REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vizitas pas kirpėją ar grožio meistrę, į draugų vestuves – tai nėra pateisinamos priežastys palikti saviizoliacijos vietą, spaudos konferencijos metu pabrėžė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Vizitas pas kirpėją ar grožio meistrę, į draugų vestuves – tai nėra pateisinamos priežastys palikti saviizoliacijos vietą, spaudos konferencijos metu pabrėžė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

„Dar vienas prašymas ir kreipimasis yra susijęs su asmenimis, kurie piktnaudžiauja galimybe gauti leidimą palikti izoliacijos vietą“, – sakė ministras.

Jo teigimu, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras indikavo, kad tokių besikreipiančių yra vis daugiau ir daugiau. 

„Tie kreipimaisi yra toli nuo suvokiamų kaip būtinų, pavyzdžiui, vykti į manikiūrą ar kirpyklą paliekant izoliacijos vietą, arba – vykti į draugo ar draugės vestuves. 

Tai nėra tos priežastys, dėl kurių turėtų būti kreipiamasi dėl leidimo palikti saviizoliacijos vietą, juo labiau jei tai yra susiję su lankymusi kažkokioje  masinio susibūrimo vietoj, kas, vėliau matome, tampa židiniais“, – kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras prašė visuomenės geranoriškumo ir neapkrauti specialistų.

„Suprantame, kad gali būti išimtinių aplinkybių, dalyvavimas labai artimo žmogaus laidotuvėse ar kokia kita aplinkybė gali būti pateisinama, bet tai neturėtų būti kirpykla, pedikiūrio ar manikiūro grožio salonas“, – dėstė jis.

REKLAMA

Nauji nurodymai dėl kaukių

Konferencijos metu ministras pabrėžė, kad situacija, deja, negerėja, todėl reikia priimti vis naujus ir naujus sprendimus. 

A. Veryga priminė, kad nuo rytdienos jau įsigalioja pakeisti sprendimai dėl kaukių dėvėjimo tiek atviruose, tiek uždaruose renginiuose, taip yra ir atstumų laikymosi reikalavimai.

„Čia kalbama apie organizuojamus renginius, kur organizatoriai yra įpareigoti, kad nurodymų būtų laikomasi“, – sakė jis.

Kartu jis pateikė daugiau informacijos dėl tų pačių kaukių, kokia ji būtų tinkama.

„Matėme, kad atsirado keistų iniciatyvų dėl kaukių,  pasiūtų iš užuolaidų ir panašiai. Tai noriu priminti, kad kaukė skirta ne tam, kad negautume baudos, o ir jų ne tas tikslas, kas būtų pririnkta pinigų į biudžetą“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras nurodė kriterijus, pagal ką bus vertinama, ar kaukė atitinka kriterijus.

„Čia kalbu pirmiausia ne apie medicininę kaukę, kokią dėviu dabar. Tai kalbame apie pasiūtas kaukes, ji turi sudaryti fizinį barjerą, turi dengti kvėpavimo takus, būti kelių medžiagų sluoksnių, tankaus audinio, būti vientisa, be skylių, nes irgi matome įvairių kūrybiškų sprendimų, kur paliekamos angos kaukėse. 

Skylėtas daiktas nesaugo nei nuo įkvėpimo, nei nuo iškvepiamų lašelių. Ir ji turėtų būti tinkamo dydžio, kad uždengti nosį ir burną“, – sakė ministras.

Protrūkiai grožio salonuose

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informavo, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 32 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 17 iš jų registruota Kauno, 11 Vilniaus, 3 Klaipėdos apskrityse. Dar 1 atvejis patvirtintas Tauragės apskrities gyventojui.  Paskelbta, kad Lietuvoje mirė dar vienas žmogus dėl Covid-19, vyresnis nei 100 metų amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6 atvejai, nustatyti vakarykštę parą, siejami su protrūkiu Kaune veikiančiame grožio salone „Wash and Blow“. Visi asmenys jautė koronavirusui būdingus simptomus. Iš viso su šiuo židiniu siejami 8 COVID-19 ligos atvejai. Vertinama, kad liga šiame grožio salone išplito nuo darbuotojo, kontaktavusio su užsikrėtusiuoju, kurio susirgimo aplinkybės siejamos su laisvalaikio erdve Kauno senamiestyje.

Po kontakto su sergančiaisiais užsikrėtė 25 žmonės, 7 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Per praėjusią parą įvežtinių atvejų neregistruota. 

Ligoninėse šiuo metu nuo koronaviruso gydomi 57 žmonės, penki iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose.

REKLAMA

Apie tai per spaudos konferenciją ketvirtadienį pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

Jos teigimu, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma trims žmonėms, deguonies kaukėmis gydoma 20 žmonių.

Lietuvoje – 82-oji mirtis

NVSC praneša, kad Kauno klinikinėje ligoninėje mirė koronavirusu užsikrėtęs žmogus. Tai 82-oji mirtis šalyje. Mirusysis priklausė asmenų, vyresnių nei 100 metų amžiaus grupei, turėjo gretutinių susirgimų.

COVID-19 liga asmeniui buvo patvirtinta rugpjūčio 13 d. Vertinama, kad žmogus užsikrėtė po kontakto su sergančiuoju artimuoju.   

REKLAMA

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 2528 COVID-19 ligos atvejų, tebeserga 686 asmenų, 1747 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų