REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Endometriozė – lėtinė ir nepagydoma liga, kuria vien Didžiojoje Britanijoje serga maždaug du milijonai moterų.

Endometriozė – lėtinė ir nepagydoma liga, kuria vien Didžiojoje Britanijoje serga maždaug du milijonai moterų.

REKLAMA

Šią ligą turi viena iš 10 moterų, bet jos diagnozavimas kartais užtrunka net visą dešimtmetį.

Ši skausminga liga pasireiškia tuomet, kai gimdos vidiniai audiniai randami ir kitose kūno vietose – pavyzdžiui, kiaušidėse, kiaušintakiuose, pilvo ertmėje bei šlapimo pūslėje.

Tiksli šios ligos priežastis nežinoma, bet manoma, kad ji yra paveldima ir priklauso nuo aplinkos faktorių.

Nepaisant to, kad tai – antras pagal dažnumą ginekologinis sutrikimas Didžiojoje Britanijoje, endometriozės diagnozės moterys kartais laukia ištisus dešimt metų.

Ekspertai tai aiškina tuo, kad šios ligos simptomai dažnai ignoruojami arba supainiojami su kitų ligų simptomais, rašoma the.cun.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Dr. Sarah Jarvis, šeimos gydytoja ir „Patient.info“ klinikos direktorė sakė: „Vienas didžiausių iššūkių diagnozuojant endometriozę yra tai, kad jos simptomai dažnai supainiojami su kitomis problemomis.“

REKLAMA

Deja, nuo endometriozės gydymo nėra, bet kuo anksčiau paaiškėja ši diagnozė, tuo anksčiau galima imtis įvairų priemonių, kurios padės išvengti metų metus besitęsiančių skausmų.

Geriausias būdas tai padaryti – atkreipti dėmesį į endometriozės požymius.

Štai su dr. Sarah Jarvis pagalba sudarytas 6 simptomų sąrašas.

1. Sunkios mėnesinės

Vienas pagrindinių endometriozės simptomų yra skausmingos mėnesinės, bet šis skausmas paprastai yra intensyvesnis nei „normalūs“ mėnesinių skausmai ir prasideda kelios dienos prieš mėnesines bei baigiasi kartu su mėnesinėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Daugeliui moterų skauda apatinę pilvo dalį ir dubens sritį – toks skausmas sustiprėja per mėnesines, bet niekada visai neišnyksta.

2. Skausmas sekso metu ir po jo

Skausmingas seksas, ypač jei įsiskverbimas yra gilus – tai dar vienas dažnas endometriozės simptomas. Toks skausmas gali nepraeiti net ir kelios valandos po sekso.

Įsiskverbimas ir kiti su seksu susiję judesiai gali suspausti ar ištempti endometrinius audinius, ypač jei jų yra iškart už makšties, apatinėje gimdos kaklelio dalyje.

3. Nevaisingumas

Dėl endometriozės taip pat gali būti sunkiau pastoti.

Jei sergate endometrioze ir bandote pastoti, bet nepavyksta, svarbu kreiptis į gydytojus ir klausti patarimo ginekologo ar vaisingumo specialisto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Kraujavimas tarp mėnesinių

Kraujavimas tarp mėnesinių gali neatrodyti labai reikšminga problema, bet tai – vienas endometriozės požymių.

„American Journal of Obstetrics and Gynecology“ publikuotas tyrimas parodė, kad kraujavimas prieš mėnesines yra vienas reikšmingiausių endometriozės simptomų.

5. Skausmas tualete

Skausmas gali būti juntamas ir šlapinantis bei tuštinantis, kartais šlapimas ir išmatos gali būti kraujingi.

Taip pat endometrioze sergančios moterys patiria silpnumą, diarėją, vidurių užkietėjimą, pilvo pūtimą ir pykinimą.

Dr. Sarah Jarvis sako: „Deja, net ir diagnozavus endometriozę ją gydyti nėra lengva.

Jei nenorite pastoti, tuomet galima naudoti hormonines priemones (pavyzdžiui, intravaginalinę spiralę, kuri išleidžia hormonus), kurios yra derinamos su kontraceptinėmis tabletėmis.

REKLAMA

Dar įmanomi kitos hormoninio gydymo priemonės, vadinamos „GnRH“ analogais, progesterono hormoninės tabletės bei danazolis.

Kartais atliekamos ir operacijos, kurių metu gydytojai per nedidelę ertmę įstato lankstų teleskopą ir pašalina gimdos audinius iš pilvo ertmės. Histerektomija paprastai pasiliekama tam atvejui, kai daugiau niekas nepadeda.

6. Silpnumas

Endometriozė paprastai pasižymi gausiomis ir skausmingomis mėnesinėmis, bet kai kurioms moterims gali pasireikšti silpnumas ir visiškas energijos trūkumas.

Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad daugelis endometrioze sergančių moterų daug dažniau jaučiasi pavargusios.

2018 metų tyrimas, publiuotas žurnale „Human Reproduction“ atskleidė, kad šia liga sergančios moterys taip pat septynis kartus dažniau skundžiasi nemiga bei šešis kartus dažniau serga depresija.

Mokslininkai sako: „Silpnumas yra dažnai nuvertinamas endometriozės simptomas, nes jis pasireiškia daugumai endometrioze sergančių moterų, o mokslinėje literatūroje šia tema jis retai aptariamas.“

Jei įtariate, kad galite sirgti endometrioze, svarbu apie tai pasikalbėti su savo gydytoju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų