REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dešimtimis kasdien nustatomi nauji susirgimai COVID-19 ir toliau augantis neatsekamų atvejų skaičius kaip reikiant kelia rūpesčių epidemiologams. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė, pateikdama naujausią informaciją apie didžiausius protrūkius, informavo, kad šeimos šventėje užsikrėtė ir vaikai. Ji pridūrė, kad vakar nustatytų atvejų skaičius kol kas yra didžiausias, fiksuotas nuo rugpjūčio 1 d.

Dešimtimis kasdien nustatomi nauji susirgimai COVID-19 ir toliau augantis neatsekamų atvejų skaičius kaip reikiant kelia rūpesčių epidemiologams. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė, pateikdama naujausią informaciją apie didžiausius protrūkius, informavo, kad šeimos šventėje užsikrėtė ir vaikai. Ji pridūrė, kad vakar nustatytų atvejų skaičius kol kas yra didžiausias, fiksuotas nuo rugpjūčio 1 d.

REKLAMA

Kaip tikslino epidemiologė, didžiausias atvejų skaičius per vakar parą fiksuotas Vilniaus apskrityje. 

„Čia didžiausią sergamumą lėmė atvejai, susiję su šeimos švente, vykusia rugpjūčio 1 d. Trakų rajone. Su ja yra siejami 12 infekcijos asmenų, vienas šventėje nedalyvavęs dalyvis, iš viso šventėje dalyvavo 15 asmenų. (...)

REKLAMA
REKLAMA

Buvo nuspręsta daryti visų dalyvavusiųjų ištyrimą, buvo ištirti ir vaikai, tad iš vakar patvirtintų atvejų du yra vaikai – vienas 2, kitas – 8 metų amžiaus. Visi kiti asmenys yra suaugę. Taigi, kaip matome šventėse gali lengvai išplisti atvejai“, – sakė G. Megelinskienė.

REKLAMA

Ji pabrėžė, kad atsipalaiduoti negalima ir galima užsikrėsti ir šventę organizuojant lauke.

„Mūsų dažnai klausia, ar jei šventė vyksta lauke, gal žmonės gali labiau atsipalaiduoti dėl to, kad liga sunkiau išplis. Bert, kaip matome, taip nėra, nes šios šventės dalyviai nurodė, kad laiką leido lauke“, – sakė ji.

Dar vienas patvirtintas atvejis siejamas su kita švente,  vykusia liepos 11 d. Šalčininkų  rajone.

„Patys pirmieji asmenys, kurie susirgo, tai buvo iš Kroatijos atvykę asmenys“, – sakė NVSC atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

12 simptomų nejautė

4 vakar nustatyti atvejai siejami su protrūkio Kaune, „Adform kiemelyje“, iš viso su šiuo židiniu yra siejami 38 COVID-19 atvejai.

G. Megelinskienė kartu informavo, kad iš vakar patvirtintų asmenų 26 asmenys jautė simptomus, 12 simptomų nejautė.

Paklausta, kas lemia dalies atvejų neatsekamumą, G. Megelinskienė nurodė galimas įvairias to priežastis.

„Kiekvienas, kuriam nustatoma liga, gali savęs paklausti, ar tikrai pateikia visą reikalingą informaciją NVSC specialistams. (...) Tad klausimas, ar patys atvejai viską pateikia. Kitas dalykas, yra didelė NSV specialistų  apkrova ir yra stengiamasi kuo daugiau informacijos surinkti ir kartais nespėjama to padaryti“, – aiškino ji.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu ji informavo, kad šiuo metu ligoninėse gydomi 57 asmenys, reanimacijoje – 5, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 3 asmenimis, su deguonies kaukėmis yra 20 asmenų.

Naujausiais duomenimis, per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 38 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 23 iš jų registruoti Vilniaus, 6 – Kauno, dar po 3 – Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse. Be to, 2 atvejai per vakar nustatyti Utenos apskrityje bei 1 – Telšiuose.  

Po kontakto su sergančiaisiais užsikrėtė 23 žmonės, 13 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Be to, per praėjusią parą registruoti 2 įvežtiniai atvejai. 

REKLAMA

Šiuo metu koronaviruso infekcija tebeserga 647 asmenys, pasveiko – 1733. Nuo COVID-19 mirė 81 asmuo, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų. Izoliacijoje šiuo metu yra 2973 žmonės.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje užfiksuoti 156 įvežtiniai atvejai.

Per praėjusią parą laboratorijose ištirti 4188 ėminiai, iš viso iki šiol ištirta 584 tūkst. 641 ėminių.

2 įvežtiniai atvejai, 13 – kol kas neatsekamų

Koronavirusas patvirtintas Klaipėdos apskrityje gyvenančiam asmeniui, į Lietuvą grįžusiam iš Indijos. Žmogus jaučia COVID-19 ligai būdingus simptomus. 

Antrasis iš per vakar nustatytų atvejų registruotas Kauno apskrityje. COVID-19 liga patvirtinta į Kaune veikiančią logistikos įmonę dirbti atvykusiam užsieniečiui. Asmuo koronavirusui būdingų simptomų nejaučia, testuotas profilaktiškai.  

REKLAMA

18 atvejų siejama su židiniais

11 atvejų, nustatytų vakarykštę parą, siejami su šeimos švente, vykusia rugpjūčio 1-ąją Trakų rajone. 7 asmenims pasireiškė koronavirusui būdingi simptomai, likusieji jų nejaučia. 2 iš šių asmenų yra vaikai. Anksčiau buvo patvirtintas vienas susijęs atvejis (NVSC apie jį pranešė rugpjūčio 10 d.), tad iš viso su šiuo židiniu, nustatyta, yra susiję 12 infekcijos atvejų. Epidemiologinio tyrimo metu išsiaiškinta, kad šioje šeimos šventėje dalyvavo 16 asmenų. Nustačius pirmąjį atvejį, visi asmenys buvo izoliuoti. 

Dar 4 per vakar nustatyti atvejai – 2 Marijampolės apskrityje ir po 1 Kaune bei Vilniuje – yra siejami su laisvalaikio erdve Kauno senamiestyje (Rotušės a. 20, Kaunas). 1 iš šių asmenų pasireiškė koronavirusui būdingi simptomai, kiti tirti kaip turėję sąlytį. Taigi iš viso su šiuo židiniu siejami 38 COVID-19 ligos atvejai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar 1 vakar patvirtintas atvejis siejamas su liepos 11 d. Šalčininkų rajone vykusia šeimos švente. COVID-19 liga patvirtina vaikui, kuriam ligos simptomai pasireiškę nebuvo. Iš viso su šia švente jau siejamas 21 koronaviruso atvejis, įskaitant patvirtintą per vakar parą.  

Vakarykštę parą Vilniuje registruotas dar vienas susirgimas, siejamas su protrūkiu radijo stotyje „Power Hit Radio“. Asmuo nėra darbuotojas. Šis atvejis – simptominis. Tai 3-iasis susijęs užsikrėtimo atvejis. 

Dar 1 atvejis (nustatytas Vilniaus apskrityje) siejamas su protrūkiu tarp meno atstovų. Šiam asmeniui pasireiškė COVID-19 ligai būdingi simptomai – temperatūra, uoslės, skonio praradimas. Tai 21-asis susijęs atvejis. 

REKLAMA

Be to, nustatyta, kad 5 žmonės – 2 Kaune, 2 Vilniuje ir 1 Utenos apskrityje – užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtinta COVID-19 liga. Visi šie asmenys jaučia koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus.

13 asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 13 asmenų: 6 Vilniuje, po 2 Kaune ir Klaipėdoje, dar po 1 – Marijampolės, Telšių ir Utenos apskrityse. Visi asmenys jaučia COVID-19 ligai būdingus simptomus. 

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų