REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius sukritikavo Sveikatos apsaugos ministeriją ir jos vadovą Aurelijų Verygą. Merui atrodo neprotinga, kad Astravo atominės elektrinės (AE) avarijos atveju, jodo tabletes gyventojams dalintų mikrorajonų seniūnai, kaip prašo ministerija, o ne vaistininkai.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius sukritikavo Sveikatos apsaugos ministeriją ir jos vadovą Aurelijų Verygą. Merui atrodo neprotinga, kad Astravo atominės elektrinės (AE) avarijos atveju, jodo tabletes gyventojams dalintų mikrorajonų seniūnai, kaip prašo ministerija, o ne vaistininkai.

REKLAMA

„Pakalbėkime apie rimtus dalykus – Astravą, Lietuvos pasirengimą nelaimėms ir kaip socialistiniai įsitikinimai bei biurokratija mus visus laiko kvailiais ir šiam pasirengimui trukdo“, – savo įrašą socialiniuose tinkluose pradeda sostinės galva.

R. Šimašius teigė, kad jei Astravo AE įvyktų avarija ir tai nutiktų vieną iš 16 dienų per metus, kai vėjas pučia link Vilniaus, kiekvienam gyventojui reikėtų išgerti kalio jodido, tam, kad organizmą apsisaugotų nuo radiacijos (neišgėrus jodo tablečių, skydliaukė prisitrauks radioaktyvaus jodo).

„Taigi, tų tablečių reikia turėti. Ir turėti po ranka. Gerai, kad valdžia sugalvojo, jog šias tabletes atitinkamuose pasienio regionuose žmonėms reikia išdalinti. Puiku – rūpestis, dėmesys. Tačiau klausimas – kaip išdalinti visiems, kad būtų tikrai patogu ir protinga“, – svarstė R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Vilniuje yra keli šimtai vaistinių, jose dirba vaistininkai, apmokyti patarti žmonėms apie vaistų vartojimą, šalutines reakcijas.

„Atrodytų, kas gali būti paprasčiau nei kalio jodido tablečių išdalinimas per vaistines? Juo labiau, kad jos sutinka tai daryti ir pagal įstatymus tik jos bei medikai ir tegali disponuoti vaistais iki kol jie pasiekia pacientą. Būtent tokį kelią visada ir kvietėme pasirinkti, suderinome, kad jis vyktų sklandžiai“, – tvirtino Vilniaus meras.

REKLAMA

Tačiau, anot R. Šimašiaus, sveikatos apsaugos ministras suplanavo kitaip. Jo teigimu, ministerija Vilniaus savivaldybei įteikė šimtus tūkstančių dozių vaistų, nors nei pati ministerija turi teisę jais disponuoti, nei savivaldybė tokią teisę turi. R. Šimašiaus teigimu, įteikdama tabletes, ministerija liepė išvežioti šiuos vaistus po seniūnijas, kad seniūnai išdalintų žmonėms.

„Dabar užduosiu jums klausimą – kur jūsų artimiausia vaistinė? OK, tikrai žinote, ir ne vieną. O kur seniūnija? Kada buvote vaistinėje? O kada seniūnijoje? Ko mieliau paklaustumėte apie kalio jodido vartojimą – vaistininko ar seniūno? Kieno darbo laikas jums atrodo patogesnis? Kas gali priimti didesnį srautą gyventojų?“ – klausė R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Meras svarstė, kaip seniūnams seksis atlikti savo tiesioginį darbą, kol jis gyventojams dalins jodo tabletes. R. Šimašiaus teigimu, Vilniuje vienam seniūnui vidutiniškai tenka 30 tūkst. gyventojų, kas yra beveik 10 tūkst. daugiau nei visame Švenčionių rajone.

„Aš suprantu, kad dabartinis mūsų sveikatos apsaugos ministras yra įsitikinęs socialistas ir tiesiog nekenčia privataus verslo. Tai jis pademonstravo ne kartą. Tačiau aš visiškai nesuprantu, kaip galima dėl to sau leisti apsunkinti ar net į pavojų statyti žmonių gyvenimus.

Aišku, nesunku suprasti valdančiųjų išskaičiavimą, kodėl priimtas toks keistas sprendimas. Spėju, kad seniūnas geriau nei vaistininkas paaiškins kam už tą tabletę reikia dėkoti. Gerai bent tiek, kad nesugalvota rinkimų apylinkėse per rinkimus šių tablečių dalinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien aš kreipiuosi – ministre, nustokite žaisti savo ideologinius ir politinius žaidimus žmonių sveikata. Supraskite pagaliau, kad žmonės vaistų eina į vaistinę. Mes kiekvienas turime daug iššūkių, kuriuos sunku įveikti. Bet šitą – juk tikrai nesunku. Tiesiog tereikia klausytis argumentų ir dirbti, kad žmonėms būtų geriau“, – rašė R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų