REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Cichanouskaja: prievarta gatvėse privalo baigtis, rinkimai turi būti surengti iš naujo

Papildyta 13.15 val.

Sviatlana Cichanouskaja ragino Aliaksandrą Lukašenką ir Baltarusijos valdžią nutraukti smurtą šalies gatvėse, paleisti politinius kalinius ir suorganizuoti naujus, sąžiningus rinkimus. Nacionaline Baltarusijos lydere neretai vadinama S. Cichanouskaja teigė, kad politikės kelio niekada neplanavo rinktis, o į Baltarusiją grįš, kai jausis rami dėl savo ir savo artimųjų saugumo.

Sviatlana Cichanouskaja ragino Aliaksandrą Lukašenką ir Baltarusijos valdžią nutraukti smurtą šalies gatvėse, paleisti politinius kalinius ir suorganizuoti naujus, sąžiningus rinkimus. Nacionaline Baltarusijos lydere neretai vadinama S. Cichanouskaja teigė, kad politikės kelio niekada neplanavo rinktis, o į Baltarusiją grįš, kai jausis rami dėl savo ir savo artimųjų saugumo.

REKLAMA

S. Cichanouskaja dėkojo spaudos konferencijoje visiems susirinkusiems žurnalistams, nes tai, anot jos rodo, kad žmonėms rūpi tai, kas vyksta Baltarusijoje.

„Aš nesirinkau šio kelio, aš niekada nenorėjau dalyvauti politikoje. Bet likimas taip sudėliojo, kad buvau pastatyta prieš pasirinkimą. Prieš pasirinkimą tarp laisvės ir baimės, tarp tiesos ir melo, tarp meilės savo šaliai ir nuolankumo sistemai. Ir aš padariau savo pasirinkimą“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Reikalauja paleisti politinius kalinius, surengti naujus rinkimus

Jos teigimu, Baltarusijoje šiuo metu žmonės mušami ir kalinami už tai, kad jie reiškia savo nuomonę ir dalyvauja takiose demonstracijose.

REKLAMA
REKLAMA

„Baltarusijoje šiuo metu mano vyras kali vien tik dėl to, kad išdrįso svajoti apie šalį tinkančią gyvenimui“, – sakė S. Cichanouskaja.

Pasak jos, baltarusiai nebenori gyventi mele ir siekia to, kas priklauso kiekvienam žmogui – teisės gyventi, teisės nebūti sumuštam gatvėje, teisės nepapulti į kalėjimą be teismo, teisės į skaidrius, sąžiningus rinkimus.

REKLAMA

„Mes baltarusiai – taikūs ir ramūs žmonės. Bet tie, kurie mus laiko bailiais ir neryžtingais, labai klysta. Jie tikriausiai užmiršo mūsų istoriją ir didžius mūsų senelių ir prosenelių žygdarbius. Šiandien Baltarusija atsibudo, šimtai tūkstančių žmonių miestuose išeina į gatves, norėdami pasakyti: „išeik“, – kalbėjo moteris.

Ji teigė, kad prievarta Baltarusijos gatvėse turi baigtis, politiniai kaliniai privalo būti paleisti į laisvę, o prezidento rinkimai – surengti iš naujo.

„Šito reikalauja Baltarusijos tauta ir ji turi būti išgirsta“, – tikino S. Cichanouskaja.

Į Baltarusiją grįš, kai jausis saugi

S. Cichanouskaja kvietė visus Baltarusijoje streikuojančius darbininkus kurti streikų komitetus, su kuriais bendradarbiaus opozicijos atstovų sukurta koordinacinė taryba.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio žiniasklaidos atstovai klausė, ar kada S. Cichanouskaja planuoja grįžti į Baltarusiją ir, ar ji nesibaimina, kad bus suimta tą minutę, kai įžengs į savo gimtinę.

„Labai myliu savo tėvynę ir aš ten grįšiu, būtinai grįšiu, kai jausiuosi saugi“, – sakė S. Cichanouskaja.

Ji teigė, nesvarsto ar pati dalyvautų iš naujo surengtuose prezidento rinkimuose.

„Šio klausimo neverta svarstyti, nes mūsų pagrindinis uždavinys, kad būtų surengti atviri, sąžiningi rinkimai“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

S. Cichanouskaja dėkojo visoms užsienio valstybėms, kurios remia baltarusių siekį ginti savo teises, tačiau ragino visas šalis gerbti Baltarusijos nepriklausomybę ir suverenitetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, į klausimą, kiek gali trukti demonstracijos šalies gatvėse, atsakys tik laikas.

„Bet žinote, baltarusių tauta jau niekuomet negalės priimti šios valdžios, ji niekada negalės atleisti ir užmiršti viso to smurto, kurį patyrė mūsų piliečiai taikių demonstracijų metu“, – teigė ji.

S. Cichanouskaja nekonkretizavo ar bijo dėl savo ar savo artimųjų gerovės, tik patikino, kad daugelis baltarusių dabar bijo dėl savo saugumo. Išrinktąja Baltarusijos prezidente pasiskelbusi moteris tikino, kad Rusijos valdžios atstovai nebandė susisiekti su ja, kol ji yra Lietuvoje.

Nekonkretizavo atvykimo į Lietuvą detalių

S. Cichanouskaja patvirtino, kad Baltarusijoje įkalintas jos vyras žino, kad ji yra mūsų šalyje.

REKLAMA

„Jis džiaugiasi, kad mes esame saugūs“, – pasakojo S. Cichanouskaja.

Visgi, ji nepanoro detaliau papasakoti apie tą naktį, kai atvyko į Lietuvą. S. Cichanouskaja neatviravo ir apie vaizdo įrašus, kuriuose moteris pasakojo, kad palūžo ir kvietė žmones nebeeiti į protestus.

Kiek anksčiau viešojoje erdvėje pasirodė pranešimų, kad S. Cichanouskaja vaizdo įrašuose nusifilmavo būdama centrinėje rinkimų komisijoje, kur Baltarusijos valdžios atstovai moterį laikė apie 7 val.

„Aš nesu pasiruošusi atsakyti į šį klausimą“, – nukirto S. Cichanouskaja.

S. Cichanouskaja tikisi, kad dabartinė Baltarusijos valdžia įsiklausys į gatvėje esančių protestuotojų balsą.

REKLAMA

„Mums visada buvo sakoma, kad prezidentas myli savo šalį, myli savo tautą. Tai, ką jis mato dabar, rodo, kad žmonės nori permainų. Labai tikiuosi, kad sveikas protas nugalės ir tauta bus išgirsta. Jie pradės dialogą ir įvyks nauji, skaidrūs rinkimai“, – tvirtino S. Cichanouskaja.

Po rinkimų atvyko į Lietuvą

Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose S. Cichanouskaja į Lietuvą atvyko praėjusios savaitės pradžioje po prezidento rinkimų Baltarusijoje.

Lietuvoje moteris kurį laiką buvo saviizoliacijoje, vėliau jai atliktas koronaviruso testas, jis buvo neigiamas.

Būdama Vilniuje S. Cichanouskaja kreipėsi į Europos šalių vadovus ragindama nepripažinti balsavimo rezultatų Baltarusijoje ir pažadėjo, kad jos inicijuota Koordinacinė taryba nedelsdama paskelbs naujus rinkimus su stebėtojais iš užsienio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Autoritariniam lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai lojali centrinė rinkimų komisija paskelbė, esą jis laimėjo rinkimus surinkęs per 80 proc. balsų, o S. Cichanouskaja tegavo apie 10 procentų. Opozicija ir Vakarų valstybės tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti. Šalyje kilo masiniai protestai, streikai. Per keletą dienų pareigūnai suėmė kelis tūkstančius protestuotojų, dalį jų jau paleido. Pranešama apie pareigūnų smurtavimą prieš juos.

Sviatlanos Cichanouskajos spaudos konferencija:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų