REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
123
Baltarusijos nakties įvykiai nuotraukų galerijoje (nuotr. SCANPIX)

Baltarusijoje per opozicijos šalininkų ir milicijos susirėmimus, vykusius po sekmadienį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų, buvo sužeisti 39 teisėsaugos pareigūnai ir daugiau kaip 50 civilių, tai pat sulaikyta apie 3 000 protestuotojų, pranešė šalies Vidaus reikalų ministerija.

123

Baltarusijoje per opozicijos šalininkų ir milicijos susirėmimus, vykusius po sekmadienį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų, buvo sužeisti 39 teisėsaugos pareigūnai ir daugiau kaip 50 civilių, tai pat sulaikyta apie 3 000 protestuotojų, pranešė šalies Vidaus reikalų ministerija.

REKLAMA

„Per susirėmimus nukentėjo daugiau kaip 50 piliečių, taip pat 39 milicijos darbuotojai – kai kurie jų dabar hospitalizuoti“, – sakoma ministerijos pranešime.

VRM pridūrė, kad „pažeidėjų atžvilgiu koviniai ginklai nebuvo naudojami“.

„Žuvusiųjų nėra“, – pažymėjo VRM.

Vis dėlto žmogaus teisių centras „Viasna“ anksčiau pranešė, kad Minske mažiausiai vienas žmogus žuvo parblokštas specialiųjų pajėgų automobilio, mašinai įsirėžus į protestuotojų minią.

Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad per praeitą naktį 33 miestuose ir gyvenvietėse vykusius neramumus taip pat buvo sulaikyta apie 3 tūkst. žmonių, iš jų apie tūkstantis – Minske.

REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos valdžia pirmadienį paskelbė, kad prezidentas Aleksandras Lukašenka rinkimuose surinko daugiau kaip 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, tačiau opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.

REKLAMA

Vis dėlto Baltarusijos žmogaus teisių gynėjai anksčiau pirmadienį pranešė, kad per praeitą naktį Minske vykusius demonstrantų ir milicijos susirėmimus žuvo vienas žmogus ir dar dešimtys buvo sužeisti, tūkstančiams žmonių išėjus į gatves pareikšti pasipiktinimo prezidento Aleksandro Lukašenkos pergale per galimai suklastotus rinkimus.

„Minske žuvo vienas iš protesto akcijos, vykusios Minske naktį iš rugpjūčio 9-osios į 10-ąją, dalyvių“, – sakoma žmogaus teisių centro „Viasna“ pranešime.

Aktyvistų duomenimis, vienas jaunuolis patyrė mirtiną galvos traumą, kai Nugalėtojų prospekte jį parbloškė saugumo pajėgų specialioji mašina. Į įvykio vietą atvažiavę greitosios pagalbos medikai jo išgelbėti nesugebėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, „Viasna“ nurodė, kad Minsko ligoninėse gydomi dešimtys per demonstracijas sužeistų žmonių.

„Yra žinoma, kad karinės ligoninės du skyriai užimti sužeistųjų. Be to, nukentėjusiųjų esama Greitosios medicinos pagalbos ir Minsko 6-ojoje ligoninėje“, sakoma pranešime.

„Viasna“ duomenimis, Minske buvo sulaikyta mažiausiai 110 žmonių, iš jų mažiausiai 40 – rinkimų apylinkėse arba prie jų, o dar 70 – per opozicijos šalininkų protestus. Taip pat buvo areštų kituose miestuose.

Kaip pirmadienį pranešė Centrinė rinkimų komisija, remdamasi preliminariais balsų skaičiavimo rezultatais, per sekmadienį vykusius prezidento rinkimus autoritarinis lyderis A. Lukašenka užsitikrino šeštąją kadenciją, surinkęs 80,23 proc. balsų, o pagrindinė opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja sulaukė 9,9 proc. rinkėjų palaikymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienio vakare, kai buvo paskelbti triuškinamą A. Lukašenkos pergalę rodantys balsavusių rinkėjų apklausos rezultatai, tūkstančiai žmonių išėjo į gatves Minske ir virtinėje kitų Baltarusijos miestų. Per šias demonstracijas kilę susirėmimai su stipriomis saugumo pajėgomis tęsėsi iki pirmadienio paryčių.

Jokių oficialių pranešimų apie areštuotus ir sužeistus žmones Baltarusijos tarnybos kol kas nepaskelbė.

Baltarusijos tyrimų komitetas pirmadienį ryte pranešė pradėjęs baudžiamąjį tyrimą dėl masinių riaušių ir jėgos naudojimo prieš milicijos pareigūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų