REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
123
Protestas Baltarusijoje (nuotr. SCANPIX)

Minsko metropolitenas trečiadienio pavakarę paskelbė, kad uždaro virtinę stočių „siekiant užtikrinti saugumą“.

123

Minsko metropolitenas trečiadienio pavakarę paskelbė, kad uždaro virtinę stočių „siekiant užtikrinti saugumą“.

REKLAMA

Metropolitenas nurodė, kad uždaromos keturios stotys ir kad jose nestos traukiniai, ir atsiprašė „už nepatogumus“.

Tuo metu baltarusių žiniasklaida pranešė, kad prie kai kurių stočių renkasi protestuotojai.

Kaip informavo naujienų portalas tut.by, gėlėmis nešini žmonės rikiuojasi į gyvąsias grandines, jiems signalizuoja pro šalį važiuojantys automobiliai.

Be to, žmonių kolona juda Pergalės aikštės link, kai kurie iš jų taip pat nešasi gėlių. Pasak tut.by, teisėsaugos pareigūnai kol kas susirinkusiųjų neliečia.

Minske ir kituose miestuose taip pat vyksta taikios moterų demonstracijos, kuriose jos protestuoja prieš suklastotus prezidento rinkimus ir jėgos panaudojimą prieš protestuotojus, nesutinkančius su oficialiais balsavimo rezultatais.       

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąją iš tokių akcijų anksčiau trečiadienį Minske surengė maždaug pustrečio šimto baltai apsirengusių moterų su gėlėmis, susikibusių į gyvąją grandinę.

REKLAMA

Teisių gynėjai praneša apie naujus žurnalistų sulaikymus Minske

Akreditacijos Baltarusijoje netekęs žmogaus teisių centras „Viasna“ trečiadienį pranešė apie naujus žurnalistų sulaikymus Minske.

„Laisvės radijo“ žurnalistas Vitalijus Cygankovas buvo sulaikytas prie medicinos universiteto per medikų akciją. Taip pat sulaikyta jo žmona Olga“, – sakoma Centro pranešime.

„Eismo policininkas įrėmė man į galvą pistoletą“, – pasakojo Olga Cygankova.

Taip pat sulaikyti du televizijos kanalo „Belsat“ žurnalistai.

Kiek anksčiau Baltarusijos žurnalistų asociacija pranešė, kad buvo sulaikyti du ukrainiečių žurnalistai Kostiantinas Reuckis iš televizijos „Hromadske“ ir Jevhenas Vasiljevas. Pažymima, kad su jais dingo ryšys.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos vadovas Jurijus Karajevas savo pavaldiniams anksčiau trečiadienį nurodė „neliesti“ žurnalistų per masines protesto akcijas, „išskyrus atvejus, kai jie atsiduria tarp pažeidėjų ir teisėsaugos pajėgų“.

Minske daugiau kaip 130 medikų protestuoja prieš smurtą

Daugiau kaip 130 medicinos darbuotojų baltais chalatais trečiadienį susirinko prie Minsko medicinos universiteto protestuoti prieš smurtą, pranešė žiniasklaida.

Portalas tut.by informavo, kad susirinkusieji rankose laiko plakatus su užrašais „Medikai prieš smurtą“ ir „Sustabdykite smurtą“.

Kaip pranešama, pas susirinkusiuosius išėjo sveikatos apsaugos ministras Uladzimiras Karanikas. Jis pasiūlė jiems susirinkti universiteto aktų salėje, bet medikai liko stovėti šalia Dzeržinskio prospekto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Protestuojantys medikai ploja, jiems signalizuoja pro šalį važiuojantys automobiliai.

Gydytojai sako, kad jie susirinko spontaniškai, norėdami parodyti, kad „mes esame kartu“. Jie pažymi, kad yra prieš smurtą ir už taiką bei savitarpio pagalbą.

Tuo metu ministras U. Karanikas vadina šią akciją surežisuota.

„Skaudu suprasti, kad mūsų kolegos yra naudojami kuriant paveikslėlį ir provokuojant vidaus reikalų įstaigų atstovų jėgos atsaką“, – sakė ministras, cituojamas Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnybos oficialiame „Telegram“ kanale.

„Tikriausiai nemaža dalis dalyvių iš tikrųjų atvyko su gerais ketinimais, tačiau bent keli provokatoriai tarp jūsų, deja, gali išprovokuoti ryžtingą teisėsaugos institucijų atstovų atsaką“, – sakė ministras.

REKLAMA

U. Karanikas ragino spręsti visus klausimus derybų keliu.

Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai lojalūs režimo pareigūnai pirmadienį paskelbė, esą jis rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje tris naktis vyko protesto akcijos. Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą. 

Per šias demonstracijas vyko įnirtingų protestuotojų susirėmimų su saugumo pajėgomis.

VRM skelbė, kad naktį iš antradienio į trečiadienį protestuotojai rinkosi 25 Baltarusijos miestuose, daugiau kaip 1 000 žmonių buvo sulaikyti. Po trijų protestų naktų bendras sulaikytųjų skaičius viršija 6 000.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 51 žmogus buvo hospitalizuotas dėl traumų, patirtų per protestuotojų ir milicijos susirėmimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų