REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijoje jau penktą dieną vyksta protestai, nes žmonės nesutinka su preliminariais rinkimų rezultatais, pagal kuriuos valstybės vadovu ir toliau liktų Aliaksandaras Lukašenka. Ekonomistas Žygimantas Mauricas atkreipė dėmesį ir į atlyginimų klausimą, anot jo A. Laukašenkos pažadais – niekas nebetiki.

Baltarusijoje jau penktą dieną vyksta protestai, nes žmonės nesutinka su preliminariais rinkimų rezultatais, pagal kuriuos valstybės vadovu ir toliau liktų Aliaksandaras Lukašenka. Ekonomistas Žygimantas Mauricas atkreipė dėmesį ir į atlyginimų klausimą, anot jo A. Laukašenkos pažadais – niekas nebetiki.

REKLAMA

Neseniai savo socialinio tinko „Facebook“ paskyroje ekonomistas Ž. Mauricas pasidalijo įrašu, kuriame atkreipia dėmesį, kad dabartinis Baltarusijos vadovas A. Lukašenka prieš kiekvienus rinkimus pažada padidinti gyventojų atlyginimus, tačiau tai nėra įvykdoma.

„Lukašenka prieš kiekvienus rinkimus vis žada padvigubinti baltarusių atlyginimus, bet niekas jo pažadais jau nebetiki, nes pastarąją Lukašenkos kadenciją atlyginimai Gudijoje ne tik kad nepadidėjo, bet net ir sumažėjo.

Turint omenyje, kad kaimyninėse šalyse (Lenkijoje, Lietuvoje ir Latvijoje) atlyginimai pastarąjį penkmetį augo itin sparčiai, skirtumas tarp atlyginimų Gudijoje ir minėtose šalyse jau bado akis (siekia daugiau nei du kartus)“, – rašo ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA

Ž. Mauricas pasakojo, kad Baltarusijoje atlyginimo siekiamybė – 500 dolerių (apie 420 eurų) ant popieriaus, tačiau patys baltarusiai jau juokauja, kad dabartinis valstybės vadovas žada ne atlyginimo padidėjimą iki 500 dolerių, bet atlyginimo padidėjimą po 500 metų.

REKLAMA

„Tie 500 yra tarsi ideali siekiamybė ir kažkuriais metais ši suma ant popieriaus buvo pasiekta, tačiau galiausiai vėl nukrito, taigi Baltarusijoje šis atlyginimas niekaip nepasiekiamas. Tokia siekiamybė tapo liaudies folkloru, nes jau 15 metų to yra siekiama, bet niekaip nepasiekiama“, – sako ekonomistas.

Lukašenka prieš kiekvienus rinkimus vis žada padvigubinti baltarusių atlyginimus, bet niekas jo pažadais jau nebetiki,...

Posted by Zygimantas Mauricas on 2020 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

Paviešintame įraše jis taip pat atkreipia dėmesį, kad baltarusių reiškiamas nepasitenkinimas gana suprantamas, nes Baltarusiją atlyginimų klausimų sparčiai vejasi Ukraina, kuri atsilikimą nuo 2 kartų sumažino vos iki penktadalio. Anot Ž. Maurico ir šio skirtumas šiais metais gali nebelikti.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tokie rezultatai griauna mitą apie gudiškąją „gerovės valstybę“, kuri iš tiesų ateidavo iš Rusijos pigesnių dujų ir naftos pavidalu, tačiau pasaulinėje rinkoje sumažėjus jų kainai, tai tampa menku Baltarusijos konkurenciniu pranašumu.

„Tad iš gudiškosio „duonos ir žaidimų gerovės“ valstybės teliko „žaidimai“, o žaidžiant be duonos kąsnio anksčiau ar vėliau yra prisižaidžiama, tad permainų vėjai Gudijoje jau yra ne už kalnų“, – įsitikinęs Ž. Mauricas.

Negalima vadinti teisėtu prezidentu

Lietuvos vadovas Gitanas Nausėda užsienio žiniasklaidai pareiškė, kad A. Lukašenka negali būti laikomas teisėtu Baltarusijos prezidentu, nes rinkimai nebuvo laisvi ir demokratiški.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūros atstovų teigimu, šį interviu G. Nausėda davė ketvirtadienį, rašo naujienų agentūra BNS.

Prezidentas perspėjo, kad Vakarams tik pasyviai stebint situaciją, Rusija gali siekti „pilnai integruoti“ Baltarusiją.

„Rusija yra suinteresuota turėti satelitinę valstybę. Baltarusija tikriausiai būtų pilnai integruota į Rusiją, jei mes tik pasyviai stebėtume šį procesą“, – BNS cituojamas G. Nausėda.

Jo teigimu, Europos Sąjungos interesas yra „stabili, demokratinė ir suvereni Baltarusija“. G. Nausėda šią savaitę pasiūlė tarpininkauti sprendžiant krizę Baltarusijoje kartu su Lenkijos, Latvijos ir Estijos prezidentais. Jo teigimu, jei ši iniciatyva nepavyks, tuomet teks svarstyti sankcijas.

REKLAMA

Baltarusijoje protestai vyksta jau penktą dieną iš eilės. Protestuotojai nesutinka su preliminariais rinkimų rezultatais, kuriais remiantis, dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka užtikrino 80,08 proc. balsų, o pagrindinė jo varžovė Sviatlana Cichanouskaja – 10,9 procento.

Anksčiau buvo pranešta, kad per protestus vienas žmogus žuvo, dar per 100 asmenų, tarp kurių ir teisėsaugos pareigūnai, nukentėjo. Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad naktį į pirmadienį buvo sulaikyta per 3 tūkst. žmonių, o ankstesnę naktį – daugiau nei 2 tūkstančiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų