REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lukašenkos režimas nusprendė pagrasinti Lietuvai. Vykstant Laisvės kelio gyvajai žmonių grandinei karinis režimo sraigtasparnis demonstratyviai įskrido į Lietuvos oro erdvę. Lietuva Baltarusijai įteikė notą – tokį brutalų sienos pažeidimą ji laiko akibrokštu.

Lukašenkos režimas nusprendė pagrasinti Lietuvai. Vykstant Laisvės kelio gyvajai žmonių grandinei karinis režimo sraigtasparnis demonstratyviai įskrido į Lietuvos oro erdvę. Lietuva Baltarusijai įteikė notą – tokį brutalų sienos pažeidimą ji laiko akibrokštu.

REKLAMA

Lukašenkos režimas aiškina, kad sieną kirto ne jie, o lietuvių oro balionai su vėliavomis, tad notą įteikė ir mūsų šaliai. Tuo metu demokratijos trokštantys baltarusiai tvirtina tikrai matę gausią palaikymo akciją ir dėkoja Lietuvai už paramą. 

Keletas minučių iki devynioliktos valandos. Kas dviračiais, kas motociklais ar automobiliais su būriais artimųjų kone sausakimšai užpildė Vilniaus Minsko plentą, vedantį iki pat Medininkų – sienos su Baltarusija. Pakili nuotaika tvyrojo ore. Šypsenų nepaslepė net kaukės, o dažnas neslepė ir graudulio: „Važiavom čia su ašarom akyse, neišgyvenom Baltijos kelio, bet matom šitą vienybę, tai tiesiog norim jiems pasakyti, kad jie – ne vieni.“

Ne vieni – tiesiogine žodžio prasme. Baltai ir geltonai-žaliai-raudoną žmonių jūrą, spėjama, sudarė net 50 tūkstančių Baltarusijos laisvės siekiui neabejingų žmonių. Jie žino, ko nori palinkėti kaimynei:

REKLAMA
REKLAMA

„Nebijoti ir imti pavyzdį ir iš mūsų tautos, ir iš kitų, kurios kovėsi dėl savo laisvės.“

„Kantrybės ir tvirtybės, nes jeigu jie atsitrauks, tokios progos dar ilgai neturės.“

REKLAMA

Beje, Lukašenka nusprendė pademonstruoti, ką mano apie žmonių grandinę, kurią pašaipiai yra pavadinęs „lenciūgu“. Tuo metu, kai Medininkuose jau susirinkęs būrys žmonių, du buvę ir esamas Lietuvos prezidentai, virš galvų praskrido ginkluotas karinis režimo sraigtasparnis. Visiems ten esantiems akivaizdu, kad jis kirto Lietuvos oro erdvę. Tai laikytina tikru akibrokštu. Galima įsivaizduoti, kas atsitiktų, jeigu šitaip kitos valstybės karinis sraigtasparnis sugalvotų pasiskraidyti virš Lukašenkos galvos.

„Tai yra tyčinis aktas. Tas ir neramina. Nes jeigu bus mėginama ateity tokius provokacinius veiksmus vykdyti, tai neprisidės prie stabilumo. Galbūt tai gali padėti tiems, kurie mėgina inscenizuoti tą išorinę grėsmę“, – sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Sraigtasparnis oro erdvę galimai pažeidė tuo metu, kai Lukašenka atvirai žvangina ginklais – paskelbė šalyje aukščiausią karinę parengtį, dėl protestų savo šalyje kaltina Vakarus, o per valstybinius kanalus meluoja, kad greta Baltarusijos sienos NATO gausina savo pajėgas.

Susirinkusieji Katedros aikštėje apie akibrokštą nežinojo. Lygiai tuo pat metu į dangų kilo ir balionas, ir didžiulė istorinė baltarusių vėliava. Gaudžiant bokšto varpui minia jau apsupusi ir Lietuvos vėliavą, laukia suskambant himno ir turi ką pasakyti Lukašenkai bei būriams baltarusių jų šalies gatvėse:

„Tą senį reikėjo seniai nuverst nuo sosto.“

„Kad iškovotų savo laisvę, nes laisvė yra iškovojama. Tvirtybės.“

„Vienybės. Vienybės, laimės ir sėkmės.“

O Palangoje – saulėta. Prieš pat septynias tautiečiai čia mieliau rinkosii ne tikrąją, o žmonių jūrą:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norėtųsi, kad ir kaimynai taip pat gerai gyventų, kaip mes. Dar Lietuva taip niekad gerai negyveno, kaip dabar.“ 

Ir maži, ir dideli gyvą žmonių grandinę formavo nuo Basanavičiaus gatvės iki pat Palangos tilto galo.

Gražus vakaras ir Kaune. Būrelis bėgikų pasileido nuo Soboro iki Kauno pilies. Tie, kurie nebėga, tvarkingai išsirikiavę Laisvės kelyje… per Laisvės alėją:

„Kai buvo Baltijos kelias, buvau per maža. Tai galimybė dalyvauti mane labai sužavėjo. Norėtųsi, kad kiekviena šalis turėtų savo teisę ir demokratiją.“

„Kad turėtų laisvę ir turėtų teisingus rinkimus.“

„Stiprybės, kantrybės ir iškovoti laisvę.“

Abu buvę Lietuvos prezidentai akcentuoja taikų baltarusių laisvės siekį.

„Baltijos kelias rodo, kad revoliucijos ir ypač laisvės siekis gali vykti ir taikingai. Tai ir nori demonstruoti baltarusių tauta. Mes tai palaikom ir sakom – jūs ne vieni“, – pasakoja kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA

„Kai aš važiavau čia ir mačiau kelią susibūrusių gyvai, kadangi Baltijos kelią mačiau iš tolo, per televiziją, čia tikrai jaudinantis momentas“, – teigia kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Palaikymą baltarusiams išreiškė ir Niujorke esantys lietuviai, latviai bei estai.

„Aš didžiuojuosi savo tauta, kuri atsiliepė į Laisvės kelio šaukinį Baltarusijos žmonėms padrąsinti. Nes mes esame neabejingi ir niekada nebūsime abejingi“, – kalbėjo Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Čia teisingas kelias. Malonu, kai darai teisingą dalyką. Daugiau iš širdies turi eiti, ne iš emocijos. Teisingumo-neteisingumo persvaros“, – sako Tomas Šernas.

REKLAMA

Beje, tie, kurie nespėjo atvykti laiku, himną giedojo tiesiog sustoję pakelėse:

„Labai gerai, kad sustojom, mes palaikom. – Koks skirtumas, Baltarusija šalia. – Svarbiausia, kad išsilaisvins.“ 

Lygiai tuo pat metu Baltarusijoje žmonės rankomis nesikibo, tačiau sekmadienį gatves vėl užtvindė dviejų šimtų tūkstančių protestuotojų prieš režimą minia. Kaip TV3 žinioms pasakoja ten įvykius stebintis Maksimas Milta, lietuvių pasiųstą žinutę baltarusiai tikrai išgirdo ir pamatė – interneto platformose, kurių režimas nėra užblokavęs.

„Vaizdai su žmonėmis, milžiniškomis vėliavomis, žmonės, giedantys „Pahonia“ himną kartu su tautiška giesme. Visa tai baltarusiai matė, gerbia, nes tai nepaprastai svarbi palaikymo išraiška“, – teigia įvykių liudininkas Maksimas Milta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Matę lietuvių akcija patvirtina ir patys baltarusiai Minsko gatvėse:

„Sakykite, kaip įmanoma to nematyti, kaip galima nepastebėti, tai buvo labai „kieta“, broliai lietuviai, jums ačiū, visada būkim kartu.“

„Instagrame mačiau didelę vėliavą Vilniaus gatvėse, pažįstami atsiuntė fotografijas, taip pat žinau, kad buvę prezidentai išėjo į gatves.“

„Taip, mačiau, labai malonu, kad mus taip palaiko, ačiū jums, lietuviai.“

Beje, režimas tikina, kad notą atgal gaus ir Lietuva, apie tai baltarusiams skambiai papasakojo valstybinė žiniasklaida.

„Pranešė apie tai, kad iš Lietuvos pusės buvo bandymas nesankcionuotai patekti į Baltarusijos oro erdvę ir atseit kariniai sraigtasparniai sustabdė tuos oro balionus, kurie su savimi nešioja tautinę vėliavą“, – kalbėjo M. Milta.

REKLAMA

Režimo atstovai aiškina, neva „niekas nežino, kokį krovinį tie balionėliai neša“.

„Neįteikė dar, mano žiniom, notos. Jeigu įteiks, žiūrėsim, kas ten parašyta. Bet iš tų komentarų, kiek matėme, ta „grėsmė“ buvo su balionais, kurie buvo pakibę virš Medininkų pilies. Tai tikrai labai grėsmingai atrodė“, – sako L. Linkevičius.

Ir pavakarę Lukašenkos diplomatai įteikė Lietuvai protesto notą dėl balta-raudona vėliava papuoštų balionų, kuriuos neva nukenksmino baltarusių pasieniečiai. Tai, kad jų pačių karinis sraigtasparnis pažeidė Lietuvos oro erdvę, režimas neigia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų