REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau įsibėgėja pasiruošimas naujiesiems mokslo metams. Moksleivių tėvai skuba aprūpinti atžalas mokykliniais reikmenimis. Finansų specialistė pastebi, kad mokyklinis krepšelis šiemet pabrango, be to, jame atsidūrė papildomi pirkiniai, kurių gali prireikti nuotoliniam mokymuisi. 

Jau įsibėgėja pasiruošimas naujiesiems mokslo metams. Moksleivių tėvai skuba aprūpinti atžalas mokykliniais reikmenimis. Finansų specialistė pastebi, kad mokyklinis krepšelis šiemet pabrango, be to, jame atsidūrė papildomi pirkiniai, kurių gali prireikti nuotoliniam mokymuisi. 

REKLAMA

„Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė sako, kad suruošti pirmoką į mokyklą šiemet atsieis apie 250 eurų.

„Palyginti su praėjusiais metais, moksleivio krepšelio kaina pakilo. Tai susiję su rūbų, batų kainų augimu. Didžiausią išlaidų dalį sudaro uniformos kaštai. Vidutiniškai uniforma kainuoja 100 eurų. Tačiau reikia nepamiršti, kad vieno rūbų komplekto neužtenka, tad priklausomai nuo papildomų dalių, uniforma gali kainuoti ir 150 eurų. Sportinė apranga, šokių, klasės avalynė kainuoja dar apie 40 eurų“, – teigia finansų ekspertė.

Pasak jos, mokyklinių prekių krepšelio kaina svyruoja priklausomai nuo pardavimo vietos ir žinoma, prekių kokybės.

„Pavyzdžiui, šiais metais pigiausiai mūsų rasta kuprinė nekainuoja net 3 eurų, o brangiausia net 184 eurus. Tačiau vidutiniškai už 60 eurų galima nusipirkti visą mokyklų sąrašuose pateikiamų kanceliarinių prekių krepšelį. Pigiausiai susikomplektuoti kanceliarinių prekių krepšelį galima elektroninėse specializuotų kanceliarinių prekių parduotuvėse.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau dar reikia nepamiršti ir pratybų. Jos pirmokui kainuoja apie 43 eurus, penktokui – 47 eurus. Sunku pasakyti, kiek kainuoja pasiruošimas į kitas klases, nes viskas priklauso nuo to, kiek dalykų galima panaudoti iš praėjusių metų. Tačiau labai tikėtina, kad uniformą, sporto rūbus, batus, pratybas ir sąsiuvinius pirkti teks kiekvienam vaikui“, – pastebi J. Cvilikienė.

REKLAMA

Perka reikmenis ir nuotoliniam mokymuisi

Anot finansų specialistės, šie metai išskirtiniai tuo, kad nemaža dalis tėvų turi ruoštis ir nuotoliniam ugdymui.

„Tad papildomai gali tekti įsigyti (jei dar neįsigijo karantino metu) kompiuterinės technikos ir aksesuarų, pavyzdžiui, ausinių. Tikėtina, kad gali tekti papildomai investuoti ir į elektroninių pratybų pirkimą“, – teigia J. Cvilikienė.

Jos teigimu, ruošiantis naujiems mokslo metams svarbu neskubėti.

„Visų pirma reikia peržiūrėti namuose turimus dalykus. Brolių, sesių ar net kaimynų naudota plunksninė ar skriestuvas gali puikiai tarnauti ir šiais metais. Nors labai norisi atsinaujinti, vertėtų susitarti su vaiku, į ką tikrai investuojate naujai, o ką stengiamės tvarkyti ir naudoti.

REKLAMA
REKLAMA

Tam padeda nusistatytas pinigų limitas. Verta palaukti ir pirmųjų dienų mokykloje, kurių metu mokytojai aiškiai pasako, ko reikės. Tikėtina, kad ir kainos rugsėjo antroje pusėje bus dar geresnės, nes prasidės išpardavimai. Tad dabar verta pirkti tik tai, ko tikrai žinome, kad prireiks“, – pataria finansų specialistė.

Mokyklinis krepšelis nuo 11 iki 200 eurų

Taip pat portalas tv3.lt pasiteiravo didžiųjų prekybos tinklų apie mokyklinių prekių kainas ir pirkėjų įpročius. Anot jų, dauguma pirkėjų ruošiasi išleisti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų mokyklinių prekių krepšeliui.

Štai prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigia, kad liepos viduryje atlikta klientų apklausa atskleidė, kad didžiausia dalis tėvų vieno vaiko mokyklinių prekių krepšeliui šiemet planuoja skirti nuo 51 iki 100 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Beveik trečdalis, 31 proc. tėvų, vieno vaiko mokyklinėms prekėms šiemet planuoja skirti 101-200 eurų, o 17 proc. tam ketina išleisti daugiau nei 200 eurų. Dešimtadalis gyventojų aprūpindami savo atžalas mokykliniais reikmenimis planuoja įtilpti į 11-50 eurų biudžetą vienam vaikui“, – komentuoja specialistė.

Anot jos, išlaidos mokyklinėms prekėms priklauso nuo kiekvieno individualių poreikių ir norų. Pagrindinius mokyklinius reikmenis galima įsigyti ir neišleidžiant didelių sumų – ypač, jei pasinaudojama įvairiomis akcijomis ir taikomomis nuolaidomis.

„Išlaidos mokykliniams reikmenims priklauso ir nuo to, į kurią klasę vaiką ruošiamasi leisti. Pavyzdžiui, mokyklinių prekių pirmokams išlaidos paprastai būna didesnės, nes šiems vaikams reikia nupirkti visus būtinus reikmenis – pradedant pieštukais ir baigiant kuprine. Tuo metu kitų klasių moksleiviai daugeliu atvejų pieš naujus mokslo metus savo mokyklinių reikmenų krepšelį tik papildo.

REKLAMA

Kaip rodo apklausos duomenys, populiariausiomis mokyklinėmis prekėmis išlieka kanceliarinės rašymo, popieriaus ir piešimo priemonės, kurias šiemet ketina įsigyti didžioji dauguma, 82–91 proc. pirkėjų. 62 proc. gyventojų į mokyklinių pirkinių krepšelį šiemet įtrauks ir vaikišką avalynę, o 57 proc. vaikiškus rūbus. Naujas mokyklines kuprines savo vaikams šiemet planuoja pirkti tik 18 proc. tėvų“, – pastebi prekybos tinklo atstovė.

Taip pat pasak jos, apie 17 proc. gyventojų ruošdamiesi naujiems vaikų mokslo metams šiemet ketina pasirūpinti ir nuotolinio mokymosi priemonėmis – ausinėmis, kompiuteriu, planšete, internetine kamera ar mikrofonu.

REKLAMA

Mokyklines prekes perka su nuolaidomis

Kito prekybos tinklo „Rimi“ atstovė Renata Keršienė teigia, kad pirkėjai, ruošdami vaikus naujiems mokslo metams, tikisi ir laukia gerų pasiūlymų.

„Tad daugiausia prekių įsigyja, kai joms taikomoms 40-50 proc. nuolaidos. Populiariausios prekės, ruošiantis mokyklai ne vienerius metus išlieka tos pačios: sąsiuviniai, pratybų sąsiuviniai ir knygos ir kitos kanceliarinės prekės.

Remiantis ankstesnių metų patirtimi, matome, kad perkamiausios yra tiek ekonominio arba žemesnių kainų segmento prekės, tiek brangesnės“, – komentuoja specialistė.

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis teigia, kad visą rugpjūtį ir didžiąją dalį rugsėjo prekybos centruose vyks akcijos, kurių metu bus taikomos nuolaidos iki 50 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manome, kad mūsų prekybos tinkle yra tinkamai parinktas mokyklinių prekių asortimentas ir nustatytas optimalus parduodamų prekių kokybės ir kainos santykis.

Vadinamasis „mokinio krepšelis“ gali kainuoti nuo kelių dešimčių iki šimto ir daugiau eurų. Tai priklauso nuo mokinių poreikių ir tėvų galimybių. Populiariausios prekės yra šios – kuprinės, sąsiuviniai, rašikliai, plunksnakočiai, guašas, akvarelė, piešimo sąsiuviniai, liniuotės, spalvoti pieštukai, trintukai, flomasteriai“, – sako prekybos tinklo atstovas.

Nuolaidos viso sezono metu

Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento atstovė Greta Cibulskaitė pasakoja, kad prekybos tinklo parduotuvėse mokyklinės prekės pasirodo palaipsniui, o ne visos iš karto.

REKLAMA

„Siekdami užtikrinti lengvą pasiruošimą mokyklai, pasiūlymus parduotuvėse planuojame taip, kad visas mokyklines prekes būtų galima susipirkti palaipsniui ir be finansinio streso. Parduotuvių lentynose mokyklinės prekės pasirodo jau rugpjūčio pradžioje ir pasipildo kas savaitę, tad tėvai turi pakankamai laiko apgalvoti ir susiplanuoti pirkinius.

Pirkėjams siūlome daugiau negu 200 reikalingiausių mokyklinių prekių, kad klientai galėtų apsipirkti nelaukdami išpardavimų – būtiniausio mokyklinių reikmenų krepšelio, į kurį įeina kuprinė, penalas su priemonėmis, būtiniausi braižybos ir dailės reikmenys, kaina prasideda nuo 30 eurų“, – komentuoja prekybos tinklo atstovė.

REKLAMA

Kito prekybos tinklo „Iki“ Komercijos ir rinkodaros tarnybos kategorijų valdymo vadovas Mindaugas Tamošiūnas teigia, kad ruošimasis mokyklai dar tik prasideda, o piką paprastai pasiekia visai prieš pat rugsėjį.

„Perkamiausių mokyklinių priemonių sąrašas gali kisti įsibėgėjus sezonui, tačiau didžiausią paklausą sudaro pagrindiniai mokykliniai reikmenys, reikalingi kiekvienam moksleiviui – tai rašymo priemonės ir sąsiuviniai, taip pat piešimo priemonės.

Patirtis rodo, kad mokyklinių priemonių krepšelis priklauso ir nuo moksleivio amžiaus. Pirmoko krepšelyje dažniausiai rasime mažiesiems moksleiviams privalomus reikmenis – plunksnakočius, skirtingo tipo sąsiuvinius, įvairius aplankalus sąsiuviniams, pratyboms ir vadovėliams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O vyresniesiems reikia jau kitokių priemonių – skaičiuotuvo, skriestuvo, teksto žymeklių, lipnių lapelių ir pan. Pastebime, kad vyresnieji jas renkasi atsižvelgdami į individualius poreikius: jiems patogiau storesni – 48, 60 ar 90 psl. – sąsiuviniai, vietoj plunksnakočių dažniau renkasi paprastus tušinukus“, – sako specialistas.

O nuolaidos, pasak, prekybos tinklo atstovo taikomos viso sezono metu – vyksta daug akcijų tiek atskiroms prekių grupėms, kaip, pavyzdžiui, rašymo reikmenims ar sąsiuviniams, tiek visai kanceliarinių prekių kategorijai.

„Tačiau šiuo metu sunku pasakyti, ar turėsime išpardavimą – dėl jo spręsime pagal tai, kokius prekių likučius turėsime pasibaigus sezonui“, – komentuoja M. Tamošiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų