REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po rinkimų Baltarusijoje kruvini susirėmimai tęsiasi jau antrą savaitę. Nors kai kurios valstybės, tarp kurių yra ir Lietuva, nepripažįsta Aleksandro Lukašenkos teisėtai išrinktu šalies vadovu, jis nesitraukia ir sakosi esąs Baltarusijos prezidentas. Minske esantis ir įvykius stebintis Denisas Dudinskis sutiko pakomentuoti ir papasakoti apie esančią situaciją.

Po rinkimų Baltarusijoje kruvini susirėmimai tęsiasi jau antrą savaitę. Nors kai kurios valstybės, tarp kurių yra ir Lietuva, nepripažįsta Aleksandro Lukašenkos teisėtai išrinktu šalies vadovu, jis nesitraukia ir sakosi esąs Baltarusijos prezidentas. Minske esantis ir įvykius stebintis Denisas Dudinskis sutiko pakomentuoti ir papasakoti apie esančią situaciją.

REKLAMA

Denisai, panašu, kad žmonės pavargo nuo demonstracijų, o valdžia perėjo į puolimą – vėl gatvėse matome OMON’ą. Kokios nuotaikos Minske šiuo metu?

„Padėtis Baltarusijoje dabar tokia: abi šalys nuo aktyvių veiksmų perėjo prie pozicinės kovos ir informacinio karo. Dabar esu prie BTV pastato. Jūs matote, kad visi priėjimai prie pastato aptverti ir į vidų negali patekti be specialaus leidimo. Iš Baltarusijos televizijos per paskutines dienas išėjo daug specialistų, o į jų vietą pasodino žmones iš Rusijos. Taip išeina, kad Baltarusijos naujienas dabar gamins Rusijos TV specialistai“

Panašu, kad Gardino miesto valdžia perėjo į žmonių pusę – ar tikrai ir kaip tai įvyko?

„Tai viena iš svarbiausių naujienų dabar – Gardinas išsivadavo nuo Minsko įtakos. Vakar šio miesto valdžia leido laisvai rengti visus mitingus ir eitynes, taip pat pažadėjo padėti juos organizuojant. Vietiniuose TV kanaluose buvo leista kalbėti abiem pusėms, o kas labai svarbu – buvo paskelbta visų sulaikytųjų amnestija.“

REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijoje – vėl suiminėjami protestuotojai

Baltarusijos policijos pareigūnai trečiadienį pradėjo vėl suiminėti protestuotojus, kurie toliau eina į gatves, reikalaudami autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos atsistatydinimo, opozicijos lyderiams suformavus koordinavimo tarybą ir toliau reikalaujant pakartotinių rinkimų. 

REKLAMA

Kelios dešimtys žmonių buvo sulaikyta prie Minsko traktorių gamyklos (MTZ), kur darbininkai streikuoja nuo pirmadienio, naujienų agentūrai „The Associated Press“ pranešė gamyklos streiko komiteto lyderis Siarhejus Dylevskis.

Tuo metu Baltarusijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad policija sulaikė tik du protestuotojus, o likusią minią nustūmė į šalį.

Kelias pastarąsias dienas policija nesikišo į taikius protestus. Sulaikymai prasidėjo likus kelioms valandoms iki pirmojo naujos Koordinavimo tarybos posėdžio. Taikų valdžios perdavimą turinti užtikrinti taryba smerkia A. Lukašenkos „bandymą užgrobti valdžią“ šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

A. Lukašenka, praėjusią savaitę, opozicijos teigimu, suklastotuose prezidento rinkimuose užsitikrinęs šeštą kadenciją ir gavęs 80 proc. rinkėjų balsų, trečiadienį vėl užsipuolė opoziciją dėl „alternatyvių (valdžios) institucijų“ kūrimo ir perspėjo dėl baudžiamosios atsakomybės.

„Jeigu kas nors galvoja, kad vyriausybė klumpa ir svyruoja, jūs klystate“, – pareiškė A. Lukašenka per susitikimą su saugumo pareigūnais. – Mes nesvyruosime“.

Anksčiau šią savaitę opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja paragino Europos lyderius nepripažinti A. Lukašenkos „suklastotų rinkimų“ rezultatų.

„Raginu jus nepripažinti šių suklastotų rinkimų. [Aliaksandras] Lukašenka prarado bet kokį legitimumą mūsų žmonių ir viso pasaulio akyse“, – vaizdo įraše sakė 37 metų S. Cichanouskaja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Remiantis oficialiai paskelbtais rezultatais, susiskaldžiusią opoziciją suvienijusi ir dešimtis tūkstančių žmonių į savo palaikymo mitingą sutraukusi buvusi anglų kalbos mokytoja rinkimuose surinko tik kiek daugiau nei 10 proc. balsų. 

S. Cichanouskaja rinkimų rezultatus pavadino suklastotais ir pareikalavo perskaičiuoti balsus, tačiau netrukus pabėgo iš Baltarusijos į Lietuvą. Jos rinkimų štabas sakė, kad S. Cichanouskaja buvo valdžios priversta tai padaryti.

Pirmadienį S. Cichanouskaja paskelbė, kad yra pasirengusi imtis nacionalinio lyderio vaidmens, kad palengvintų pakartotinų rinkimų organizavimą, o jos bendražygiai pranešė apie įkurtą Koordinacinę tarybą taikiam valdžios perdavimui užtikrinti.

REKLAMA

„Siekdama palengvinti taikų valdžios perdavimą, inicijavau Baltarusijos nacionalinės Koordinacinės tarybos įkūrimą“, – sakė S. Cichanouskaja vaizdo įraše, trečiadienį paskelbtame „Telegram“ kanale „Strana dlia žizni“ („Šalis gyvenimui“).

Anot jos, Taryba „vadovaus taikiam valdžios perdavimui dialogo keliu. Ji nedelsdama paskelbs naujus, sąžiningus ir demokratinius prezidento rinkimus; juose dalyvaus tarptautiniai stebėtojai“.

A. Lukašenka ne kartą atmetė raginimus trauktis iš posto ir atsisako derėtis su opozicija. Antradienį jis pareiškė, kad opozicijos įkurta Koordinacinė taryba yra mėginimas užgrobti valdžią ir pagrasino imtis „adekvačių priemonių“. Pirmasis tarybos posėdis turi įvykti trečiadienį.

REKLAMA

Po rugpjūčio 9 dienos rinkimų Baltarusijoje protestuoti išėjo šimtai tūkstančių žmonių. Protestai tęsiasi jau 10 dienų, nors policija žiauriai ėmėsi malšinti protestus ir per pirmas keturias dienas suėmė beveik 7 tūkstančius demonstrantų, šimtus jų sužeidė guminėmis kulkomis, garsinėmis granatomis ir guminėmis lazdomis. Mažiausiai trys protestuotojai žuvo. 

Šią savaitę streikuoti pradėjo kelių stambių gamyklų darbuotojai, reikalaujantys prezidento atsistatydinimo. Tarp streikuojančiųjų yra didžiulė trąšų gamykla „Belaruskalij“, pagaminanti penktadalį pasaulio kalio trąšų. Trečiadienį Minske atsinaujino demonstracijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų