REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra tokių atliekų, kurių į paprastą, buitinį konteinerį nesukiši. Pavyzdžiui, plastikinės automobilių dalys, seno buto remonto likučiai arba seni, chemikalais persmilkę pabėgiai. Stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelės priima tik ribotus jų kiekius, o sąvartynai reikalauja nemenko mokesčio. Prišiukšlinsi pakeles ar miškus, gali būti pastebėtas, įamžintas ir išviešintas.

Yra tokių atliekų, kurių į paprastą, buitinį konteinerį nesukiši. Pavyzdžiui, plastikinės automobilių dalys, seno buto remonto likučiai arba seni, chemikalais persmilkę pabėgiai. Stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelės priima tik ribotus jų kiekius, o sąvartynai reikalauja nemenko mokesčio. Prišiukšlinsi pakeles ar miškus, gali būti pastebėtas, įamžintas ir išviešintas.

REKLAMA

O tai reiškia visuotinę gėdą ir didžiulius finansinius nuostolius. Tai ką daryti? Užkasti po žeme arba padovanoti tiems, kas šiukšles sudegins savo krosnyje – tokius atliekų „tvarkymo“ būdus pastebėjo laidos „Žalioji byla“ žurnalistai. 

Be to, sukčiai rado būdą ir kaip pasinaudoti patikliais žmonėmis, neva atliekos – parama.

REKLAMA
REKLAMA

Lazdijai. Buvusi transporto įmonė miestelio pakraštyje. Akis badanti netvarka rodo, kad teritorija neturi gero šeimininko arba jam nusispjauti į tai, ką čia išdarinėja nuomininkai. Išlaistyti tepalai, pakampėmis besimėtančios šiferio, medienos, statybų atliekos... Bet tai tik žiedeliai.

REKLAMA

Krūmuose – didžiulė ką tik iškasta duobė. Plastmasės šlamštas, senos padangos ir tepalai. Ne šimtai, o tūkstančiai kilogramų aplinkai pavojingų atliekų. Jas ketinta... palaidoti! Tačiau nesuspėta: nusikaltimo gamtai autoriai buvo užklupti pačiame darbų įkarštyje.

„Gavome pranešimą, kad vyksta nelegalus automobilių ardymas, netinkamų eksploatuoti transporto priemonių. Nuvažiavę tuo adresu radome tokį ardymą. Kurios detalės tinkamos, tai atiduodamos į metalą, o kas netinkama – sėdynės, bamperiai, apdailos detalės – buvo suplanuota palaidoti po žeme“, – laidoje „Žalioji byla“ tikino Druskininkų aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Evaldas Brusokas.

REKLAMA
REKLAMA

Tokių laidotuvių tikslas paprastas – sutaupyti. Nėra šiukšlių, nėra ir problemos.

„Tokias atliekas priduoti atliekų tvarkytojams nemažai kainuoja. Tai, kad išvengtų tokių nuostolių, matomai sugalvojo užkasti“, – teigė E. Brusokas.

Operatyviai nustatę teritorijos savininką apslinkosaugininkai išsiaiškino, kad duobes rausia ir mašinų detales laidoja teisėsaugai žinomų jaunuolių grupuotė.

„Atvažiavome, darbavosi penki vyrai. Taip ir baigėsi ta jų nelegali veikla“, – pasakojo E. Brusokas.

Kadangi žala gamtai itin didelė, ikiteisminį tyrimą pradėjo ir policija. Jaunuoliai pagarsėję dėl neramaus savo būdo, yra bausti už įvairius administracinius pažeidimus. Vietiniai gerai juos pažįsta, todėl laidos „Žalioji byla“ komanda nesunkiai išsiaiškino, kas vadovauja grupuotei ir priima gamtai kenkiančius sprendimus. Sodyboje – du autovežiai, liudijantys apie šiuo metu pristabdytą jos gyventojų veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nieko aš nekomentuosiu. Aš neturiu, kur vaikų palikti, ir neturiu laiko čia pasakoti“, – tikino „organizatoriumi“ vadinamas vyras ir kategoriškai neigė, kad yra susijęs su nelegalia veikla.

Veikla sustojusi, darbo nėra ir dar gresia dideli nemalonumai. Ne tik bauda už šiukšlinimą ir neteisėtą automobilių ardymą, bet dar teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą. Druskininkų aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Evaldas Brusokas laidai „Žalioji byla“ teigė, jog aplinkai padaryta žala siekia 21 tūkstantį eurų.

Beje, skaičiai dar gali smarkiai išaugti po „ekshumacijos“. Šiuo metu buvusios autotransporto bazės teritorijoje aplinkosaugininkai vykdo tyrimus – tiria, kiek dar tokių duobių prikasinėjo grupuotė kelerius metus be jokių leidimų ardžiusi automobilius.

REKLAMA

Garbaus amžiaus vilnietę apmovė sukčiai

Išradingai atliekomis atsikratoma ir sostinėje. Ponia Genė Vasiljeva gyvena Pavilnių parke, šalia vaizdingo Ribiškių tako. Šalia jos namų stūkso seni, chemikaluose ir smaloje permirkę pabėgiai, lakuotos, dažytos durys, laminuoti baldai, impregnuotos krovinių paletės. Moteris teigia, kad tokią paramą „malkomis“ gavo iš seniūnijos.

„Ten mano. Man tokią paramą skyrė, malkomis. Bet juk tai ne malkos, o šiukšlės! Kaip manot, ar galima tokias krosnin kišti?“, – klausė ponia Vasiljeva.

Bet ir į šį savo klausimą moteris atsakė, kad negalima. Genė tvirtina, kad krūva prie jos namų atsirado iškart po to, kai ji paprašė paramos būsto šildymui. Mat ji gauna tik 250 eurų pensijos. Esą šiukšles jai atvežė du malonūs vyrukai ir maloniai paklausė, ar ji kreipėsi paramos malkomis į seniūniją. Genė teigė, kad vyrai viską išpylė ir išvažiavo.

REKLAMA

Moteris neįsiminė nei mašinos markės, nei valstybinio numerio. Laidos „Žalioji byla“ žurnalistas paklausė, kokia seniūnija tokias paramas dalija.

„Rasų seniūnija, taip taip“, – tikino Genė.

Laidos „Žalioji byla“ komanda nuvyko į Rasų seniūnijos patalpas pasikalbėti ir sužinoti, ar tai, ką sako Genė, yra tiesa. Rasų seniūnė Lina Rimkevičienė žurnalistų neįsileido dėl koronaviruso grėsmės. Bet kai moteris per duris išgirdo klausimus, apstulbo ir sutiko kartu su laidos komanda nuvažiuoti pas ponią Vasiljevą.

Lina Rimkevičienė tikino, kad atliekos atvežtos tikrai ne Rasų seniūnijos nurodymu.

„Planuosime kažkaip padėti žmonėms išvežti. Kažką galvosime“, – tikino Rasų seniūnė Lina Rimkevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvertinti situaciją kartu su seniūne atvyko ir Verkių bei Pavilnių regioninių parkų direkcijos darbuotojai. Gaila, bet šiukšlintojai nepaliko jokių pėdsakų, todėl kaltininkus surasti bus labai sunku. Visa laimė, kad šios atliekos nespėjo patekti į krosnį.

„Tokių atliekų jokių būdu negalima deginti. Tai yra medienos atliekos, tai yra klijai, tai yra aplinkos tarša“, – teigė Pavilnių ir Verkių regioninių parkų ekologas Rokas Butkus.

Aplinkai pavojingų ir sveikatai kenksmingų atliekų kišti į krosnį negalima. Akivaizdu, kad moteris tapo... sukčių auka. Pasinaudoję garbaus amžiaus žmogumi, šiukšlintojai sąvartynu pavertė takelį į Ribiškių tako gyventojos trobą. Labai patogu – vieta nuošali, sunkiai privažiuojama, akligatvis. Niekas nemato, o jei ir pamato, galima primeluoti, esą, seniūnijos nurodymu, malkų atvežei.

REKLAMA

Pasirodo, kad tokių šiukšlintojų Verkių ir Pavilnių regioniniuose parkuose pilna. Pasak parkų direktorės, jų ypač padaugėjo per karantiną.

„Jie truputėlį suįžūlėjo, nesivargina kažkur grūstis, nuvažiuoja už miesto, įvažiuoja į pirmą įvažiavimą į mišką ir šalia kelio palieka tą, ką vežė“, – tikino Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direktorė Jolanta Radžiūnienė.

Šiemet parko darbuotojai surinko per 100 išmestų padangų, kitos atliekos skaičiuojamos dešimtimis kubinių metrų per mėnesį.

Tiesa, reikia pasidžiaugti, kad štai po dviejų savaičių laidos „Žalioji byla“ komandai grįžus pas Genę Vasiljevą situacija jau buvo pasikeitusi. Rasų seniūnė ištesėjo vieną iš dviejų pažadų – išvežė atliekas. Ponia Genė tiki, kad bus ištesėtas ir kitas pažadas – atvežti tikrų malkų arba skirti paramą joms įsigyti.

REKLAMA

Deja, kol kas sužinoti, kas prikiaulino poniai Genei, nei seniūnei, nei parko darbuotojams išsiaiškinti nepavyko.

Daugiau detalių apie išradingus Lietuvos šiukšlintojus – vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Žalioji byla“ žiūrėkite kiekvieną sekmadienį 11 val. per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų