REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka sekmadienį buvo nufilmuotas skraidantis sraigtasparniu ginkluotas automatu, Minske vykstant didžiulei opozicijos šalininkų demonstracijai, reikalaujančiai, kad prezidentas atsistatydintų po ginčijamų rinkimų. Sekmadienio vakarą naujienų portalas tut.by pranešė, kad žmonės išsiskirstė iš Nepriklausomybės aikštės, kur ir prasidėjo eitynės. Vėliau aikštę paliko ir jėgos struktūrų pajėgos.

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka sekmadienį buvo nufilmuotas skraidantis sraigtasparniu ginkluotas automatu, Minske vykstant didžiulei opozicijos šalininkų demonstracijai, reikalaujančiai, kad prezidentas atsistatydintų po ginčijamų rinkimų. Sekmadienio vakarą naujienų portalas tut.by pranešė, kad žmonės išsiskirstė iš Nepriklausomybės aikštės, kur ir prasidėjo eitynės. Vėliau aikštę paliko ir jėgos struktūrų pajėgos.

REKLAMA

Su prezidentūros spaudos tarnyba susijusiu platformos „Telegram“ kanalu „Pul pervogo“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip A. Lukašenka išlipa iš sraigtasparnio, nusileidusio prezidento rezidencijos – Nepriklausomybės rūmų – komplekse. Prezidentas vilkėjo juodą neperšaunamą liemenę, juodus drabužius, o rankoje laikė automatą be šovinių dėtuvės.

Kitame vaizdo įraše iš Nepriklausomybės rūmų matyti, kaip A. Lukašenka eina link rezidencijos nešdamasis automatą ir šalimais esančių žmonių klausia: „Ten nieko neliko, taip?“

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės naujienų agentūros BelTA paskelbtame vaizdo įraše A. Lukašenka matomas virš Minsko skrendančiame sraigtasparnyje. Jis paprašo pilotus priskristi prie Nepriklausomybės rūmų. Išgirdęs klausimą „Kur jie?“, turint galvoje protestuotojus, prezidentas atsakė: „Pabėgo. Jie sužinojo, kad atsakas bus karštas.“

REKLAMA

„Išsibėgiojo kaip žiurkės“, – pridūrė jis.

Kartu su A. Lukašenka skrido jo 15-metis sūnus Mikalajus, taip pat vilkėjęs karinę aprangą ir ginkluotas automatu.

Sekmadienį Minske vyksta didžiulė protesto akcija, kurioje dalyvauja tūkstančiai žmonių. Dalis protestuotojų priartėjo prie Nepriklausomybės rūmų ir sustojo už kelių dešimčių metrų nuo milicijos įrengtos užtvaros. Kiek vėliau dalis protestuotojų nuo rūmų atsitraukė.

A. Lukašenka padėkojo jo rezidenciją saugantiems pareigūnams ir pažadėjo „išsiaiškinti“ su protestuotojais.

REKLAMA
REKLAMA

„Ačiū, vaikinai, jūs – gražuoliai. Mes su jais išsiaiškinsim“, – pareiškė jis, matoma „Pul pervogo“ kanalu paskelbtame vaizdo įraše.. 

Sargybiniai prezidentą sutiko plojimais. A. Lukašenkai priėjus padėkoti jo rezidenciją saugantiems jėgos struktūrų pareigūnams, šie pareiškė, kad toliau palaikys prezidentą.

„Mes su jumis iki galo“, – sakė jie.

Prezidento atstovė Natalia Eismant pareiškė, kad A. Lukašenka nesiruošė bėgti iš savo rezidencijos, kurioje jis yra su savo vaikais: „Kaip prezidentas ir žadėjo, jis niekur nepabėgo, kad ir kaip tai mėgintų vaizduoti atskiri tinklaraštininkai ir „Telegram“ kanalai. Jo vaikai taip pat buvo su juo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji patvirtino, kad kartu su prezidentu Nepriklausomybės rūmuose yra jo jaunesnis sūnus Mikalajus: „Šiomis minutėmis prezidentas irgi dirba Nepriklausomybės rūmuose.“

Anksčiau N. Eismant sakė, kad A. Lukašenka „visą dieną“ dirbo Nepriklausomybės rūmų operatyvinių pasitarimų centre ir „kontroliavo padėtį“.

Opozicijos atstovė ragino protestuotojus Minske neprovokuoti kariškių

Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė Marija Kolesnikova paragino protesto akcijos Minske dalyvius neiti prie stelos „Minskas – miestas-didvyris“ ir neprovokuoti jėgos struktūrų atstovų.

„Prašau, apsisukame ir pereiname, neikime prie stelos. Prašau, nevykdykime provokacijų, išlikime ramūs. Mūsų saugumas ir gyvybės – svarbiausia vertybė“, – kreipdamasi į susirinkusiuosius sakė M. Kolesnikova.

REKLAMA

Tuo metu Baltarusijos teisėsaugos tarnybos opozicijos Minsko centre surengtos protesto akcijos dalyviams pareiškė, kad gali būti panaudotos specialiosios priemonės. Kaip iš įvykio vietos pranešė „Interfax“ korespondentas, jėgos struktūros per garsiakalbius, įrengtus ant administracinių pastatų palink Didžiojo tėvynės karo muziejų pranešė susirinkusiems žmonėms , kad akcija yra neteisėta.

„Gerbiamieji piliečiai, jūs pažeidžiate viešąją tvarką. Neverskite imtis fizinės jėgos ir specialiųjų priemonių. Prašome išsiskirstyti“, – skelbiama per garsiakalbius.

Tuo metu karių skaičius aplink muziejų auga: kariai formuoja papildomą grandinę, aplink muziejų pastatyta spygliuotos vielos tvora. Parke prie muziejaus sustatyta kelios dešimtys karinių sunkvežimių.

REKLAMA

Milicija ragino protestuotojus Minske išsiskirstyti, perspėjo apie specialiąsias priemones

Baltarusijos teisėsaugos tarnybos opozicijos Minsko centre surengtos protesto akcijos dalyviams pareiškė, kad gali būti panaudotos specialiosios priemonės.

Kaip iš įvykio vietos pranešė „Interfax“ korespondentas, jėgos struktūros per garsiakalbius, įrengtus ant administracinių pastatų palink Didžiojo tėvynės karo muziejų pranešė susirinkusiems žmonėms , kad akcija yra neteisėta.

„Gerbiamieji piliečiai, jūs pažeidžiate viešąją tvarką. Neverskite imtis fizinės jėgos ir specialiųjų priemonių. Prašome išsiskirstyti“, – skelbiama per garsiakalbius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu karių skaičius aplink muziejų auga: kariai formuoja papildomą grandinę, aplink muziejų pastatyta spygliuotos vielos tvora.

Šimtai tūkstančių baltarusių Minske ir kituose miestuose protestuoja prieš diktatorių Lukašenką

Apie 14 val. minios baltarusių Minske, skanduodami šūkį, „Tegyvuoja Baltarusija“, pradėjo plūsti link Nepriklausomybės aikštės. Praėjus lygiai dviem savaitėms po suklastotų prezidento rinkimų, tautos nors išsivaduoti iš paskutinio Europos diktatoriaus gniaužtų niekur neišblėsęs.

Šalies gyventojai šią demonstraciją vadina „Naujosios Baltarusijos eisena“ ir tiki, kad prie jos prisijungs daugiau žmonių nei praėjusį savaitgalį, kuomet A. Lukašenkos posto drebinti išėjo maždaug 300-ai tūkstančių baltarusių. Kaistančią atmosferą Minske stebintis žurnalistas Denisas Dudinskis sako, kad valdžia visais įmanomais būdais mėgina sustabdyti žmones, kad tik jie nepasiektų savo tikslo.

REKLAMA

„Šiandien visa šalis vieningu žingsniu išėjo į „Naujosios Baltarusijos maršą“. Dešimtys tūkstančių žmonių tiek miesto centre, tiek miegamuosiuose rajonuose eina didžiaisiais prospektais, nes metro stotys yra uždarytos.

Štai žmonės eina pagrindinės miesto aikštės – „Nepriklausomybės aikštės“ – link. Į miestą įvestos ginkluotosios pajėgos, speciali technika, tačiau protestuotojų nuotaika gera, rankose istorinės Baltarusijos vėliavos, nuolat skamba jau tradiciniu tapęs lozungas – „išeik“, taip pat prašymas paleisti sulaikytuosius. Baltarusiai žino, kad jie jau laimėjo“, – sakė žurnalistas Denisas Dudinskis.

REKLAMA

Vykdo specialias operacijas

Režimo pareigūnai jau nuo pat ryto ne tik uždarinėja metro stotis, bet ir vykdo operaciją „Filtras“ – blokuoja įvažiavimus į Minską iš įvairių gyvenviečių, o sustabdytus žmones klausinėja, kur ir kokiu tikslu jie traukia. Tačiau tai žmonių nesustabdo.

„Baltarusiai, kuriuose gyva partizanų dvasia, eitynių metu vieni kitiems praneša kur negalima praeiti, kur kelias užblokuotas, tad jiems pavyksta apeiti visas kliūtis. Ir todėl, primenu, baltarusiai jau nugalėjo“, – sakė žurnalistas D. Dudinskis.

Kad A. Lukašenka rimtai ruošiasi malšinti protestus įrodė ir paviešinti vaizdai. Link nepriklausomybės aikštės juda šarvuotų sunkvežimių, OMON autobusų, furgonų sulaikytiesiems vežti ir vandens patrankų kolonos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į miestą plūsta ir sunkiai ginkluotų kariškių pajėgos. Pasirodo pranešimų, kad į „Naujosios Baltarusijos eiseną“ keliaujančius žmones milicininkai ir OMONininkai puldinėja iš štai šių – greitosios automobilių.

O šalies gynybos ministras grasina susidorojimu ir beria propagandą taikius protestuotojus lygindamas su fašistais.

„Mes negalime šiandien ramiai stebėti, kaip prisidengiant vėliavomis, su kuriomis fašistai organizavo masines baltarusių, rusų, žydų ir kitų tautų piliečių žudynes, šiandien šventose vietose organizuojamos akcijos. Mes to leisti negalime. Kategoriškai įspėju. Pažeidus tvarką ir ramybę šiose vietose, susidursite ne su milicija, o su armija“, – sakė gynybos ministras Viktor Khrenin.

REKLAMA

Sekmadienio rytą pranešta apie dar vieną režimo auką

Netrukus kariai šarvuočiais užblokuoja privažiavimą prie Nepriklausomybės aikštės nuo geležinkelio stoties pusės. Visus kitus – kontroliuoja milicija.

Tuo tarpu šimtatūkstantinė minia aikštėje tylos minute pagerbia režimo aukas.

Beje, šiandien ryte pranešta ir apie šeštą žuvusįjį – 28-erių Nikitą Krivcovą.

Jo žmona žiniasklaidai tvirtina, kad jos vyras esą rastas pakartas Minsko miške. Viltingą žinutę iš Vilniaus išsivaduoti siekiančiai savo tautai siunčia ir prie protestų prisijungti negalinti Sviatlana Cichanouskaja.

„Esu čia ir suprantu, kad aš saugi, bet visiems žmonėms, kurie balsavo už mane, kurie liko Baltarusijoje, kurie streikuoja ir eina į demonstracijas dabar, manęs reikia kaip simbolio. Jiems reikia žmogaus, už kurį jie balsavo. Negaliu išduoti savo žmonių“, – sakė S. Cichanouskaja.

REKLAMA

Masiniai protestai Baltarusiją drebina tuo metu, kai A. Lukašenka šalyje įvedė aukščiausio lygio kovinę parengtį, o šiandien saugoti Baltarusijos sienos pajudėjo ir tankų brigada. Dar vakar A. Lukašenka plūdosi, kad masiniai, prieš jį nukreipti protestai organizuojami iš kaimyninių šalių.

Tačiau šios minios įrodo, kad pati baltarusių tauta jau subrendo pokyčiams.

„Baltarusijos žmonės per šiuos metus pasikeitė. Ir net jei A. Lukašenka surengs inauguraciją, Baltarusijos žmonės nepripažins prezidentu. Jie neleis su savimi elgtis taip, kaip iki šiol. Mūsų žmonės jau kitokie ir aš esu tikra, kad anksčiau ar vėliau jam teks trauktis“, – sakė S. Cichanouskaja.

Organizatoriai tvirtina, kad šiandien „Naujosios Baltarusijos eisenoje“ dalyvavo apie pusė milijono žmonių. Kiti šaltiniai praneša, kad prieš A. Lukašenką protestavo nuo 80-ies iki 250-ies tūkstančių baltarusių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų