REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pabradėje vyksta masiškiausios karinės pratybos per visą pandemijos laikotarpį. Kartu su daugiau nei tūkstančiu Lietuvos karių treniruojasi ir amerikiečių oro pajėgos.

Pabradėje vyksta masiškiausios karinės pratybos per visą pandemijos laikotarpį. Kartu su daugiau nei tūkstančiu Lietuvos karių treniruojasi ir amerikiečių oro pajėgos.

REKLAMA

Krašto apsaugos ministras ir Lietuvos kariuomenės vadas žada, kad svečių iš Jungtinių valstijų dar sulauksime ir rudenį, tačiau apie nuolatinį ir gausesnį jų buvimą dar kalbama atsargiai.

Greta Pabradės miškų iš Lietuvos kariuomenės treniruočių komplekso kyla amerikiečių sraigtasparnis „Black Hawk“. JAV oro pajėgos atvyko iš Lenkijos ir šiuo metu kartu su daugiau nei tūkstančiu mūsų šalies karių dalyvauja kol kas masiškiausiose pandemija pažymėtų 2020-ųjų metų pratybose.

Šie, daugybėje tarptautinių misijų ir konfliktų dalyvavę vanagai, ilgesniam laikui ant mūsų žemės nutūps 2024 metais. Jau netrukus bus sukirsta rankomis dėl šešių sraigtasparnių įsigijimo už 337 milijonus eurų. Visgi šiose pratybose įspūdingiausi svečiai – kovos sraigtasparniai „Apache“. Mūšio lauke išdėstytus taikinius jie atakuoja kulkosvaidžio serijomis, o vėliau ir raketomis.

REKLAMA
REKLAMA

Nors pastaraisiais metais JAV personalas ir technika – Lietuvoje rotuoja nuolat, po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, jog išves karius iš Vokietijos, tikimasi, kad bent dalis bus perdislokuota į Lenkiją ir į Lietuvą.

REKLAMA

Būtent šiems klausimams aptarti į kaimyninę šalį šį savaitgalį atvyksta valstybės sekretorius Mike‘as Pompeo. Visgi konkrečių pažadų apie nuolatinį ir gausesnį amerikiečių karių buvimą regione Valstijos nedalija. Tiesa jau aišku, kad amerikiečiai ir vėl mus aplankys rudenį, tarp jų ir šarvuotas batalionas.

„Numatytas batalionas rugsėjo viduryje porai savaičių. Vėliau numatoma kelių savaičių pertrauka ir tuomet jau planuojamas bataliono atvykimas šiek tiek ilgesniam laikui. Taigi rotaciniu pagrindu ir galime tikėtis", – komentuoja Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimondas Karoblis.

REKLAMA
REKLAMA

„Grifono kirčio“ ir „Medžiotojo“ pratybas stebintis kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys sako, kad čia Pabradėje esančią infrastruktūrą itin teigiamai vertina ir sąjungininkai, tačiau laisvų plotų jau trūksta ir patiems lietuviams.

Tad planuojamas naujas poligonas Žemaitijoje. Šiuo metu svarstoma dėl žemės įsigijimo, skaičiuojama kiek tai šaliai atsieis. Tiesa, vadas pabrėžia, kad naujasis poligonas – ne skydas nuo Kaliningrade išsidėsčiusių Rusijos karinių bazių.

„Visi stebime, kaip Baltarusijoje vystosi įvykiai. Galiu pasakyti, kad NATO visuomet pasiruošusi, ypač šiame renginyje. Todėl bent kol kas kažkokių dramatiškų pokyčių nebus, bet visuomet esame pasiruošę", – sako JAV ambasadorius Robertas S. Gilchristas.

Per visą Baltarusiją besiritančią protestų ir kraugeriško OMON elgesio banga atidžiai stebi ir Lietuvos tarnybos. Tiesa, bent kol kas, pasak krašto apsaugos ministro, karinių rizikų nematyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų