REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kelias dienas tv3.lt pasiekė žinia apie galimai pavojų žmogaus gyvybei keliančią situaciją Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje. Portalui pavyko susisiekti su moterimi, kurios mama šiuo metu panirusi į komą ir yra gydoma ligoninės slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje. Moteris kaltina ligoninę ir skyriaus vadovę aplaidumu bei piktybišku elgesiu tiek su jos mama, tiek su visa šeima. Respublikinės Klaipėdos ligoninės atstovai sako, kad skundus jie gavo ir jau pradėtas vykdyti vidinis auditas.

Prieš kelias dienas tv3.lt pasiekė žinia apie galimai pavojų žmogaus gyvybei keliančią situaciją Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje. Portalui pavyko susisiekti su moterimi, kurios mama šiuo metu panirusi į komą ir yra gydoma ligoninės slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje. Moteris kaltina ligoninę ir skyriaus vadovę aplaidumu bei piktybišku elgesiu tiek su jos mama, tiek su visa šeima. Respublikinės Klaipėdos ligoninės atstovai sako, kad skundus jie gavo ir jau pradėtas vykdyti vidinis auditas.

REKLAMA

Su portalu bendrauti sutikusi pacientės dukra (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pasakoja, kad jos senyvo amžiaus mama ilgą laiką kovojo su nemiga ir nerimu, todėl dar prieš kurį laiką pradėjo gydytis Respublikinės Klaipėdos ligoninės moterų psichiatrijos skyriuje. Liepos 15 d., po šlaunikaulio lūžio operacijos, iš Mažeikių kilusi pacientė buvo perkelta į tos pačios ligoninės slaugos bei palaikomojo gydymo skyrių, kur jai buvo pažadėtos geros sąlygos ir visas reabilitacinis kompleksas.

Tačiau, kaip teigia tv3.lt kalbinta ligonės dukra, ji sulaukė visai ne to – vietoje greito ir malonaus atsigavimo po operacijos moteris beveik negaudavo nei maisto, nei vandens, o artimiausiems šeimos nariams be jokios tikslios priežasties buvo draudžiama ją lankyti.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį penktadienį moteris paniro į komą, jos artimieji sako, kad apie tai jiems buvo pranešta tik pirmadienį, o aplankyti savo kritinės būklės mamos dukroms neleidžiama iki šiol.

REKLAMA

Dukros nesupranta, kodėl moteris buvo marinama badu

Pašnekovė pasakoja, kad paguldyta į slaugos skyrių jos mama sutikdavo valgyti tik tuomet, kai būdavo maitinama vienos iš savo dukrų. Tačiau to daryti joms neleido ligoninės personalas.

„Nežinau, ar ji iš principo atsisakė valgyti, ar dėl psichinės būsenos. Nuo to laiko, kai pakliuvo į tą skyrių, ji atsisakė valgyti. Kiek tekdavo ateiti ir pabendrauti su personalu, jie visada sakydavo, kad mama nieko nevalgo ir jie nesupranta, kaip ji vis dar yra gyva“, – skaudžiais prisiminimais dalinasi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau didžiausia problema, pasak moters, yra tai, kad nei vietoje dirbęs personalas, nei pati skyriaus vedėja dėl neaiškių priežasčių taip ir nesutiko ligonei įstatyti lašelinės arba įvesti medicininio zondo, bent jau tokiu būdu suteikiant jai trūkstamų medžiagų ir skysčių.

„Prašydavau medikų, kad ją pagirdytų. Man teigdavo, kad negalima, nes ji dėl to ir nevalgo. Kai paklausiau skyriaus vedėjos, kodėl neįvestas joks zondas, ji man atsakė: aš bijau, kad jeigu įvesiu zondą, ji atsibus, manęs paklaus kodėl ir aš nežinosiu, ką atsakyti“, – pasakoja ligonės dukra.

Pašnekovė sako iš karto pagalvojusi, kad jos mama taip numirs iš bado, tačiau teigia, jog jai nieko nepavyko pakeisti ar perkalbėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris taip pat atskleidžia, kad dėl savo psichinės būsenos ir nemigos bei nerimo sutrikimų jos slaugos skyriuje gulinti mama buvo pavadinta „neadekvačia“.

Vis dėl to, kaip teigia pati pašnekovė, ligoninės psichiatras buvo ištyręs ir nustatęs, kad pacientė su psichika didelių problemų neturi.

Šeima sako negalinti pamatyti pacientės

Savo vis prastėjančios sveikatos mamą aplankyti bandžiusios seserys ne vieną kartą buvo paprašytos palikti ligoninę, tam nepateikus jokios aiškios priežasties. Kartą paklausus kodėl, joms buvo pasakyta: „atėjote mūsų kritikuoti“.

„Ją turėjo vežti daryti pakartotinio rentgeno po šlaunies kaulo lūžio operacijos. Aš pasisiūlau ją palydėti, kad šalia būtų artimas žmogus. Man pasakė – ne. Gydytoja pasakė, kad veš ketvirtadienį, slaugytoja, kad trečiadienį. Su manimi elgėsi kaip su kokiu durniumi“, – tv3.lt aiškina moteris.

REKLAMA

Pašnekovė pripažįsta, kad padėtis visiškai suprastėjo tuomet, kai jos mama praėjusį penktadienį staiga netikėtai paniro į komą.

„Pirmadienį man paskambino iš skyriaus, pasakė, kad jūsų motina vežama į ligoninę. Aš paklausiau, kas atsitiko ir man pasakė, kad nepergyvenčiau, nes jos spaudimas geras. Nuvažiavau į ligoninę – ji komoje, visa geltona, šlapimas tamsiai rudos spalvos“, – dabartinę situaciją atskleidžia ligonės dukra. Ji teigia, kad mama buvo tiesiog numarinta badu. 

Tačiau net ir sunkioje būklėje ligonės pamatyti gyvai ir vėl nebegali nei vienas iš artimųjų.

„Nebeįleidžia. Pasakė, kad jos būsena yra per daug gera. Kai bus jau prie mirties – tuomet įleis. Sako, kad dėl viruso jie dabar įleidžia tik kai žmogus jau prie mirties slenksčio, tačiau dabar situacija yra tokia, kad tikrai reikia ieškoti kitokių sprendimo būdų“, – tv3.lt skundžiasi moteris.

REKLAMA

Respublikinė Klaipėdos ligoninė situacijos kol kas nekomentuoja

Antradienį pacientės dukra pateikė skundą Respublikinės Klaipėdos ligoninės administracijai.

Susisiekus su ligoninės direktoriaus pavaduotoju Zigmu Juzumu, jis patvirtino, kad skundas yra gautas, tačiau atsisakė kol kas plačiau komentuoti situaciją.

„Dabar negalime pateikti jokių nepagrįstų ar emocinių komentarų. Šiuo metu yra sudaryta vidinė audito grupė, jie ir mūsų teisininkai tiria istoriją ir aiškinamės, kas iš tikrųjų vyko“, – tv3.lt kalba Z. Juzumas.

Kaip teigia pats medikas, tyrimas gali užtrukti apie savaitę ir tik tuomet bus aišku, kas iš tikrųjų pastarąjį mėnesį vyko slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kokių veiksmų bus imamasi, jeigu kaltinimai pasitvirtins, Z. Juzumas sako jokios tikslesnės informacijos taip pat dar kol kas negalintis atskleisti.

„Žiūrėsime, kokia bus situacija. Ieškome, kokios yra bėdos ir kokie yra lūkesčiai – pagrįsti ar nepagrįsti, iš to ir bus daromos išvados. Po to tikrai bus imamasi veiksmų ir esant reikalui koreguojami procesai“, – sako Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų