REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Petras Auštrevičius (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Europarlamentaras Petras Auštrevičius sako negalėjęs išvykti į Baltarusiją, o jo kolega Lenkijos europarlamentaras Robertas Biedronas buvo deportuotas iš Minsko.

17

Europarlamentaras Petras Auštrevičius sako negalėjęs išvykti į Baltarusiją, o jo kolega Lenkijos europarlamentaras Robertas Biedronas buvo deportuotas iš Minsko.

REKLAMA

„Mes su kolega R. Biedronu, kuris yra delegacijos su Baltarusija pirmininkas, o aš esu pranešimų apie Baltarusiją rengėjas Užsienio reikalų komitete, norėjome aplankyti Baltarusiją, įsitikinti savo akimis, pasikalbėti su pilietine bendruomene, su diplomatiniu korpusu, su opozicinėmis partijomis, bet taip atsitiko, kad mano kolega buvo sulaikytas Minsko oro uoste ir deportuotas į Vilnių, o man buvo anuliuoti bilietai – aš nuvykau į oro uostą, man pranešė, kad aš neturiu teisės skristi į Minską“, – BNS penktadienio vakarą sakė P. Auštrevičius.

„Sistema veikia ir ginasi nuo išorinių įtakų ir tuo pačiu užsidarinėja iš vidaus, nenorėdama įsileisti tų, kurie kažką gali pasakyti kitaip negu nori valdžia“, – kalbėjo europarlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigia, kad tai yra „beprecedentis“ atvejis ir Baltarusija kartoja Rusijos veiksmus, kas, europarlamentaro teigimu, yra „labai blogas kelias, ant kurio atsistojo Baltarusijos valdžia“.

REKLAMA

P. Auštrevičius tikisi, kad į šią situaciją sureaguos Europos Parlamento vadovybė.

„Tai tikrai nepagerins santykių – jie klysta, ir neišgąsdins mūsų“, – sakė jis.

Baltarusijos valdžiai pirmadienį paskelbus, kad dabartinis šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje prasidėjo krauju ir suėmimais pasibaigusios protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą. Protestai šalyje tęsiasi ir penktadienį.

Tūkstančiai žmonių susirinko prie Vyriausybės rūmų Minske

Minsko Nepriklausomybės aikštėje šalia Vyriausybės rūmų penktadienį susirinko keli tūkstančiai žmonių, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

REKLAMA
REKLAMA

Nemaža dalis atvykusiųjų – Minsko traktorių gamyklos darbuotojai, kurie ėjo kolona Minsko gatvėmis. Kai žmonės atvyko į aikštę, čia įsikūrusi Raudonoji bažnyčia pradėjo skambinti varpais.

Keli tūkstančiai žmonių stovi prie įėjimo į Vyriausybės rūmus ir skanduoja „Išeik“, „Skaičiuok balsus“, „Tegyvuoja Baltarusija“.

Vyriausybės rūmus saugantys apsauginiai žmonių nevaiko, žmonės šaukia jiems „Šaunuoliai“.

Anot „Telegram“ kanalų, merginos puolė apkabinti kordone stovinčius saugumo pajėgų pareigūnus.

Jie, savo ruožtu, atsargiai nustūmė protestuotojus toliau nuo Vyriausybės rūmų pastato. Žmonės šiek tiek pasitraukė, bet aikštės nepaliko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gatvės neuždarytos, toliau veikia viešasis transportas. Žmonės skanduoja „Tegyvuoja Baltarusija!“, „Skrisk!“, „Rinkimai!“. Protesto akcija vyksta taikiai.

Maždaug 100–120 žmonių grupė atsisėdo priešais Lenino paminklą prie įėjimo į Vyriausybės rūmus. Saugumo pajėgų pareigūnai stovi nejudėdami, niekaip nereaguoja į tai, kas vyksta.

Vyriausybės rūmų kordone yra 30–40 vidaus kariuomenės karių. Kartais prie jų prieina merginos su gėlėmis ir užduoda klausimus, taip pat ir apie galimą protestuotojų sulaikymą. Atsakydamas vienas iš saugumo pareigūnų teigė, kad jei žmonės ir toliau elgsis taip pat kultūringai ir taikiai, tada „nieko neatsitiks“.

„Kiek jūsų, o kiek mūsų. Jei bus taip, kaip yra dabar, niekas jūsų nepalies“, – sakė pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų