REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Baltarusijos atskriejo dar viena tragiška žinia: mirė 25-erių Gomelyje areštuotas vaikinas. Protesto akcijos Baltarusijoje nesiliauja ir naktį ir dieną, o – internete plinta vaizdo įrašai, kuriuose įvairių jėgos struktūrų daugiausia buvę tarnautojai plėšo ir išmeta savo uniformas reikšdami protestą prieš protestuotojų mušimą.  

Iš Baltarusijos atskriejo dar viena tragiška žinia: mirė 25-erių Gomelyje areštuotas vaikinas. Protesto akcijos Baltarusijoje nesiliauja ir naktį ir dieną, o – internete plinta vaizdo įrašai, kuriuose įvairių jėgos struktūrų daugiausia buvę tarnautojai plėšo ir išmeta savo uniformas reikšdami protestą prieš protestuotojų mušimą.  

REKLAMA

Pareigūnas plėšo savo uniformą ir savo elgesį paaiškina taip: „Man gėda dėl to, ką dabar milicija daro su tauta. Todėl…"

Vyras nuo uniformos plėšo ir į šiukšliadėžę meta antsiuvus.

„Turiu du sūnus. Leisiu ir jiems… Ženia, plėšk ją. Išmesk. Vladai, ateik čia. Plėšk. Mesk…“, – sako vyras.

Jis pasakoja atvirai: „Daviau priesaiką tarnauti savo tautai. Didžiavausi tuo, kur tarnauju. O dabar man gėda. Gėda visiems, kas vykdo tokius įsakymus.“

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus jauno vyro uniforma lekia pro langą.

„Esu prieš smurtą“, – sako vyras.

Kitoje vietoje „specnazo“ antsiuvas keliauja į klozetą.

„Mes prisiekėme ginti tautą, o ne mušti žmones. Aš tokio „specnazo“ nepripažįstu“, – sako kitas vyras.

REKLAMA

Panašių įrašų pilnas internetas. Daugiausia buvę šalies jėgos struktūrų tarnautojai sako nesutinkantys su tuo, kas dabar vyksta šalyje. Aiškina, kur ir kiek laiko tarnavo ir kad dabar tuo visai nesididžiuoja. Uniformas ir antsiuvus meta lauk. Arba net prie durų meta uniformą, kaip skudurą batams išsivalyti. Šiandien į kolegas pareigūnus kreipėsi ir milicininkė.

„Kreipiuosi į Baltarusijos karininkus: kam jūs tarnaujate? Už sienų – taikūs mūsų šalies gyventojai: kažkieno vyrai, tėvai ir vaikai. Tai mūsų šalies ateitis, kuri neteisėtai sulaikoma mūsų šalies gatvėse“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie milicininkai ir gyvai su žmonėmis įsidrąsina pabendrauti. Vienas prašo neblokuoti gatvių ir toliau elgtis taikiai:

„Man čia su jumis gyventi gi. Aš nenoriu, kad čia būtų OMON‘as, noriu su jumis susitarti…“

„Vakar čia jūsiškiai sankryžoje lupo motociklininkus, tai normalu?“

Dar vienas milicininkas išklauso taikius protestuotojus naktį, bet paaiškinti, kodėl dalis jo kolegų elgiasi, kaip gyvuliai – neįstengia.

Naktį visoje Baltarusijoje į gatves vėl masiškai išėjus taikiems protestuotojams – Lukašenkos pakalikai ir vėl parodė pasauliui, kaip moka mojuoti lazdomis ir spardyti kojomis.

Kito jauno kario vaizdo įrašai iš interneto ėmė staiga dingti. Iki galo neaišku, kuriame Baltarusijos mieste vyksta veiksmas, bet panašu, kad Lukašenkos režimas šiomis dienomis pasiruošęs prireikus ne tik guminėmis kulkomis protestus malšinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį pranešta ir apie 25-erių jaunuolio mirtį, kuris prieš keturias dienas buvo sulaikytas Gomelyje. Dar spėjo iš izoliatoriaus paskambinti mamai ir papasakoti, kad yra verčiamas duoti melagingus parodymus. O šiandien jis jau morge.

Naktį ne tik gatvėmis žygiavo kolonos žmonių – kai kur jie blokavo gatves. Automobilių signalai ir ilgos gyvos solidarumo grandinės. Ir ne tik Minske, bet ir kituose miestuose.

Viena mokytoja pasakoja šiandien prisijungusi prie protestų ir atsistatydinusi iš darbo – nes daugiau negali dirbti rinkimus klastojančioje Lukašenkos sistemoje:

„Mokytojai ne tokie kalti, kaip galvojama. Jie yra šios sistemos įkaitai, kaip ir dauguma mūsų. Aš neilgai ten dirbau, bet visą tai mačiau…“

REKLAMA

Vienas po kito atsistatydina ir vis daugiau propagandinės Baltarusijos valstybinės žiniasklaidos žurnalistų, žinomi įvairių laidų vedėjai.

Tęsiantis taikiems protestams skelbiama, kad daugiau nei 2000 vien Minsko gyventojų ruošia kolektyvinius skundus su reikalavimais perskaičiuoti balsus jų apylinkėse. Ypač išankstinio balsavimo metu rinkimų stebėtojai akivaizdžiai matė balsų klastojimą, o vėliau ir skelbiamų rezultatų akivaizdų realybės neatitikimą:

„Atėjau protestuoti prieš sufalsifikuotus rinkimus. Norėčiau mūsų šalyje sąžiningų rinkimų, kurių dabar nebuvo. Ir visa šalis tai žino.“

„Aš naktį negaliu palikti vaikų, bet galiu ateiti dieną ir tarti savo žodį. Iš manęs pavogė ne tik balsą, bet ir 26 gyvenimo metus. Ši valdžia turi trauktis.“

REKLAMA

„9 dienos vakarą mano sūnėnas prapuolė Nemigoje. Mes jo ieškom visur, per pažįstamus, advokatus, net vieną milicijos pulkininką. Jo niekur nėra, nei sąrašuose, niekur.“

Prie Europos bendrijos, šiuo metu svarstančios, kokių sankcijų paskelbti Baltarusijai, jungiasi ir Jungtinės Valstijos. Svarsto skelbti Lukašenkai naftos embargą.

JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo situaciją komentuoja taip: „Mes matėme smurtą ir kaip elgiamasi su taikiais protestuotojais. Dar nenusprendėme koks būtų tikslus atsakas, bet galiu pasakyti, kad dirbsime kartu su savo Europos draugais.“

Suskaičiuota, kad Baltarusijoje per šią savaitę režimas jau sulaikė per 60 tiek vietos, tiek užsienio žurnalistų. O iš viso sulaikyti beveik 7 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų