REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijoje dešimta protestų prieš diktatorių Lukašenką diena. Tuo metu kai vis daugiau baltarusių reikalauja Lukašenką pasitraukti ir išlaisvinti nukankintus politinius kalinius, tautos pasitikėjimą praradęs prezidentas atsikeršija spjūviu į veidą. Šiandien jis medaliais apdovanojo kelis šimtus brutaliai protestus malšinusius pareigūnus.

Baltarusijoje dešimta protestų prieš diktatorių Lukašenką diena. Tuo metu kai vis daugiau baltarusių reikalauja Lukašenką pasitraukti ir išlaisvinti nukankintus politinius kalinius, tautos pasitikėjimą praradęs prezidentas atsikeršija spjūviu į veidą. Šiandien jis medaliais apdovanojo kelis šimtus brutaliai protestus malšinusius pareigūnus.

REKLAMA

Prie Minsko izoliatoriaus būrys žmonių su gimtadieniu sveikina kalinamą Siarhejų Cichanouskį – opozicijos atstovą, kuriam režimas neleido mesti iššūkio Aleksandrui Lukašenkai rinkimuose ir kurio žmona Sviatlana prisiėmė nacionalinės baltarusių tautos lyderės vaidmenį.

Naujame įraše ji apgailestauja, kad vyras gimtadienį sutinka ne su šeima, o kalėjime, kad diktatoriaus propaganda jį – patriotą – pavertė nusikaltėliu ir perduoda Baltarusijos žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

Ji perduoda tokią žinutę:

„Vienas žmogus baimėje laiko šalį jau 26 metus. Vienas žmogus iš baltarusių atėmė jų pasirinkimą. Mano vyras Siarhejus Cichanouskis prašo, kad perduočiau jo žodžius. Jis ir kiti politiniai kaliniai sėdi. Jis prašo, kad jūs nesėdėtumėte ir darytumėte viską, jog šioje šalyje būtų galima gyventi. Su gimtadieniu, Siarhejau.“

REKLAMA

Tačiau dalis baltarusių nesėdi sudėję rankų ir dešimtą dieną buriasi į protestus Minske ir kituose šalies miestuose. Prie streikų prisijungia vis daugiau valstybinių įmonių darbininkų, medikų, mokytojų. Atsistatydino ir protestus parėmęs Baltarusijos ambasadorius Slovakijoje, o ambasadorius Ispanijoje pareikalavo perskaičiuoti prezidento rinkimų rezultatus.

„Užkalbinėja dantis ir viskas. Jie nesupranta, kad liaudis nusiteikusi ryžtingai. Mes eisime iki galo. Kelio atgal nėra“, – sako kasyklos darbininkas Pyotr.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikalaujame, kad visi laikytųsi įstatymų, ne tik tauta, bet ir milicija. Tik kartu to galime pasiekti. Todėl prisijungėme prie streikų, padedame darbininkams“, – pasakoja protesto dalyvis Ilya.

Ovacijomis baltarusiai pasitinka prestižinio Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro generalinį direktorių Pavelą Latušką, kurį A. Lukašenkos režimas iš pareigų atleido dėl opozicijos aktyvistų palaikymo.

P. Latuška tapo vienu pirmųjų Baltarusijos valstybinių organizacijų vadovu, atvirai pareiškusių pasipiktinimą teisėsaugos smurtu per protesto akcijas Minske.

Autoritarinį A. Lukašenkos režimą kritikuojančių žodžių P. Latuška neatsisako ir netekęs posto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes negalime leisti, kad mūsų krašte, XXI amžiuje, mūsų šalyje, kuri yra Europos centre, būtų tokie dramatiški elementarių žmogaus teisių pažeidimai“, – teigia buvęs teatro vadovas Pavel Latuška.

O teatro trupė, su kuria šiandien susitiko Baltarusijos kultūros ministras, pareiškė esanti pasiruošusi pasitraukti kartu su generaliniu direktoriumi.

„Žinote, aš taip pat turiu įsitikinimus, aš taip pat esu patriotas ir taip pat myliu savo šalį. Išklausykite ir mus, prašau. Suprantate, stovėti teatre ir skanduoti „išeik“, „blogas“, „gėda“ yra labai paprasta“, – kalbėjo kultūros ministras Volodymyr Borodianskyi.

REKLAMA

Kol tauta streikuoja, S. Cichanouskajos bendražygė Maryja Kalesnikava skelbia, kad į pirmąjį posėdį šiandien renkasi Baltarusijos opozicijos Koordinacinė taryba, kurioje bus suformuoti visuomenės reikalavimai valdžiai.

O diktatorius ir toliau tyčiojasi iš tautos. A. Lukašenka „Už nepriekaištingą tarnybą“ medaliais apdovanojo daugiau nei 300 pareigūnų, kurie tironiškai nuslopino opozicijos protestus, o vaizdai su jų smurto ir kankinimo įrodymais šokiravo pasaulį. Skelbiama, kad daugiau nei 1000 nuo medaliais apdovanotų nukentėjusių baltarusių jau pateikė pareiškimus dėl sužalojimų. Šiandien pranešta ir apie trečią protestų auką, o dar 23 baltarusiai laikomi dingusiais.

Apie smurtą prieš Baltarusijos protestuotojus šiandien su Vladimiru Putinu telefonu kalbėjosi Angela Merkel. Vokietijos kanclerė reikalauja nedelsiant paleisti politinius kalinius, pradėti dialogą su opozicija ir nenaudoti jėgos prieš taikius demonstrantus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų