REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijoje neramumai tęsiasi: prasidėjo žmonių sulaikymai

policija panaudojo gumines kulkas, ašarines dujas

Baltarusijos sostinėje nesankcionuotose akcijose dėl ginčijamų prezidento rinkimų pirmadienio vakarą teisėsaugos pareigūnai pradėjo suiminėti protestuotojus, praneša baltarusių naujienų portalas „tut.by“.

Baltarusijos sostinėje nesankcionuotose akcijose dėl ginčijamų prezidento rinkimų pirmadienio vakarą teisėsaugos pareigūnai pradėjo suiminėti protestuotojus, praneša baltarusių naujienų portalas „tut.by“.

REKLAMA

„Prie viešbučio „Jubilejnaja“ susirinko apie 100 žmonių. OMONas sulaiko žmones“, – informavo portalas.

Baltarusijos policija pirmadienį panaudojo gumines kulkas ir ašarines dujas, siekdama išvaikyti protestuotojus, antrą vakarą iš eilės susirinkusius protestuoti dėl kontroversiškų prezidento rinkimų, pranešė liudininkai ir žiniasklaida.

Pareigūnai su pilna riaušių malšinimo ekipuote leido ašarines dujas ir guminėmis kulkomis šaudė į taikius protestuotojus Minsko centre. Be kita ko, buvo sužalota žurnalistė, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas liudininkas. 

Apie jėgos panaudojimą prieš protestuotojus pranešė ir nepriklausoma baltarusių žiniasklaida, įskaitant naujienų portalą „tut.by“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaimynystėje Baltarusijoje Aleksandro Lukašenkos režimas aršiai dorojosi su gatves užplūdusiais protestuotojais. Valdžiai skelbiant triuškinamą pergalę rinkimuose – žmonės išties supyko ir gatvėse stojo į kovą su OMON‘ininkais bandydami neleisti jiems sulaikyti protestuotojų. Bet Lukašenkos pajėgos guminėmis kulkomis, dujų granatomis ir net taranuodami minią ją per kelias valandas išvaikė. Sulaikė kelis tūkstančius žmonių.

REKLAMA

Panašu, kad baltarusiams jau įgriso bijoti. Ir jie jau taip lengvai nepasiduoda tempiami į milicijos kalinių furgonus ir autobusus. Vakar ne tik Minske bet ir kituose miestuose pasibaigus balsavimui prezidento rinkimuose užvirė tikri mūšiai.

OMON‘ininkams bandant numalšinti pavienius protestuotojus – pastariesiems į pagalbą netrukus atskubėdavo būrys kitų. O tuomet jau OMON‘ininkams teko atsitraukti.

Bet neleisti Minske „maidanų“ ne kartą žadėjęs Lukašenka, panašu, suprasdamas, kad nuo jo nusisuka vis didesnė tautos dalis, ėmėsi griežčiausių priemonių protestams numalšinti.

REKLAMA
REKLAMA

Į Minsko gatves užgniaužti protestų ne tik omonininkai, bet ir kariuomenės daliniai plūdo visą savaitgalį.

Nufilmuota, kaip gelbėtojai bando prakalbinti vaikiną sunkiai sužeista galva. Bet jis nekalba: „Čia greitoji, ar girdi? Ar gali pasakyti kuo tu vardu?“

Užfiksuota ir lemtinga akimirka, kai apie 11 val. į minią įskrieja milicijos transporto priemonė ir ant jos lieka įsikibęs vyras. Netrukus jis parbloškiamas. Medikai vėliau konstatuoja jo mirtį.

Protestai ir susirėmimai su OMON‘u vyksta ir kituose Baltarusijos miestuose: Gomelyje, Breste, Gardine, Mogiliave. O šis vaizdas iš Vitebsko, kur taikiai protestavę vietiniai dar tikėjosi pareigūnų žmogiškumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Milicija su tauta! Milicija su tauta! Milicija su tauta!“ – garsiai skanduojama.

Deja, milicija ne su tauta, o su diktatoriumi, kurio pakalikai oficialiai paskelbė apie Lukašenkos pergalę ir 84 proc. rinkėjų aktyvumą.

„Už Aleksandrą Grigorijevičių Lukašenką balsavo 4 652 423 rinkėjai arba 80,23 proc. Už Svetlaną Georgievną Tichanovskają balsavo 574 312 žmonės arba beveik 10 proc. – 9,9 proc.“,  – sako rinkimų komisijos pirmininkė Lidija Ermošina.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiandien suskubo pasveikinti Lukašenką. O Baltarusijos opozicija skelbia visai kitokius rinkimų rezultatus. Stebėtojų organizacija „Sąžiningi žmonės“ skaičiuoja, kad 85-iose apylinkėse, kuriose jiems pavyko stebėti rinkimus – laimėjo Tichanovskaja, dažnai surinkdama 75, 85 ar net 90 proc. balsų.

REKLAMA

Stebėtojai praneša, kad kai kur baigiantis balsavimui ir lauke laukiant eilėms žmonių – paaiškėjo, jog trūksta biuletenių – matomai juos komisija jau panaudojo savo tikslams. 

Tichanovskajos štabas dar vidurnaktį mažiausiai 8-iose Minsko apylinkėse suskaičiavo surinkę daugiau nei Lukašenka.

„Rinkimų apylinkėje Nr. 51, Oktiabrsko rajone Aleksandras Lukašenka surinko 394 valsus, o Svetlana Tichanovskaja – 1226 balsus“, – sako štabo atstovė Anna Krasulina.

„Manau, kad mes jau nugalėjome. Nes nugalėjome savo baimę, savo apolitiškumą, savo apatiją ir abejingumą – o tai pergalės, kurios svarbesnės už visas kitas pergales“, – komentavo opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja

REKLAMA

Marija Kolesnikova, sulaikyto V. Babarykos kolegė, po rinkimų Baltarusijoje padėtį vertino taip: „Manome, kad valdžia turi pripažinti, jog daugelis yra kitoje pusėje. Ji turi sukaupti savyje jėgų ir tai pripažinti, neišsigąsti ir pradėti dialogą su Baltarusijos tauta. Tautos valios negalima ignoruoti.“

Bet Lukašenka šiandien tesugebėjo pareikšti, kad naktį į gatves išėjusi minia – visiems gadina šventę. Pokyčių trokštančius baltarusius jis išvadino užsienio jėgų valdomomis avimis: „Jei kovosite prieš šalį, jei bandysite bent menkiausiomis priemonėmis vesti šalį į chaosą ir nestabilumą – iš karto sulauksite mano atsako. Juk tai mano konstitucinė teisė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos VRM skelbia per naktį visoje šalyje sulaikiusi apie 3000 protestuotojų. Iš jų tūkstantis Minske, dar du tūkstančiai regionuose. Skaičiuojama, kad per naktį sužeisti apie 50 civilių ir 40 pareigūnų.

Dar ir šiandien Baltarusijoje gyvenimas sutrikęs dėl iki šiol dorai neveikiančio interneto. Režimas baltarusiams vakar išjungė socialinius tinklus ir prieigą prie naujienų portalų.

Daugiau detalių – vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų