REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
TV3 laida „Kitsy“ (nuotr. Organizatorių)

Mokyklai jau, tikriausiai, susiruošta: pagal mokyklų siūlomus sąrašus apsirūpinta mokyklos reikmenimis, mokyklinė uniforma kabo rūbų spintoje, o galimi pokyčiai stebimi ir aptariami. Ir, visgi, net padarius viską laiku ir teisingai neramina klausimas – ar mokykloje mano vaikas pritaps ir turės draugų?

4

Mokyklai jau, tikriausiai, susiruošta: pagal mokyklų siūlomus sąrašus apsirūpinta mokyklos reikmenimis, mokyklinė uniforma kabo rūbų spintoje, o galimi pokyčiai stebimi ir aptariami. Ir, visgi, net padarius viską laiku ir teisingai neramina klausimas – ar mokykloje mano vaikas pritaps ir turės draugų?

REKLAMA

Atsakymus padės surasti viena iš TV3 laidos „Kitsy“ kūrėjų – Julija Kaminskaitė, rašoma pranešime spaudai.

Bendraujame nuo gimimo

Bendravimo poreikis yra įgimtas, tad nuo pirmosios gyvenimo akimirkos mažyliai jau turi natūralų įgūdį bendrauti. Per ilgus žmonijos evoliucijos metus bendravimas tapo būtina sąlyga mūsų išgyvenimui, t.y. emociniam ir fiziniam saugumui užtikrinti. Mažyliui augant artimiausia aplinka formuoja jo/jos bendravimo normas ir elgesio būdus, kuriuos vėliau vaikas naudos ir santykiuose su bendraamžiais. Bendravimo įgūdžius laviname visą gyvenimą, todėl jei kažkuriuo gyvenimo etapu bendrauti yra kiek sudėtingiau, reikia tai pripažinti ir suprasti, ko trūksta mūsų ir mūsų vaikų bendravime, kad išspręstume esamą situaciją.

Staigūs elgesio pokyčiai išduoda patiriamus iššūkius

Vaikai, kaip ir suaugusieji, yra skirtingos ir savaip ryškios asmenybės. Visiškai natūralu, kad vienas vaikas bus atviresnis ir sieks daugiau dėmesio, tuo tarpu kitas mažylis mieliau žais vienas ir panirs į savo fantazijų pasaulį. Tad nerimą turėtų kelti ne jūsų vaiko asmenybė, kuri laikui bėgant keičiasi ir tobulėja, o staigus elgesio pokytis. Taip pat normalu, jei po pirmųjų dienų mokykloje vaikas jaučiasi kažkiek suglumęs (prisiminkite, kaip jūs jaučiatės naujoje darbo vietoje pirmąją savaitę), tačiau jei praėjus keliolikai dienų mokykloje jūsų vaikas darosi vis liūdnesnis, irzlesnis ir iš įvairių užuominų suprantate, kad vaikui kyla iššūkių bendraujant su bendraamžiais, verta įsigilinti į situaciją ir ją spręsti.

REKLAMA
REKLAMA

Saugumas, pasitikėjimas ir empatija - raktai į draugystę

Kelių ir patarimų, kaip lavinti vaiko bendravimo įgūdžius, tikrai gausu žurnaluose, tėvų forumuose ir ekspertų įžvalgose. Kad nepasiklystumėte toje gausoje, labai svarbu prisiminti, kad visi sprendimai turi būti nuoseklūs, nepertekliniai (nealinkite savęs ir vaiko išbandydami keliolika patarimų vienu metu) bei stiprinantys šias tris savybes: saugumą, pasitikėjimą (tiek savimi, tiek kitais) ir empatiją.

REKLAMA

Žemiau dalinamės keliais tėvų patarimais, kurie padėjo sustiprinti vaikų bendravimo įgūdžius ir užmegzti draugystes:

1. Nepermeskite savo jaudulio vaikui. Jaudintis dėl vaikų normalu, tačiau visų bėdų už juos, deja, išspręsti nepavyks. Auginate savo mažą kopiją, kuri iš jūsų perėmė daug reikalingų žinių, tad dabar puiki galimybė tas žinias pritaikyti. Neužkoduokite nesėkmės savo nerimu, juk jūsų vaikas bus tarp kitų įdomių mažųjų asmenybių, o visus juos prižiūrės mokytojai ir kiti savo srities ekspertai.

2. Nepritapti nereiškia nesėkmės. Būti pastebėtu ir populiariu naujoje aplinkoje yra tikrai sunkus lūkestis, kurį netyčiom užkrauname vaikui. Priežasčių, dėl ko gali nutikti kitaip, yra daug. Tad jeigu atsitiko taip, kad jūsų vaikui nepasiseka užmegzti draugysčių, spręskite kartu tai kaip iššūkį, bet ne kaip nesėkmę. Pasistenkite nesuformuoti nusivylimo jausmo, kuris palies vaiko savivertę. Juk spręsti savivertės iššūkius kur kas sudėtingiau, nei perprasti vaikiškas draugystes.

REKLAMA
REKLAMA

3. Išskirtinumai nėra silpnybės. Viena mama su mumis pasidalino istorija. Jų šeimos kalba nėra lietuvių, tačiau jų sūnus atsidūrė klasėje, kurioje visų kitų vaikų pirmoji kalba buvo lietuvių. Vaikas, nors ir mokėdamas kalbėti sklandžiai lietuviškai, klasėje jautėsi nejaukiai, vengė bendrauti ir net gėdijosi savo gimtosios kalbos. Lūžis įvyko klasės mokytojai inicijavus vaikų pokalbius apie įvairias šalis ir kalbas. Tuomet berniukas suprato, koks jis įdomus kitiems! Jei kyla panašių rūpesčių, pasidalinkite jais su mokytojais; labai tikėtina, kad jie tokių situacijų pažinę daug ir turi efektyvių sprendimų.

4. Leiskite laiką kartu! Žaiskite, gaminkite valgyti, sportuokite. Vaikas lavina bendravimo įgūdžius šeimoje. Jei jūsų atžalai trūksta įgūdžio išklausyti kitus, pažaiskite telefoną. Paskambinkite ir pakalbėkite telefonu. Jei jūsų vaikas impulsyvus ir nemoka pripažinti pralaimėjimo, žaiskite stalo žaidimus ir kalbėkite, kad užvis smagiausia leisti laiką kartu, o laimėti-pralaimėti pasitaiko visiems. #Kitsy ateina jums į pagalbą: esame parengę gausybę maisto, sporto ir eksperimentų rubrikų, skirtų visai šeimai. Idėjų, ką veikti, tikrai neptritrūks ;)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Nubrėžkite ribas. Nuo pat vaikystės yra taip, kad vieni žmonės mus traukia labiau nei kiti. Vieni žmonės tampa mūsų bičiuliais, kiti lieka tiesiog pažįstamais. Tą turi žinoti ir jūsų vaikas. Taip pat pasikalbėkite, kad jūsų vaikas suprastų ribą, tarp juoko ir patyčių. Jei jūsų vaikas patirs patyčias, pakalbėjęs su jumis jau galės atpažinti situaciją ir į ją adekvačiai reaguoti. O svarbiausia, žinos, kad turi mylinčios šeimos užnugarį. Ribos labai svarbios ir susiklosčius priešingai situacijai: jei jūsų vaikas juokaudamas įskaudins kitą vaiką, gebės situaciją atpažinti ir, galbūt, net atsiprašyti taip užkertant kelią patyčioms.

REKLAMA

Summa summarum, beveik visi tėveliai jaudinasi, tad jūs ne vieni. Greičiausiai, viskas klostysis tiesiog puikiai ir jūsų atžala mokykloje jau pirmosiomis dienomis plačiai šypsosis. Net jei būtų kiek kitaip, sprendimų ir norinčių padėti profesionalų yra labai daug.

Nuostabių mokslo metų visiems Kitsy draugams!

Turite minčių, kuriomis norite pasidalinti? O gal klausimų, į kuriuos ieškote atsakymo? Parašykite mums: [email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų