REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja atvyko į Lietuvą ir yra saugi, pranešė Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Ekspertai tikina, kad nieko keisto, kad savo pergalę šalies prezidento rinkimuose paskelbusi opozicionierė prieglobstį rado jau nuo seno Aleksandro Lukašenkos oponentus priimančiame Vilniuje.

Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja atvyko į Lietuvą ir yra saugi, pranešė Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Ekspertai tikina, kad nieko keisto, kad savo pergalę šalies prezidento rinkimuose paskelbusi opozicionierė prieglobstį rado jau nuo seno Aleksandro Lukašenkos oponentus priimančiame Vilniuje.

REKLAMA

S. Cichanouskaja pirmadienį atsisakė pripažinti Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pergalę prezidento rinkimuose. Ji paskelbė laikanti save rinkimų nugalėtoja ir paragino jį perduoti valdžią. Baltarusijoje kelias naktis vyko protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų S. Cichanouskaja prezidento rinkimuose nusprendė bolatiruotis, kai buvo areštuotas jos vyras populiarus tinklaraštininkas Siarhejus Cichanouskis. Pergalės atveju ji žadėjo surengti naujus laisvus rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarąją savaitę taip pat buvo areštuota nemažai jos štabo narių.

Vilnius – Baltarusijos opozicijos dvasinė sostinė

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas, politologas Andžejus Pukšto naujienų portalui tv3.lt teigė manantis, kad priimti dėl savo saugumo besibaiminančią S. Cichanouskają pirmiausia buvo mūsų šalies vadovų sprendimas.

REKLAMA

„Nors, be abejo, pats atvykimas buvo realizuotas Užsienio reikalų ministerijos, bet, manau, čia suderinta ir su prezidentu Gitanu Nausėda, ir su kitais aukščiausiais šalies pareigūnais“, – įsitikinęs A. Pukšto.

Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius, politologas Linas Kojala sakė, kad Lietuva yra kaimyninė valstybė, Vilnius yra netoli Minsko, tad ir tai galėjo lemti, kodėl S. Cichanouskaja pasirinko atvykti į mūsų, o ne kokią kitą šalį.

Kitas aspektas, anot L. Kojalos, yra tas, kad Vilnius ilgą laiką buvo savotiškas Baltarusijos opozicijos aktyvumo centras, čia veikia ne viena nevyriausybinė organizacija, taip pat dalis su Baltarusija dirbančių, bet joje veikti negalinčių tarptautinių organizacijų, Lietuvos sostinėje įsikūręs ir Minske įkurtas, bet vėliau savo veiklą Baltarusijoje nutraukti priverstas Europos humanitarinis universitetas.

REKLAMA
REKLAMA

„Vilnius išlaiko savotiško hubo statusą, kalbant apie Baltarusiją, ir tai pasireiškia ir politiniame lygmenyje“, – teigė L. Kojala.

Tam pritarė ir A. Pukšto.

„Vilnius jau nuo senų laikų tapo Baltarusijos opozicijai dvasine sostine. Čia nėra didelė paslaptis, kad veikia labai daug nevyriausybinių organizacijų, labai daug politinių veikėjų, kurie negali gyventi Minske, jie gavo prieglobstį Lietuvoje. Čia yra natūralus pasirinkimas“, – aiškino VDU docentas.

Protestai nesibaigs

Kas laukia toliau? A. Pukšto teigė, kad, jei Baltarusijos valdžia nepateiks S. Cichanouskajai kriminalinių kaltinimų, jie negalės kreiptis į Lietuvą dėl moters išdavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ji nėra jokia nusikaltėlė, čia nėra net jokio juridinio pagrindo kreiptis, nes ji nieko blogo nėra padariusi. Nemanau, kad šitas variantas gali būti svarstytinas“, – kalbėjo A. Pukšto.

L. Kojala sakė, kad mes kol kas nežinome daugybės teisinių detalių, kurios yra labai reikšmingos ir kurios leistų spėti, kas laukia kandidatės į Baltarusijos prezidento postą.

„Tikėtina, kad tai galėjo būti ir politinio prieglobsčio prašymas, tai tas išdavimas [Baltarusijai], tokiu atveju, būtų keistas ir tikrai nebūtų pirminis scenarijus, kuris būtų svarstomas Lietuvoje“, – tikino RESC vadovas.

Ekspertai nemano, kad S. Cichanauskajos išvykimas paveiks ir per Baltarusiją nuvilnijusią protestų bangą.

REKLAMA

„Ji nebuvo ilgalaikė lyderė ar kažkokios partijos, su kažkokiu administraciniu aparatu, vadovė. Ji labai trumpai buvo lydere. Kaip žinome, atėjo vietoj savo vyro. Manyčiau, kad tie protestai ant tiek išsirutuliavo ir apėmė visą Baltarusiją, ne tik sostinę, kad jų nebesustabdysi“, – pasakojo A. Pukšto.

Politologas stebėjęs vaizdus ne tik iš sostinės Minsko, bet ir iš mažesnių miestų, tokių kaip Pinskas ar Ašmena.

„Ta protestų banga jau užliejo visą Baltarusiją, ji tikrai greitai nesibaigs“, – įsitikinęs A. Pukšto.

„Manau, kad S. Cichanouskaja yra tam tikras simbolis, kuris leidžia parodyti, kad Baltarusijoje gali būti alternatyvi nuomonė. Ji pati nebuvo politinė lyderė, ji neturėjo aiškios, vientisos politinės programos, ką keistų šalyje. Jos šūkis tebuvo, kad reiktų surengti artimiausiu metu skaidrius rinkimus ir sudaryti sąlygas dalyvauti visiems kandidatams. Manau, kad ji nėra ta lyderė, kurios išvykimas galėtų numalšinti protestus ar sumažinti protestuotojų entuziazmą. Jie turi potencialą tęstis ir toliau“, – samprotavo L. Kojala.

REKLAMA

Viešas Cichanouskajos kreipimasis: galvojau, kad galiu ištverti viską

Sviatlana Cichanouskaja (Svetlana Tichanovskaja) antradienį taip pat paskelbė pirmąją žinią išvykusi iš gimtinės. Tai ji padarė vaizdo įraše „Youtube“ platformoje.

Kanale „Strana dlia žizni“ antradienį patalpintas kiek daugiau nei pusantros minutės trunkantis vaizdo įrašas, kuriame S. Tichanovskaja dalijasi savo išgyvenimais.

„Žinote, maniau, kad visa šita rinkimų kampanija mane labai stipriai įkrovė, sustiprino ir suteikė tiek jėgų, jog galiu ištverti viską. Tačiau, tikriausiai taip ir likau ta silpna moterimi, kokia buvau nuo pat pradžių. Priėmiau labai sunkų sprendimą, tą sprendimą priėmiau visiškai savarankiškai. Nei draugai, nei artimieji, nei štabas, nei Sergejus niekaip negalėjo jo paveikti. Žinau, kad daug kas mane supras, daug kas mane teis, o daug kas manęs nekęs. Žinote, neduok Dieve, atsidurti prieš tokį pasirinkimą, prieš kokį teko man. Todėl, žmonės, saugokite save, labai prašau. Tai, kas šiuo metu vyksta, neverta nė vienos gyvybės. Vaikai yra svarbiausia, ką turime gyvenime“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja atvyko į Lietuvą ir yra saugi, BNS antradienį sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų