REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lėktuve iš skausmo vaitojusio Rusijos opozicijos lyderio sąmonės praradimą, komą ir smegenų patinimą Sibiro medikai bando paaiškinti medžiagų apykaitos sutrikimu ir neleidžia išvežti Navalno į Vokietiją, iš kurios į Omską jau atskrido medikų lėktuvas. Tuo pat metu Navalno komandą pasIekė informacija apie ant jo kūno esą rastą itin pavojingą medžiagą, kurios turėtų saugotis visi aplinkiniai.

Lėktuve iš skausmo vaitojusio Rusijos opozicijos lyderio sąmonės praradimą, komą ir smegenų patinimą Sibiro medikai bando paaiškinti medžiagų apykaitos sutrikimu ir neleidžia išvežti Navalno į Vokietiją, iš kurios į Omską jau atskrido medikų lėktuvas. Tuo pat metu Navalno komandą pasIekė informacija apie ant jo kūno esą rastą itin pavojingą medžiagą, kurios turėtų saugotis visi aplinkiniai.

REKLAMA

Pirma – skausmo riksmai lėktuvo salone, tuomet sąmonės netekimas, skubus lėktuvo nusileidimas Omske ir sąmonę praradusio Aleksejaus Navalno gabenimas į ligoninę. O netrukus ir visą pasaulį pasiekusi žinia apie veikiausiai apnuodytą, dabar komos būsenos aršiausią Putino sistemos kritiką.

Viskas kaip pagal mįslingą, rodos, jau ne vieną kartą pasaulio matytą susidorojimo su Kremliui nepatogiu žmogumi scenarijų, dar ir su galimai užnuodyto arbatos puodelio prieskoniu.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tai, kas šiandien vyksta Omske – dar labiau neįtikėtina. Aleksejų Navalną iš šalies į prestižinę ligoninę Berlyne ryte jau atskridusiu medikų lėktuvu išskraidinti norintys jo giminaičiai ir komandos nariai Omske susidūrė su problema.

REKLAMA

„Reikia visiškai stabilizuoti pacientą – tik tuomet galima kalbėti apie gabenimą“, – sako Omsko ligoninės vyr. gydytojas Aleksandr Murachovskij.

Navalno žmona Julija ir jo kolegos sako, kad jau buvo ruošiami dokumentai Navalno skraidinimui į Berlyną, kai netikėtai ligoninės vyr. gydytojo kabinete pasirodė policijos pareigūnė.

„Mes buvome vyr. gydytojo kabinete. Tą akimirką į kabinetą įėjo transporto milicijos atstovė ir rodo telefone: „štai šią medžiagą radome“. O vyr. gydytojas atsako: „Na radote, tai radote…“ Mes priėjome prie tos transporto milicijos pareigūnės, kuri atėjo su telefonu. Klausiam, kokia tai medžiaga? O ji sako: tai slapta tyrimo informacija, negalime atskleisti, bet ši medžiaga mirtinai pavojinga. Ji kelia pavojų ne tik Aleksejaus gyvybei, bet ir aplinkiniams. Visi aplink turi būti su apsauginiais kostiumais“, – pasakoja A. Navalno bendražygis Ivan Ždanov.

REKLAMA
REKLAMA

„Pervežti jo neleidžia. Sako, kad dabar jie to negali padaryti, kad jo būklė netinka pergabenimui. Nors prieš 2 val. viskas klostėsi kitaip, buvo ruošiami dokumentai jo transportavimui. Būtent dėl to čia buvo transporto policija. Manome, tai daroma tam, kad jo organizme esanti cheminė medžiaga išnyktų. Todėl jo neatiduoda. Kad šios medžiagos liekanos išnyktų. Jis yra ne itin geros būklės ir mes, žinoma, negalime pasitikėti šia ligonine“, – teigia opozicionieriaus žmona Julija Navalnaja.

Skelbiama, kad visas bendradarbiavimas su ligoninės medikais, derybos dėl planuojamo Navalno išskraidinimo ir informacijos tiekimas jo artimiesiems netikėtai nutrūko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu ligoninės vyr. gydytojas pareiškė, kad jokių nuodų paciento organizme jie nerado, o ir policijos radinius menkina:

„Tai buvo medžiagos paimtos nuo odos, drabužių, nagų paviršiaus. Šis cheminis komponentas – jau atlikome eilę konsultacijų ir tyrimų – tai eilinė pramoninė chemija, kurią naudoja ir gaminant plastikinius puodelius, kuriuos visi liečia ir iš jų geria.“

Svarbu paminėti, kad Omsko vyr. gydytojo kabinete Navalno kolegos šiandien pastebėjo ir kostiumuotus pareigūnus:

„Pagrindinė diagnozė, kurią labiausiai įtariame, tai angliavandenių balanso sutrikimas. Taigi medžiagų apykaitos sutrikimas. Tą galėjo sukelti smarkus cukraus lygio kraujyje sumažėjimas lėktuve. Tai ir galėjo sukelti sąmonės praradimą.“

REKLAMA

Situacija tampa tiesiog absurdiška – cukraus kiekio kraujyje sumažėjimu medikai bando aiškinti opozicionieriaus skausmo riksmus, sąmonės praradimą, komos būseną, skelbiamą smegenų sutinimą ir draudimą išvykti iš šalies medikų lėktuvu į modernią ligoninę Berlyne.

„Kokie klinikiniai tyrimai, koks taikomas gydymas – viskas nesuprantama, viskas kažkaip slepiama, labai neskaidru“, – kalbėjo A. Navalno daktarė Anastasija Vasiljeva.

Prie ligoninės paraginti vyr. gydytoją paleisti Navalną atėjęs jaunas vyras aiškinasi pareigūnams. Vakar vakare prie FSB pastato Maskvoje taip pat susirinko Kremliaus metodus smerkiantys žmonės.

REKLAMA

Kremliaus valdoma valstybinė žiniasklaida vakar esą net nepranešė apie garsiausio šalies opozicionieriaus mįslingą hospitalizavimą.

Kremlius vakar žadėjęs netrukdyti išskraidinti Navalną į užsienį šiandien sako, kad viskas medikų rankose.

„Reikia vadinti daiktus tikraisiais vardais. Tai, kas nutiko Aleksejui Navalnui – tyčinis apnuodijimas. Dėl to nė kiek neabejoju“, – sako Laisvosios Rusijos fondo viceprezidentas Vladimir Kara Murza.

Vladimiras Kara Murza jau du kartus buvo atsidūręs ligoninėje dėl įtariamo apnuodijimo. Vokiečių specialistai jo kūne buvo aptikę didelę merkurijaus, vario, mangano ir cinko koncentraciją.

„Nuodijimas jau tampa mėgstamiausiu įrankiu kovoje su Vladimiro Putino režimo oponentais. Reikia pabrėžti, kad šis metodas buvo naudojamas ir sovietų sąjungoje“, – pasakoja V. K. Murza.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien vakarėjant Omske buvo sužibusi viltis, kad Navalną pavyks išvežti, kai buvo pranešta, jog į ligoninę pas Navalną įleisti lėktuvu atskridę vokiečių medikai. Bet paaiškėjo, kad jie į pastatą įvesti pro galines duris. Policija, kiti neaiškūs asmenys ir ligoninės personalas Navalno žmonai ir kolegoms neleido susitikti su vokiečių medikais, kurie ne už ilgo išvežti pro tą patį galinį ligoninės išėjimą.

„Tai nepateisinama situacija. Aleksejų mums neatiduoda. Akivaizdu, kad kažkas slepiama. Reikalaujame, kad mums nedelsiant atiduotų Aleksejų iš šios ligoninės ir mes galėtume jį išvežti pas gydytojus, kuriais pasitikime“, – teigia J. Navalnaja.

REKLAMA

Leisti išskraidinti opozicijos lyderį šiandien Maskvą oficialiai paragino Europos Komisija.

Aleksejaus Navalno bendražygiai įtaria, kad jam galėjo būti įpilta nuodų į arbatą, kurią jis gėrė oro uoste prieš skrydį iš Tomsko į Maskvą. Tą dieną jis esą daugiau nieko negėrė ir nevalgė. Vaizdo įrašuose matyti, kad pirmą arbatos puodelį Navalnui galėjo paduoti su juo kartu skridęs kolega, o antrą užsakytą puodelį po 8 minučių Navalnui atnešė kavinės padavėja.

„Dabar labai svarbu išaiškinti viso to aplinkybes. Mes to atkakliai reikalausime, nes informacija, kurią iki šiol žinome – kelia didelė susirūpinimą. Viskas turi būti atlikta skaidriai“, – kalbėjo Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

REKLAMA

„Turi būti išaiškintos visos aplinkybės ir mes labai įdėmiai stebėsime, kaip vystysis situacija ir kaip bus atliekami tyrimai. Ir labai tikiuosi, kad jis bus išgelbėtas, suteiksime visą reikiamą pagalbą“, – sako Prancūzijos prezidentas Emmanuel Macron.

„Aleksejaus Navalno šeima ir gydytojai nusprendė pervežti jį į kitą ligoninę. Tą padaryti būtina jau vien dėl to, kad Omske, kur jis dabar gydomas – tiesiog nėra būtinos įrangos visiems tyrimams ir procedūroms atlikti. Jį pervežti reikia taip pat ir dėl saugumo“, – pasakoja A. Navalno atstovė Kira Jarmyš.

„Tai buvo medžiagos, paimtos nuo odos, drabužių, nagų paviršiaus. Šis cheminis komponentas – jau atlikome eilę konsultacijų ir tyrimų – tai eilinė pramoninė chemija, kurią naudoja ir gaminant plastikinius puodelius, kuriuos visi liečia ir iš jų geria. Pagrindinė diagnozė, kurią labiausiai įtariame, tai angliavandenių balanso sutrikimas. Taigi medžiagų apykaitos sutrikimas. Tą galėjo sukelti smarkus cukraus lygio kraujyje sumažėjimas lėktuve. Tai ir galėjo sukelti sąmonės praradimą“, – teigia A. Murachovskij.

Gydytojai dar pareiškė šiandien prieš pietus, kad tyrimai nerodo Navalno apsinuodijimo, ar nuodų pėdsakų kad nemano, jog Navalnas buvo nunuodytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų