REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spaustuvės vos spėja gaminti baltarusišką atributiką. Esą darbo tiek, kiek buvo per Lietuvos 100-metį. Mūsų tautiečiai ruošiasi ir sekmadieniui. Baltijos kelio minėjimui, per kurį šiais metais bus ne tik prisiminti prieš tris dešimtmečius vykę įvykiai, bet ir išreikštas palaikymas Baltarusijai.

Spaustuvės vos spėja gaminti baltarusišką atributiką. Esą darbo tiek, kiek buvo per Lietuvos 100-metį. Mūsų tautiečiai ruošiasi ir sekmadieniui. Baltijos kelio minėjimui, per kurį šiais metais bus ne tik prisiminti prieš tris dešimtmečius vykę įvykiai, bet ir išreikštas palaikymas Baltarusijai.

REKLAMA

Spaustuvėje, esančioje Kaune, vyksta intensyvus darbas. Vienas po kito vyksta užsakymų atsiėmimas. Spausdinimo staklės nesustoja dirbusios, gamindamos istorines baltarusių vėliavas. Sunkų darbą prie siuvimo mašinų dirba ir siuvėjos. Spaustuvėje jau antrą savaitę užsakymuose dominuoja dvi spalvos – balta ir raudona.

Štai, ką sako pirkėjai:

„Jo palaikau, seku visus įvykius, kaip vyksta, turiu keletą draugų baltarusių. Jie tiesiogiai perduoda žinias.“

REKLAMA
REKLAMA

„Perku Lietuvos istorinę, ir Baltarusijos istorinę vėliavą. Ruošiamės su draugais važiuoti savaitgalį į „Laisvės kelią“ palaikyti baltarusių, manau, tai svarbu, patys tą kelią praėjom.“

REKLAMA

Spaustuvės savininkas sako, tokio masto užsakymų nebuvo gavę jau seniai. Ilgina darbo laiką, o darbuotojai neriasi iš kailio, kad tik visiems norintiems suspėtų parūpinti atributikos.

„Sujudimas didžiulis, aš jį lyginu su Lietuvos šimtmečiu“, – sako UAB „Dauksta“ direktorius Stasys Daukšys.

Esą šių vėliavų užsakymai pradėjo plūsti netikėtai, ankščiau tokių vėliavų net prekyboje nebuvo. Žmonės masiškai užsakinėja ne tik medžiagines, popierines dideles, bet ir mažas.

„Atsirado pas mus prekyboje tokia vėliava apie kurią mes ankščiau nei žinojome, nei niekada negaminome. Niekada jos neturėjome pas save lentynose ir sandėliuose. Užsakymai pradėjo kristi staiga, praktiškai po pirmųjų įvykių Baltarusijoje“, – pasakoja S. Daukšys.

REKLAMA
REKLAMA

Tai nėra oficiali Baltarusijos vėliava, o istorinė. Prieš Lukašenkos režimą pasisakantys baltarusiai oficialiosios  su sovietiniais simboliais nė nepripažįsta. Todėl rankose laiko štai šią baltos, raudonos, baltos spalvų vėliavą.

Vėliavas užsakinėja masė žmonių visoje Lietuvoje. Siuntos keliauja ir paštu, ir autobusais, ir per kurjerius.

„Šiaip Baltarusijos bendruomenės aktyvios pasidarė šiuo metu, pavieniai asmenys, baikeriai, kurie išvažiuoja savaitgalį į renginį. Platus spektras, ypač jaunimas aktyvus, tiesiog matėt ir šiandien pas mus kas darosi“, – teigia S. Daukšys.

Sekmadienį ne tik prisiminsime prieš 31-erius metus vykusi Baltijos kelią, tačiau bus bandoma pakartoti grandinę žmonių per mūsų šalį iki pat Baltarusijos sienos. Režisierė Laima Pangonytė savo rankose laiko istorinę kamerą, kuria fiksavo visus Baltijos kelio ir Lietuvos virsmo įvykius. Moteris sako, kad Baltarusijos įvykių kontekste dar jautriau prisimename Lietuvos laisvės kelią:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, jeigu filmuočiau tai lėkčiau filmuoti, bet deja ir kamera sunki ir jau neveikia. Dabar visi turi telefonus, viską gali nufilmuoti. Aš negaliu taip sakyti, kad džiaugiuosi, kas atsitiko Baltarusijoje. Aš tik džiaugiuosi, kad mes per tai prisiminsime savo reikalus. Savo.“

Sekmadienį, Baltijos kelio dieną, organizuojama akcija apsiribos ne tik gyvomis žmonių grandinėmis, vingiuojančiomis iki Baltarusijos sienos. Renkamos ir lėšos. Vieni pagrindinių lėšų rinkėjų jau skaičiuoja 15 tūkstančių eurų. Aukos bus pervestos organizacijai „Be help“. Jos bus skiriamos nuo smurto per protestus nukentėjusiems baltarusiams.

„Tai yra pagrindinė organizacija, kovojanti už demokratijos ateitį šalyje. Tai jiems lėšų reikia viskam, ir šitiems mitingams organizuoti, ir logistikai, ir telefonams, ir panašiai. Šita organizacija padeda žmonėms, kurie yra suimti, kalinami, persekiojami, padeda jų šeimoms, moka teismų baudas“, – kalbėjo akcijos iniciatorė Agnė Zalanskaitė.

Šalies gatvėse palaikymo atmosfera tiesiog tvyro ore. Automobiliuose plevėsuoja vėliavos, prie ambasados susirinkusius žmones, signalais palaiko automobiliais važiuojantys žmonės.

Laisvės kelyje žmonės rankomis kibsis sekmadienio vakarą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų