REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Jau rugsėjo viduryje „Impuls“ sveikatingumo klubuose Vilniuje startuoja „Be Active“ programa. Tai yra europinio projekto ir #BEACTIVE idėjos pagrindu sukurta programa, skirta skatinti vyresnių žmonių integraciją į aktyvią visuomenę.

Jau rugsėjo viduryje „Impuls“ sveikatingumo klubuose Vilniuje startuoja „Be Active“ programa. Tai yra europinio projekto ir #BEACTIVE idėjos pagrindu sukurta programa, skirta skatinti vyresnių žmonių integraciją į aktyvią visuomenę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra lyg tiltas į mankštinimosi ir sportavimo pasaulį. Ši priemonė padės suaugusiems, niekada nesportavusiems asmenims pamilti judesį ir sveikesnį bei aktyvesnį gyvenimą. Tai – unikali programa ir galimybė Lietuvos žmonėms pasukti sveikesniu gyvenimo keliu. Keliu su daugiau fizinio aktyvumo, teisingesne ir paprastesne mityba, geresne nuotaika, motyvuojančia energija, su daug naujų bendraminčių ir galbūt būsimų bendražygių“, – kalbėjo viena iš šios idėjos iniciatorių, „Impuls“ trenerė Simona Pajaujienė.

REKLAMA

„Be Active“ programa skirta iki šiol nesportavusiems arba mažai su sportu susijusiems 40-50 metų žmonėms. Per šešias savaites įvyks 12 treniruočių, o kiekvieną iš jų sudarys skirtingos temos bei edukacinė veikla.

„Vyresniems žmonėms sportavimas yra ne galimybė, o būtinybė! Visiems jau ne naujiena, kad judesys yra medicina, tik žmogus darosi tingus, o dauguma vis dar galvoja, kad tabletėmis ar pasyviomis procedūromis sustabdys laiką ar pagerins sveikatą. Deja, turiu nuvilti – nėra nieko geriau už aktyvų judesį, fizinį darbą, malonų ir emocijų nuspalvintą fizinį krūvį. Tai pats geriausias jaunystės eliksyras ir gyvenimo kokybės garantas“, – pabrėžė S. Pajaujienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ir iš tiesų, kol judame – tol iš tiesų gyvename. Svarbu suprasti, kad visos mūsų kūno sistemos kenčia nuo pasyvios ir sėslios gyvensenos, kuri su amžiumi tarsi savaime tampa norma. Dauguma senjorų vis dar stereotipiškai galvoja, kad mankšta – tai ponų ar neturinčių ką veikti žmonių prisigalvojimas ar mada. Taip pat daug žmonių labai anksti pradeda galvoti, kad sveikata per silpna, kad visas gyvenimas jau pragyventas.

„Aktyvus gyvenimas – skubi ir būtina pagalba savo kūnui. Ir kada, jei ne dabar – kai užauginti vaikai, kai pasiekta karjera ar garbingai atitarnauta darbo lauke, kai finansai nebėra tokie „degantys“ ir poreikiai mažesni, o ir paskolų jau galbūt nebelikę – galima skirti laiko sau? Viskas labai paprasta – jūs patys esate savo gyvenimo kūrėjai. Ir jei norite gyventi iš tikrųjų – su vaikais, anūkais, šeimos, draugų rate linksmai ir kokybiškai, o ne prie gydytojo kabineto, vaistinės ar reabilitacijos įstaigose – tai mankšta ir sveikesnė gyvensena yra jūsų vaistas“, – nuoširdžiai kalbėjo sveikatingumo specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

40-50 metų – įdomus amžius. Tai tarsi brandos „aukso amžius“. Iš dalies ją lemia jūsų genetika, bet didžiąja dalimi – tai gyvensenos ir fizinio pajėgumo rezultatas. Tokio amžiaus žmonės yra labai įvairūs ir dažnai sunku net apibūdinti kai kurių asmenų biologinį amžių. „Be Active“ užsiėmimai suteiks ne tik praktinės naudos, bet ir daug žinių, kurios labai pravers ateityje.

„Jeigu iki 40 metų buvo galima sau leisti bet ką, gyventi tenkinant kartais keistus poreikius, kvailioti, nuodyti, engti, bandyti savo organizmo limitus, tai dabar būtų pats laikas pagalvoti apie savo ateitį – savo senėjimą ir būsimą gyvenimą. „Active aging“ ir yra sąvoka, paaiškinanti, kad dabar 40-45+ metų amžius yra pats laikas pradėti rūpintis tuo, kaip gyvensime vėliau (60+). Šis amžius dažnai susijęs su stresu, perdegimo sindromu, galbūt kova su priklausomybėmis ir galvojimu, kad liksiu amžinai jaunas. Deja, biologinis laikrodis, rodos, pradeda skambinti vis dažniau ir kartais – visai netikėtai. Dėl to pats laikas yra imti gyvenimo kontrolę į savo rankas“, – aiškino S. Pajaujienė.

REKLAMA

Minėto amžiaus žmonėms labai tiks „Body@Mind” treniruotės, streso valdymo metodikos, nes būtina atstatyti ryšį tarp kūno, proto ir sielos. Visi užsiėmimai „Be Active“ metu bus atliekami su tiksliu instruktažu.

„Žinoma, nereikėtų galvoti, kad didesnių fizinių krūvių žmogus virš 40 metų jau negali įveikti. Gali ir tai net būtina, nes reikia pastimuliuoti hormonų sistemą. Taip pat būtinos širdį stiprinančios veiklos, jėgos ar treniruotės su pasipriešinimų dienos, smegenų stimuliaciją aktyvinančios ir koordinaciją bei pusiausvyrą gerinančios veiklos. Labai svarbus tampa miegas, jo ilgumas ir kokybe. Taip pat reikėtų žinoti, kad šiame amžiuje organizmas daug stipriau reaguoja į nesveikos mitybos pasirinkimus, alkoholį, rūkymą“, – aiškino S. Pajaujienė.

REKLAMA

Patyrusi trenerė taip pat pabrėžė, kad vyresnio amžiaus žmonėms pradėti sportuoti savarankiškai yra pavojinga. Dėl to rekomenduojama naudotis trenerių paslaugomis, kurie padės praeiti pirmąjį parengiamąjį etapą į judesio ir treniruočių pasaulį.

Edukacinės programos „Let‘s BeActive“ teorija yra parengta asmenims, kuriems svarbu žinoti ne tik, ką daryti treniruočių metu, bet ir kodėl tai reikia daryti.

„Ši teorija – tai minimumas žinių sportuojančiam, kurios turėtų suteikti suvokimą apie kūną, fizinio krūvio būtinybę ir jo poveikį, treniruočių tipus, jų pasirinkimus. Kadangi maistas taip pat yra vaistas, todėl bus temų apie mitybą, papildų vartojimą, kūno masės kontrolės programas. Visa medžiaga būtinai sportavimo naujokui, bet ji tikrai būtų naudinga ir labai seniai sportavusiems žmonėms“, – pridūrė S. Pajaujienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai džiaugiamės galėdami pasiūlyti šį projektą savo klubuose. Vyresnio amžiaus žmonių poreikiai dažnai yra nepelnytai pamirštami mūsų rinkoje, o juk judėjimas svarbus bet kuriame amžiuje! Jeigu žmonėms patiks, tikrai kartosime šią iniciatyvą ir kituose Lietuvos miestuose!“ – projektu džiaugėsi „Impuls“ marketingo vadovė Donata Visockaitė – Laurinčikienė.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia: https://www.impuls.lt/blogas/naujienos/naujiena-vilniuje-pazinkite-sveikatingumo-pasauli-uz-neitiketinai-gera-kaina

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų