REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dešimtys baltarusių sekmadienio vakarą surengė demonstraciją prie Baltarusijos ambasados Vilniuje, taip reikšdami pasipiktinimą, kad jiems nebuvo sudaryta galimybė atiduoti balsą prezidento rinkimuose.

Dešimtys baltarusių sekmadienio vakarą surengė demonstraciją prie Baltarusijos ambasados Vilniuje, taip reikšdami pasipiktinimą, kad jiems nebuvo sudaryta galimybė atiduoti balsą prezidento rinkimuose.

REKLAMA

Aktyvistų teigimu, Lietuvoje savo valią iki 20 valandos pareiškė apie 300 Baltarusijos piliečių, bet dar keli šimtai savo eilės nesulaukė.

Pasibaigus balsavimo laikui, iki šimto aktyvistų pasiliko protestuoti prie ambasados, mosuodami tautinėmis raudonai baltomis vėliavomis ir skanduodami šūkį „Skaičiuok teisingai!“.

Likus pusvalandžiui iki balsavimo pabaigos, prie ambasados pastato buvo nusidriekusi 300-400 Baltarusijos piliečių eilė. BNS kalbinti baltarusiai teigė, kad balsuoti laukė keletą valandų, bet savo balso atiduoti taip ir nespėjo.

Nuo 16 valandos eilėje stovintis jau dešimtmetį Vilniuje gyvenantis ir čia vertėju dirbantis Andrejus Savinkovas  BNS pripažino, kad atėjęs papuolė jau į eilės vidurį, nes jam vietą buvo užėmęs nuo 11 valandos eilėje laukiantis draugas. Nepaisant to, abu vyrai sakė balsuoti nesitikintys.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikėtų klausti ambasados, kodėl jie taip lėtai leidžia žmones balsuoti rinkimuose, kurie, kaip žadėjo Baltarusijos prezidentas, turėtų būti sąžiningi“, – piktinosi A. Savinkovas.

REKLAMA

Jo teigimu, savo balsą jis ketino atiduoti opozicijos kandidatei Svetlanai Tichanovskajai.

„Mes atėjome čia palaikyti Baltarusiją ir laisvus rinkimus. Matote, kiek daug susirinko norinčių balsuoti baltarusių, mūsų bendruomenė nebegali kentėti jau 26 metus šalį valdančio Lukašenkos. Nesuvokiame, kad kad XXI amžiuje žmogus valdžioje gali būti net 26 metus“, – BNS sakė balsuoti nespėjęs Lietuvos ir Baltarusijos pilietybę turintis Dmitrijus Kapsukas.

Jis pabrėžė, Lietuva baltarusiams yra puikus pavyzdys, kaip reikia eiti demokratijos keliu.

„Mes dėkojame Lietuvai už galimybę čia būti, atstovauti savo interesams. Tikimės, kad šie rinkimai pakeis žmonių nuomonę, nes jų rezultatai yra aiškus iš anksto, kaip sakoma, svarbu ne kas balsuoja, svarbu kas skaičiuoja. Bet mes tikimės, kad vis daugiau Baltarusijos žmonių suvoks, kad taip gyventi nebeįmanoma“, – tvirtino D. Kapsukas.

REKLAMA
REKLAMA

Balsavimas ambasados patalpose sostinėje vyko nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro. Per šią savaitę anksčiau vykusį išankstinį balsavimą savo valią rugpjūčio 4–6 dienomis buvo pareiškę 88 žmonės.

Migracijos departamento duomenimis, Lietuvoje leidimą gyventi šiuo metu turi 21 tūkst. 131 Baltarusijos pilietis, penkiems iš jų suteiktas prieglobstis.

Beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis 65-erių Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka per rinkimus siekė užsitikrinti galimybę dirbti valstybės vadovo poste šeštą kadenciją, šalyje augant visuomenės pykčiui dėl jo valdymo.

A. Lukašenkos režimas artėjant balsavimui ėmėsi griežtų veiksmų prieš opoziciją – buvo sulaikyta daugybė protestuotojų ir dalis siekusiųjų tapti kandidatais.

Valstybinė žiniasklaida skelbia, kad, rinkėjų apklausos duomenimis, A. Lukašenka sulaukė 79,7 proc. rinkėjų paramos.

Politiniai stebėtojai prie balsavimą perspėjo, kad nesant tarptautinių rinkimų stebėtojų A. Lukašenkos režimas gali suklastoti rinkimų rezultatus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų