REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gali būti, kad jūsų namuose auga juodasis pelėsis, o jūs to net nepastebite. Taip yra todėl, kad pelėsis labai mėgsta tamsias, šiltas ir drėgnas vietas, kurios dažnai yra sunkiai pasiekiamos. Kai pelėsis pradeda plėstis, jo atsikratyti gali būti labai sunku.

Gali būti, kad jūsų namuose auga juodasis pelėsis, o jūs to net nepastebite. Taip yra todėl, kad pelėsis labai mėgsta tamsias, šiltas ir drėgnas vietas, kurios dažnai yra sunkiai pasiekiamos. Kai pelėsis pradeda plėstis, jo atsikratyti gali būti labai sunku.

REKLAMA

Yra daugybė cheminių priemonių, efektyviai naikinančių juodąjį pelėsį, bet daugelio jų sudėtyje yra stiprių chemikalų, kurie gali būti dar kenksmingesni už patį pelėsį. Tačiau yra keletas būdų atsikratyti pelėsio apsieinant be toksiškų chemikalų.

Štai 5 būdai naikinti juodąjį pelėsį naudojant ekologiškus naminiu valiklius:

Kaip pelėsį valyti vandenilio peroksidu

Vandenilio peroksidas yra priešgrybelinė, antivirusinė ir antibakterinė priemonė, kurią rasite bet kurioje vaistinėlėje ir kuri taip pat efektyviai naikina pelėsį. Ją galima saugiai naudoti ant daugumos paviršių, pavyzdžių, ant virtuvės buitinės technikos ir stalų, taip pat vonioje ir ant vamzdžių bei net ant kai kurių sienų.

3% vandenilio peroksido koncentrato įpilkite į buteliuką su purkštuku. Pirma išbandykite priemonę ant nedidelio paviršiaus nematomoje vietoje – taip įsitikinsite, kad vandenilio peroksidas jo nepažeidžia ir nepanaikina spalvos. Tuomet priemonę purkškite ant pelėsio ir palaukite maždaug 10 minučių. Galiausiai pelėsio pažeistą paviršių nušveiskite – naudokite ne daugiau jėgos, nei reikia juodam pelėsiui ir tamsioms dėmėms pašalinti. Kai tik ant paviršiaus nebeliks pelėsio ir kitų nešvarumų, sausai nušluostykite.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pelėsį naikinti actu

Baltasis actas yra švelniai rūgštinga priemonė, kuri valo, šalina nemalonius kvapus ir dezinfekuoja. Actas taip pat naikina 82% pelėsio rūšių, įskaitant ir juodąjį pelėsį, ant poringų ir neporingų paviršių. Jį galima saugiai naudoti ant daugelio paviršių, o netrikdantis jo kvapas greitai išgaruoja.

REKLAMA

Neskiestą actą supilkite į buteliuką su purkštuku. Kadangi baltajame acte yra tik maždaug 20% acto rūgšties, jį dar atskiedus vandeniu poveikis nebus toks efektyvus. Actą purkškite tiesiai ant pelėsio apimto paviršiaus ir palikite veikti vienai valandai. Tuomet nuplaukite vandeniu ir palikite nudžiūti. Acto kvapas turėtų pranykti po poros valandų.

Kaip pelėsį naikinti valgomąja soda

Valgomoji soda ne tik sugeria šaldytuvo kvapus ir padeda nuo graužiančio rėmens, bet ir pasitarnauja atliekant įvairius namų ruošos darbus – taip pat ir naikinant pelėsį. Ją saugu naudoti visai šeimai, ji nekelia pavojaus naminiams gyvūnams, ji ne tik sunaikina juodąjį pelėsį, bet ir sugeria visą drėgmę, dėl kurios pelėsis ir pradėjo formuotis.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtį šaukšto valgomosios sodos įberkite į buteliuką su purkštuku ir tuomet pripilkite vandens. Tada gerai pakratykite, kad soda ištirptų. Pelėsio apimtą paviršių nupurkškite valgomosios sodos ir vandens tirpalu, o tuomet šepetėliu gerai nušveiskite, kad pelėsio ant paviršiaus nebeliktų. Viską nuskalaukite vandeniu, kad neliktų ir valgomosios sodos likučių. Tuomet vėl nupurkškite vandeniu su soda ir nebenuvalykite, bet palikite nudžiūti – taip pašalinsite bet kokius pelėsio likučius ir užkirsite kelią pakartotiniam pelėsio formavimuisi.

Jei juodasis pelėsis labai sunkiai valosi, dvi dalis valgomosios sodos sumaišykite su viena dalimi acto viena dalimi vandens. Viską gerai išmaišykite, kol susidarys tiršta masė. Ja ištepkite pelėsio apimtą paviršių ir palikite nudžiūti. Tuomet gerai nušveiskite ir nuskalaukite vandeniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip juodąjį pelėsį šalinti eteriniais aliejais

Eteriniai aliejai aromaterapiją atnešė į kiekvienus namus, bet šios natūralios priemonės turi ir daugiau panaudojimo būdų. Arbatmedžio aliejus atbaido vabzdžius, pasižymi antiseptiniu poveikiu ir šalina kvapus. Be to, tai viena saugiausių priemonių, norint atsikratyti juodojo pelėsio. Arbatmedžio aliejus yra natūralus fungicidas, greitai nuvalantis pelėsius ir padedantis užkirsti kelią pakartotiniam pelėsio susiformavimui.

Vieną arbatinį šaukštelį arbatmedžio aliejaus sumaišykite su viena stikline vandens, supilkite į buteliuką su purkštuku ir gerai pakratykite, kad vanduo ir aliejus susimaišytų. Purkškite ant pelėsio apimto paviršiaus, valandai palikite nudžiūti, o tuomet nušluostykite mikropluošto šluoste ar sausu rankšluosčiu. Būtinai dėvėkite apsaugines pirštines – kai kuriems žmonėms eteriniai aliejai dirgina odą.

REKLAMA

Kaip pelėsį valyti citrina

Citrinos natūraliai šalina nemalonius kvapus, pasižymi antiseptiniu, balinamuoju ir dėmių šalinamuoju poveikiu, o taip pat puikiai valo ir net gali šalinti juodąjį pelėsį. Didelė rūgščių koncentracija citrinose suskaido pelėsį, todėl jį pašalinti bus lengviau, o pašalinus pelėsį paviršius bus dar ir dezinfekuotas. Negana to, jis taip pat maloniai ir gaiviai kvepės!

Išspauskite 3–5 citrinų sultis į stiklinę ir pilkite ant pelėsio apimto paviršiaus. Palikite penkioms minutėms, o tuomet nuvalykite drėgnu rankšluosčiu. Jei pelėsis labai įsisenėjęs, procedūrą galima kartoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų