, barų, restoranų darbo laiką. Šiuo metu svarstomi keli viešojo maitinimo įstaigų uždarymo laiko variantai.

„Buvo ir 2 valanda siūlyta nakties ir 12, buvo ministrų, kas siūlė 10 valandą nakties“, – sako A. Veryga.

Labiausiai turėtų sunerimti naktinių klubų savininkai ir lankytojai.

„Logikos leisti pradėti tą naktinę veiklą turbūt nėra. Jeigu jau neleidžiam, tai neleisti jos visai. Dauguma pradeda veikti nuo  10-os valandos, aišku, reikia įvertinti, kad žmonės galbūt susirenka į šeimų šventes, kitus pasibuvimus“, – pasakoja A. Veryga.

REKLAMA

Viešbučių ir restoranų atstovai viliasi, kad šį kartą valdžia darbo laiką kontroliuos logiškiau nei pavasarį. Esą restoranams, barams ir klubams reikia skirtingų taisyklių.

„Lauko terasos dirba iki 12-os, restoranai iki 11-os, 12-os, tikrai pilnai gali dirbti. Jeigu nežino valdininkai, naktiniuose baruose gyvenimas prasideda ne anksčiau kaip nuo 12-os, 1-os, reikėtų pasižiūrėti šitą sektorių. Tikrai nenoriu kenkti kolegoms, bet ten reiktų pasižūrėti, verslas pats pasiūlytų sąlygų, tik reikia su jais bendrauti“, – teigia viešbučių ir restoranų atstovė Evalda Šiškauskienė.

Praktiškų taisyklių verslas pasigenda visuose Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimuose.

„Galiu užsisakyti stiklinę vandens ir viskas, ir nusiimti kaukę. Kur yra ta riba? Geruose restoranuose tu nespėji ateiti jau tau atneš vandens. Paraginčiau geriau restoranus įsirengti pertvaras, tada laikytis metro atstumo, arba turėti dviejų metrų atstumą, kas antrą staliuką tame būtų daug daugiau logikos“, – kalbėjo E. Šiškauskienė.

Per sekmadienį Lietuvoje patvirtinti 38 nauji koronaviruso atvejai. Šeštadienį 41. Naujų infekcijų prieaugis kasdien auga kartu su kitais sergamumo rodikliais. Šiandien paskelbta ir 85-oji mirtis. Kauno klinikinėje ligoninėje dėl koronaviruso mirė vyresnis nei 80-ies metų asmuo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų