REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pajūrio regioniniame parke darbuotojai aptiko nelegalias gyvūnų kapines. Augintiniams čia pastatyti net paminklai. Regioninio parko darbuotojai kviečia gyvūnus palaidojusius žmones nugriauti paminklus ir išrauti pasodintus augalus, antraip kapinės bus sunaikintos. Esą augintiniams čia ne vieta.

Pajūrio regioniniame parke darbuotojai aptiko nelegalias gyvūnų kapines. Augintiniams čia pastatyti net paminklai. Regioninio parko darbuotojai kviečia gyvūnus palaidojusius žmones nugriauti paminklus ir išrauti pasodintus augalus, antraip kapinės bus sunaikintos. Esą augintiniams čia ne vieta.

REKLAMA

Antkapį netikėtai Pajūrio regioniniame parke rado jo darbuotojai. Tačiau čia palaidotas ne žmogus, o kažkieno mylimas augintinis. Regioninio parko darbuotojai aiškina, kad gyvūnų kapavietėms čia ne vieta.

„Labai akivaizdu, kad žmonės ne iš piktos valios nesupranta ką daro bloga, o daro labai blogą dalyką. Valstybiniame miške, kraštovaizdžio draustinyje, laidodami savo gyvūnėlius, pabrėšiu – tai yra neteisėta, jie stato paminklus, įbetonuoja paminklus, kas yra visiškai draudžiama veikla“, – sako Pajūrio regioninio parko atstovas Erlandas Paplauskis.

Todėl regioninio parko atstovai kviečia čia savo augintinius palaidojusius žmones nugriauti paminklus ir išrauti pasodintus augalus. Jei palaidotų augintinių savininkai to nepadarys, kapavietes teks sunaikinti. Juolab, kad tokių čia ne viena. Maža to, šalia augintinių kapų parko darbuotojai aptiko ir kur kas labiau šokiruojančių radinių.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai, kad čia tik gyvūnai dar būtų. Čia senelius, bobutes iškrato ant tako, pelenų krūvas išpila ir numeta urnas šalia į konteinerį“, – pasakoja E. Paplauskis.

REKLAMA

Tačiau tinkamas kremavimas yra puikus sprendimas ir norintiems deramai atsisveikinti su savo augintiniu, mano klaipėdietė Simona. Ji neteko mylimo šuns Otelo. Keturkojo kūną mergina kremavo. Tokios paslaugos kaina Lietuvoje nuo 75 iki 140 eurų.

„Man mano vyras padėkojo už tai, kad jam nereikėjo kasti duobės. Nes tai turbūt yra vienas iš tokių skaudesnių dalykų, ką tu gali daryti“, – teigia klaipėdietė Simona Šakinytė.

Pajūrio gyventojai taip pat sako, kad gyvūnų kapinės turi būti legalios. Kuriose galima užkasti patį gyvūną ar jo pelenus urnoje:

REKLAMA
REKLAMA

„Vieną šunį mes jau palaidojom, o dabar galvoju jei su tuo kas atsitiktų, kur ją laidoti? Na, kur? Po medžiu, čia į parką? Tai pagalvokit, čia gali būti kapinių visur.“

„Nu turi būti viskas legalu, manyčiau.“

Tačiau kol kas pajūryje legalių gyvūnų kapinių nėra. Klaipėdos rajono valdininkai pasakoja, kad keli verslininkai tokia idėja domėjosi, tačiau taip nieko realaus ir nepradėjo daryti. Todėl valdininkai planuoja steigti savivaldybės valdomas gyvūnų kapines. Jos turi atsirasti šalia naujų kapinių, skirtų žmonėms.

„Gali būti ta pati teritorija. Bet ji gali būti ir atstumu, atskirta. Nes eina kalba vis teik apie 20 hektarų, ar dar didesnė teritoriją. Tai aš galvoju tinkamai suplanavus, galima rasti kampą, atskyrus atstumu, toje pačioje teritorijoje“, – kalbėjo Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O pavyzdį, kaip atrodo legalios gyvūnų kapinaitės, pajūrio politikai ir verslininkai gali nusižiūrėti Kaune. Čia per 30 arų plote gyvūnai laidojami jau nuo pernai. Kapavietės ir jų eilės suskirstytos pagal gyvūnų svorį. Savo mylimą augintinį čia gali laidoti visi mūsų šalies piliečiai. Tiesa, reikia susimokėti. Nuo 50 iki 70 eurų. Jei užkasama urna, tai atsieis 62 eurus. Dabar čia ilsisi 49 augintiniai.

„Daug augintinių tikrai buvo labai, labai mylimi, nes žmonės pastatė ir paminkliukus, ir tikrai gražius, ir žaismingus. Vaikai atnešę žaisliukų padeda. Tikrai to nedraudžiam, ne šiukšlina, nes čia šuniuko ar katytės mylimas žaislas. Na ir nuotraukytės“, – sako Kauno savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ direktorius Ričardas Čėsna.

Gyvūnų kapinės veikia daugelyje vakarų Europos valstybių. Tokių yra ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Štai vaizdai iš kapinių, kuriose į amžinų žaidimų pievas savo augintinius išlydėjo Holivudo žvaigždės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų