REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panašu, kad pasibaigus karantinui nekilnojamo turto (NT) pirkėjai rinkdamiesi būstą vietoje butų dažniau ėmė dairytis į namus. Pasak specialistų, tai lėmė keletas priežasčių, viena jų – ta pati koronaviruso pandemija. Žmonės pamatė, kad namai reikalingi ne tik nakvynei, bet ir darbui ar laisvalaikiui. Atokesnėse vietose namus dabar galima įsigyti ir už kelis tūkstančius eurų.

Panašu, kad pasibaigus karantinui nekilnojamo turto (NT) pirkėjai rinkdamiesi būstą vietoje butų dažniau ėmė dairytis į namus. Pasak specialistų, tai lėmė keletas priežasčių, viena jų – ta pati koronaviruso pandemija. Žmonės pamatė, kad namai reikalingi ne tik nakvynei, bet ir darbui ar laisvalaikiui. Atokesnėse vietose namus dabar galima įsigyti ir už kelis tūkstančius eurų.

REKLAMA

Registrų centras skelbia, kad šiemet šiemet visoje šalyje įregistruota per 17 tūkst. butų pardavimų – 15 proc. mažiau nei praėjusių metų sausio–liepos mėnesiais. Vien tik per liepą įregistruota apie 2,9 tūkst. butų savininkų pasikeitimų, arba 1 proc. mažiau nei 2019 m. liepą, tačiau 38 proc. daugiau negu šiemet birželį.

Per šiuos metus visoje šalyje taip pat įregistruota 6,4 tūkst. individualių gyvenamųjų namų pardavimų – 2 proc. mažiau nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Vien tik per liepą įregistruota per 1,3 tūkst. gyvenamųjų namų pardavimų – penktadaliu daugiau nei praėjusių metų liepos mėnesį ir net 30 proc. daugiau negu šių metų birželį.

REKLAMA
REKLAMA

NT ekspertas, „Realdata“ vadovas Arnoldas Antanavičius teigia, kad pirkėjai į individualius namus ėmė dairytis dėl trijų priežasčių.

„Pirmiausia pasibaigęs karantinas parodė žmonėms jų būsto privalumus ir trūkumus. Paaiškėjo, kad būstas reikalingas ne tik nakvynei, bet ir darbui ar laisvalaikiui. Žmonėms išaugo, didesnės erdvės namuose, poreikis.

REKLAMA

Dar augo žmonių perkamoji galia. Ypač ji augo namų ir kotedžų rinkos atžvilgiu. Žmonių pajamos augo, o namų ir kotedžų kainos beveik nesikeitė. O butų segmente buvo kitokia situacija – kilo ir žmonių atlyginimai, ir butų kainos.

O trečioji priežastis yra demografinė. Namus perka 30-40 amžiaus žmonės, kurie turi šeimas ir ieško erdvesnio ir kokybiškesnio būsto“, – komentuoja NT ekspertas.

Anot, A. Antanavičiaus, kad didžioji dalis šiuo metu perkamų namų yra gyvenamieji, o ne vasarnamiai, skirti poilsiui.

„Daugiausiai namų pirkimo sandorių sudaryta Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje ir šių miestų rajonuose. Dažniausiai perkami namai, kurių plotas – 80–100 kvadratinių metrų. Kauno rajone namui dažniausiai išleidžiama nuo 60 iki 80 tūkst. eurų. Vilniaus rajone nuo 120 iki 150 tūkst. eurų. Šios sumos ir namų plotas rodo, kad žmonės perka gyvenamuosius namus, o ne skirtus poilsiui“, – aiškina NT specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Pigiausi namai rajonuose

Portalas tv3.lt viename iš skelbimų portalų patikrino, kur ir už kiek pigiausiai galima įsigyti namą.

Tad pigiausiai namą galima įsigyti už 3 tūkst. eurų. Tiesa, už šią sumą nepavyks įsigyti namo mieste, visi jie parduodami rajonuose.

Pavyzdžiui, Kupiškio rajone, Laičių kaime mūrinį namą galima nusipirkti už 3 tūkst. eurų. Jo plotas 89 kvadratiniai metrai, o sklypo plotas šalia namo 22 arai. Namas 2 aukštų, pastatytas 1976 m., šildomas kietu kuru, turi vandentiekį ir kanalizaciją.

Kitas Rokiškio rajone, Vilkolių kaime mūrinis namas kainuoja 3250 eurų. Namas yra 64 kvadratinių metrų ploto, sklypas šalia jo – 29 a. Namas pastatytas 1960 m., šildomas kietu kuru, kanalizacijos ir vandentiekio neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Namas Pasvalio rajone, Kapčiūnų kaime parduodamas už 3,5 tūkst. eurų. Namo plotas – 85 kvadratiniai metrai, o sklypo – 60 arų. Namas rąstinis, kūrenamas kietu kuru, kanalizacijos ir vandentiekio neturi.

Akmenės rajone, Šiaudinės kaime. medinis namas parduodamas už 3,5 tūkst. eurų. Namo plotas – 48 kvadratiniai metrai, o sklypo – 30 arų, pastatytas 1930 m. Namas kūrenamas kietu kuru, neturi vandentiekio ir kanalizacijos. Tačiau langai plastikiniai.

Dar vienas namas Pakruojo rajone, Degėsių kaime kainuoja 3,9 tūkst. eurų. Namo plotas – 120 kvadratinių metrų, o sklypo – 40 arų. Namas pastatytas 1901 metais, jis yra medinis, kūrenamas kietu kuru, neturi vandentiekio ir kanalizacijos.

REKLAMA

Visiems šiems skelbimuose siūlomiems namams kapitalinio remonto nereikia, tačiau prieš atsikraustant vis tik tektų juos šiek tiek juos aptvarkyti, o patogesniam gyvenimui reikėtų pasirūpinti kanalizacija ir vandentiekiu.

Namas mieste už 15 000 eurų

Jeigu norėtumėte nusipirkti namą mieste tektų sumokėti kelis kartus daugiau. Štai Zarasuose namą nusipirktumėte už 15 000 eurų. Skelbime rašoma, kad nuo miesto centro šis namas nutolęs 1 km.

Namo plotas – 25 kvadratiniai metrai, o sklypas – 14 arų. Namas medinis, pastatytas 1925 m, kūrenamas kietu kuru. Kraustytis ir gyventi šiame name jau galima, tačiau patogų jame nėra. Jais tektų pasirūpinti, tačiau yra galimybė prisijungti prie miesto vandentiekio.

REKLAMA

Kėdainiuose namą taip pat galima įsigyti už 15 000 eurų. Namo plotas – 140 kvadratinių metrų, o sklypo – 7 arai. Mūrinis namas pastatytas 1959 m, namas turi vandentiekį ir kanalizaciją, tačiau jam būtinas kapitalinis remontas.

Dar vieną namą Radviliškyje galima įsigyti už 16 900 eurų. Namo plotas yra 137 kvadratiniai metrai, o sklypo – 10 arų. Rąstinis namas pastatytas 1900 metais, kūrenamas kietu kuru. Šalia namo atvesta kanalizacija, vandentiekis ir dujos Viename kambaryje sudėti plastikiniai langai.

Biržuose mūrinį namą galima įsigyti už 17 700 eurų. Namo plotas – 52 kvadratiniai metrai, o sklypo – 11 arų. Namas pastatytas 1952 m, kūrenamas kietu kuru, kanalizacijos ir vandentiekio neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pigiausi namai didmiesčiuose

Vilniuje pigiausias rąstinis namas atsieitų 40 000 eurų. Šis įsikūręs Pilaitės mikrorajone, pastatytas 1940 m. Namo plotas – 74 kvadratiniai metrai, o sklypo – 11 arų. Namas kūrenamas kietu kuru, turi vandentiekį, plastikinius langus.

Kaune, Žemuosiuose Šančiuose pigiausias medinis namas kainuoja 33 000 eurų. Namas pastatytas 1932 m, jo plotas – 45 kvadratiniai metrai, o sklypo – 4 arai. Namas kūrenamas kietu kuru, kanalizacijos ir vandentiekio jis neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų