REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijoje ketvirtadienį, manoma, bandyta susidoroti su opozicijos lyderiu Aleksejumi Navalnu. Įtariama, kad jis sunkiai apnuodytas. Putino kritikas prastai pasijuto skrydžio metu. Prieš sėsdamas į lėktuvą oro uosto kavinėje jis gėrė juodą arbatą, į kurią, įtariama, ir galėjo būti įpilta nuodingų medžiagų. Šiuo metu Navalnas yra komos būsenos.

Rusijoje ketvirtadienį, manoma, bandyta susidoroti su opozicijos lyderiu Aleksejumi Navalnu. Įtariama, kad jis sunkiai apnuodytas. Putino kritikas prastai pasijuto skrydžio metu. Prieš sėsdamas į lėktuvą oro uosto kavinėje jis gėrė juodą arbatą, į kurią, įtariama, ir galėjo būti įpilta nuodingų medžiagų. Šiuo metu Navalnas yra komos būsenos.

REKLAMA

Skrydžio metu salone iš skausmo vaitoja Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, aršus prezidento Vladimiro Putino kritikas. Prie jo išskubėjo medikai.

Iš Tomsko į Maskvą skridusiame lėktuve incidentą filmuoja rusų didžėjus Pavelas Lebedevas. Jis Navalną sutiko ir oro uoste: opozicionierius prieš skrydį kavinėje su kolegomis ramiai gėrė arbatą. Ir fotografavosi su keleiviais.

„Kai mes jau aukštai pakilome, jis ėjo į tualetą ir ilgai negrįžo. Galvojau, kad tiesiog jo nepastebėjau. Aš sėdėjau su ausinėmis, ramiai sau užsiėmiau muzika. Supratau, kad kažkas nutiko, nuėmiau ausines ir paaiškėjo, kad lėktuvas skubiai leidžiasi Omske. Pamaniau, kad kažkam pasidarė bloga. Pasukau galvą atgal ir supratau, kad Aleksėjus guli“, – sako įvykių liudininkas Pavelas Lebedevas.

REKLAMA
REKLAMA

Lėktuvas staigiai nutupdytas Omske. Čia Aleksėjus Navalnas iš lėktuvo ant neštuvų gabenamas į greitosios automobilį ir išvežamas į Omsko ligoninę. Prie pastato atskuba ir policija, ir FSB pareigūnai – jų pilna koridoriuose. 

REKLAMA

Kartu su Navalnu skridusi jo kolegė Kira Jarmyš įsitikinusi, kad opozicionierius veikiausiai apnuodytas. Esą nuodų galėjo būti įpilta į juodos arbatos puodelį kavinėje, nes tą rytą jis daugiau nieko negėrė ir nevalgė. Tą patvirtina ir kiti lėktuvo keleiviai:

„Jis išėjo prieš tai. Iki gėrimų. Kai juos nešė, jis neėmė ir išėjo.“

Vėliau internete pasirodo ir vaizdo kamerų įrašas iš oro uosto, kuriame neva matyti, kaip prieš skrydį Navalnas ateina prie kavinės staliuko, o netrukus prie jo prisijungęs kolega Ilja Pachomovas atneša Navalnui minėtą arbatos puodelį.

REKLAMA
REKLAMA

Ligoninėje aiškėja, kad Navalno būklė sunki: jam II laipsnio koma, dirbtinai ventiliuojami plaučiai.

„Apsinuodijimas gali būti viena iš sveikatos pablogėjimo priežasčių, bet gali būti ir kitų priežasčių, kurios kilo staigiai ir sukėlė tokius pačius negalavimus. Mes aiškinamės visas galimybes. Atmetam, patvirtinam ir dirbam. Detaliau, deja, negaliu jums papasakoti“, – teigia Omsko ligoninės gydytojas Anatolij Kaliničenko.

Netrukus neskelbiami šaltiniai rusų spaudai praneša, esą pirminė diagnozė – galimas apnuodijimas nenustatytu psichodisleptiku, paprasčiau sakant, haliucinogenu.

Įtariama ir medžiaga – natrio oksibutiratas, kurią tarnybos esą naudoja savo priešams „išjungti“. Skelbiama, kad tam pakanka vos 20–30 ml. šios bekvapės ir bespalvės medžiagos. Pasak Navalno kolegų – daktarai aiškina, jog su karšta arbata opozicionieriaus organizmas galėjo greičiau įsisavinti toksiną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gydytojai ne tik daro viską įmanomą, bet iš esmės gydytojai dabar gelbėja jam gyvybę“, – kalbėjo Omsko ligoninės vyr. gydytojo pavaduotojas Anatolij Kaliničenko.

Į Omsko ligoninę netrukus atvyksta Navalno žmona Julija ir jo asmeninė gydytoja Anastasija Vasiljeva. Tiesa, jų į Navalno palatą neįleidžia, nes esą komos būsenos pacientas nedavė tam leidimo. Opozicionieriaus gydytoja prašo leisti jį išvežti iš šalies į ligoninę Europoje, kur esą galima būtų tikėtis sužinoti tiesą apie jo apnuodijimą.

Tuo metu Kremlius linki Navalnui sveikatos.

„Kaip ir bet kuriam mūsų šalies piliečiui – linkime greičiau pasveikti“, – sako Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

REKLAMA

Į Kremlių dabar visi žvilgsniai, mat viešai net neabejojama, kam būtų naudingas aršiausio Putino sistemos kritiko pašalinimas.

Be to, panašus oponentų pašalinimas Rusijoje jau tampa įprastu. Vos prieš dvejus metus Rusijos agentai Britanijoje cheminiu ginklu Novičiok nunuodijo buvusį šnipą Sergėjų Skripalį.

2015-iais Maskvos centre nušautas tuomet opozicijos lyderiu buvęs Borisas Nemcovas.

O netrukus ir 2015 ir 2017 m. buvo apnuodytas ir Nemcovo kolega Vladimiras Kara Murza.

Dar panašiau atrodo ir Britanijoje rusų agentų nunuodyto Aleksandro Litvinenkos istorija, jam į arbatą buvo įpilta radioaktyviojo polonio.

O 2004 m. išgėrusi arbatos lėktuve pakeliui į Beslaną buvo apnuodyta ir žurnalistė Anna Politkovskaja. Išgyveno. Bet 2006 m. buvo nušauta per Putino gimtadienį Maskvos centre.

REKLAMA

Putino atstovas sako, kad niekas nesipriešintų opozicijos lyderio išskraidinimui iš šalies.

„Jei kreipsis į Kremlių, Sveikatos ministeriją ar kokią kitą tarnybą – savaime suprantama, kad daugelis Rusijos piliečių šiuo laikotarpiu, nors ir uždarytos sienos – skrenda į užsienį. Ir, žinoma, mes būsime pasiruošę greitai svarstyti tokius prašymus. Jei jie bus“, – pasakoja D. Peskovas.

Internete net pradėjo sklisti žinutės, neva Navalnas prieš skrydį viename Sibiro kaime vakarojo iki antros valandos nakties ir jo kraujyje hospitalizacijos metu rasta 0,2 prom. alkoholio, kuris sumaišytas su kokiais nors vaistais galėjo sukelti apsinuodijimą. Navalno kolegos suskubo atmesti tokias žinutes, esą jo komanda naktį nei baliavojo, nei Navalnas šiandien vartojo kokius nors vaistus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sibire Navalnas su komanda esą rinko medžiagą savo naujam tyrimui apie tenykštės Putino Vieningosios Rusijos valdžios nuodėmes.

Aleksejus Navalnas dėl įtariamo apnuodijimo į ligoninę buvo pakliuvęs ir pernai po administracinio arešto. Tuomet jis buvo paveiktas neaiškia chemine medžiaga, kuri sukėlė itin stiprią organizmo alerginę reakciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų