REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį gyrė tarpininkaujant JAV pasiektą savo šalies susitarimą su Jungtiniais Arabų Emyratais dėl dvišalių santykių normalizavimo.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį gyrė tarpininkaujant JAV pasiektą savo šalies susitarimą su Jungtiniais Arabų Emyratais dėl dvišalių santykių normalizavimo.

REKLAMA

Izraeliui tokio pobūdžio sutartis su arabų pasauliu yra tik trečia. Žydų valstybė šiuo dokumentu pasižadėjo sustabdyti planus aneksuoti dalį palestiniečių teritorijų.

„Šiandien Izraelio ir arabų pasaulio santykiuose prasidėjo nauja era“, – sakė B. Netanyahu per spaudos konferenciją, kurią transliavo televizija.

Šią netikėtą žinią pirmasis paskelbė JAV prezidentas Donaldas Trumpas, per tviterį parašęs " „DIDŽIULIS proveržis“ ir pridūręs, kad tai yra „istorinis taikos susitarimas tarp dviejų mūsų PUIKIŲ draugų“.

Siekis, kad tarp Izraelio ir Vašingtono sąjungininkių Vidurio Rytuose būtų užmegzti diplomatiniai santykiai, yra svarbus D. Trumpo regioninės strategijos tikslas, tuo pačiu Jungtinėms Valstijoms siekiant stabdyti Iraną, kuris yra pagrindinis žydų valstybės priešas regione.

REKLAMA
REKLAMA

B. Netanyahu kalbėjo apie „istorinę dieną“ arabų pasauliui ir Izraeliui, bet taip pat kėlė klausimų dėl susitarimo ilgalaikio poveikio žydų valstybės konfliktui su palestiniečiais.

REKLAMA

JAV, JAE ir Izraelio lyderių pareiškime sakoma, kad „Izraelis suspenduos suvereniteto paskelbimą“ dalyje jo okupuoto Vakarų Kranto teritorijų. Aneksijos projektas buvo įtrauktas į anksčiau D. Trumpo pasiūlytą Izraelio ir palestiniečių sprendimo planą.

Jungtinių Arabų Emyratų vadovas šeichas Mohamedas bin Zayedas Al Nahyanas „Twitter“ žinute netrukus pabrėžė, kad „per pokalbį telefonu su prezidentu Trumpu ir ministru pirmininku Netanyahu buvo pasiektas susitarimas sustabdyti tolesnį palestiniečių teritorijų prijungimą prie Izraelio“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau B. Netanyahu, kalbėdamas per nacionalinę televiziją, pasakė, kad Vakarų Kranto teritorijų aneksiją susitarta tik atidėti, o pats planas lieka „ant stalo“. Premjeras pridūrė „niekada neišsižadėsiantis mūsų teisių į savo žemes“.

Sausį pristatytame kontroversiškame D. Trumpo plane siūloma galimybė Izraeliui prisijungti dalį Vakarų Kranto teritorijų, įskaitant ten esančias žydų nausėdijas, kurios pagal tarptautinius įstatymus laikomos neteisėtomis.

Palestiniečiai ir Izraelio arabiškosios kaimynės šį planą iškart atmetė kaip šališką ir neįgyvendinamą. Taip pat iškilo nuogąstavimų, kad D. Trumpo administracijos siūlymas tik paaštrins įtampą regione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų